Sezaryen ameliyatında çeşitli katmalara dikiş atılır ve ameliyat tamamlanır. Cildin kapatılması için atılan dikişler kozmetik açı bir yana, enfeksiyonlara karşı koruma sağlamada, herhangi bir komplikasyon gelişmemesi açısından oldukça önemlidir. Sezaryen operasyonunda rutin olan cilt kesisi uygulanır. Bu kesi karın alt bölümüne yatay olarak uygulanır. Kimi zaman ender durumlarda göbekten aşağı dik uzanan bir kesi de gerekebilir. Dikişin doğru yöntemle atılması hem daha az ağrıya hem de kozmetik açıdan daha az kaygıya yol açar.
Sezaryen operasyonunda cilt nasıl dikilir?
Ciltin altına dışarıdan görünmeyecek şekilde atılan dikiş:
Bu dikişlere subkutikuler sütur adı verilemektedir. Çoğunlukla kendi kendine eriyen dikişler kullanılmaktadır. Dikişler tek tek atılmaz, devamlı olarak atılır. Toplum arasında bu dikişe ‘’estetik dikiş’’ de denilmektedir. Dikiş dışarıdan gözükmez ve daha az iz kalır.
Cilt üzerine staple (tel zımba) ile atılan tek tek dikiş yöntemi:
Bu dikiş yönteminde tıpkı tel zımba gibi tek tek uygulanan ilmekler ve yara kenarları birbirine yakınlaştırılır. Operasyondan bir hafta sonra ise bu zımba telleri oldukça pratik bir şekilde alınmaktadır.
Cilt üzerine tek tek iplik ile atılan dikiş yöntemleri:
Bu dikiş yönteminde çoğunlukla kendiliğinden erimeyen dikişler kullanılmaktadır. Bu sebeple de ameliyattan sonraki 1. Haftada dikişlerin alınması gerekir.
Yapıştırıcı bant yöntemi (strip):
Strip adı verilen ince bir bant yaraya uygulanır. Bu sayede yara kenarları birleştirilir. Pratik bir yöntemdir ancak büyük yaralara uygulanmaz.
Bu yöntemler arasında en yaygın kullanılan estetik dikiş yöntemidir.
Sezaryen dikişleri ne zaman iyileşir?
İyileşme, 24-48 saat içinde gerçekleşir. Bu sayede hasta sezaryenden 3 gün sonra banyo yapabilir. Yaranın iyileşmesi ve kapanması ise bir haftayı bulur.
Dikişler ne zaman alınmaktadır?
Çoğunlukla sezaryen için kendiliğinden eriyen dikişler tercih edilmektedir. Bu dikişler bir hafta içinde kaybolurlar. Ancak normal olarak dikiş atılmış ise çoğunlukla ameliyattan 1 hafta sonra alınırlar.
Dikiş yerlerinde sertlik ve şişlik olur mu?
Dikişin atıldığı ilk zamanlarda dikiş sebebiyle ödem oluşabilir. Bu sebeple de dikiş atılan bölgede sertlik ve şişlik olması normal kabul edilir. Ancak aşırı şişlik var ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Dikiş açılır ise ne olur?
Dikişlerin açılması toplum arasında dikişin patlaması olarak adlandırılır. Oldukça nadir gerçekleşen bir durumdur. Bu gibi sorunlarda hastanın yaraya ne kadar doğru baktığı ve hijyeni sağlayıp sağlayamaması önemli faktörlerdendir. Dikişler patlar ise, pansuman yapılır ve yaranın kapanması beklenir. Şayet dikişler çok fazla açılmış ise yeniden dikiş atmak gerekebilir. Dikişlerin altından sarı doku ortaya çıkıyor ise, sıvı geliyor ise açılma olduğu görülebilir.
Dikiş bölgesinde ağrı, yanma, kaşıntı olur mu?
Sezaryen operasyondan sonraki günlerde hafif ağrı ve yanma normal kabul edilir. Ağrı özellikle dikişin uç bölümlerinde daha fazla hissedilir. Cilt kesinin etrafındaki hissizlik ve uyuşukluk ise dikişlerin iyileşmesinden sonra da bir süre daha kalabilir. Çeşitli durumlarda yara yerleri kaşınabilir. Şayet aşırı ağrı söz konusu ise mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Dikiş yerinde kızarıklık, sıcaklık, kötü kokulu akıntı normal midir?
Dikiş yapılan yer sıcak ise ve kızarıklık var ise, kokulu sarı ve yeşil akıntı da buna eşlik ediyor ise enfeksiyon söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Şayet sıcaklık yoksa ve akıntı renksiz ve kokusuz ise enfeksiyon olmadığı anlamına gelir. Şayet iltihap, enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik tedavisine başlanır ve yara yerinin bakımını yapılarak iyileşme sürecine girilir.
Dikiş yerinde kanama olması normal midir?
Operasyonun yapıldığı günlerde dikiş yerlerinde kanama görülebilir. Kanama fazla ise uygulanan ağırlıklar ile kanama kısa sürede durdurulur. Fakat hasta evine gittikten sonra da kanama oluyor ise mutlaka doktora başvurmak gerekir.