Kemik erimesi, kemik kitlesinin içindeki mineral ve kalsiyum gibi besin ögelerinin zamanla azalması sonucu meydana gelebilir. Kemik yapısındaki bu bozulması sebebiyle de kemikler güçsüzleşip, daha çabuk kırılabilir. Kadının menopoza girmesi sonucu vücudundaki östrojen hormonu azalmaktadır. Vücuttaki östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kadında kemik erimesi riski artmaktadır.
Kemik erimesi çok sık karşılaşılan bir iskelet hastalığıdır. Kemik erimesi en çok omurlar, kalça kemikleri ve bileklerde görülmektedir. Kemik erimesinin esas nedeni kemiklerdeki kalsiyum oranının azalmasıdır. Kemik erimesinin tıp literatüründe ismi, osteoporozdur.
Kemik erimesi sorununda, kemiğin darbelere karşı direnci azalır. Örneğin; basit bir düşme ya da ufak bir darbede kemiklerde kırık söz konusu olabilir. Kemik erimeleri genellikle 40-45’li yaşlarda başlar. Kadınlar, sonrası dönemde kemik erimesi riski ile karşı karşıyadır.
Menopoz sonrası kemik erimesinin nedenleri nedir?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki her insan, yaşın ilerlemesi ile birlikte gelişen kemik erimesi riski ile karşı karşıyadır. Önemli olan kemik erimesi ciddi boyutlara ulaşmadan, gerekli önlemleri almaktır. Bazı faktörler, osteoporozun ilerlemesine yol açar. Bu risk faktörlerinin bazıları değiştirilemez. Bu faktörler arasında: yaş, ırk ve genetik yapı bulunmaktadır.
Ancak dengeli beslenme, hareketli yaşam tarzını benimseme ve sigara kullanmamak gibi faktörler kemik erimesi riskinin azalmasını sağlamaktadır. Özellikle çocukluk döneminde yeterli kalsiyum alımı hem büyüme, hem de gelişme döneminde sağlıklı bir kemik gelişimi için oldukça önem teşkil eder. Yeterisiz kalsiyum, vitamin ve minarel tüketimi kaynaklı olarak kemiklerdeki gelişim olumsuz etkilenebilir.
Kemikler, kadınlar için özellikle 35 yaşından sonra içerdiği kalsiyum miktarını kaybetmeye başlar. Bu durum menopoz döneminde meydana gelen hormonal durumlar sebebiyle hızlanır. Ayrıca kadınların kemik erimesi ile karşılaşma riski, erkeklere oranla daha fazladır. Bu durumun sebebi, menopoz sonrası dönemde östrojen hormonunun salgılanmasının azalmasıdır. Östrojen hormonunun azalması kadınlarda, kemik erimesinin temel nedenidir.
Kemik erimesine yol açan diğer faktörler ise:
- 45 yaşından önce kadınların yumurtalıklarının cerrahi operasyonla alınması sonucunda yaşanan adet görmeme ya da erken menopoz, adet düzensizliği gibi durumlar da kemik erimesine neden olabilir.
- Genetik faktörler, kemik erimesi oluşumunda büyük rol oynar. Özellikle aile bireylerinde kemik erimesi mevcut ise, kişi için kemik erimesi riski daha fazladır.
- Kalsiyum ve D vitaminin yetersiz alınması kemik erimesinin bir diğer önemli faktörüdür. Sigara ve aşırı alkol tüketilmesi kemik erimesini tetikleyen nedenlerin başında gelmektedir.