Kordon sarkması, bebeğin göbek kordonunun doğum esnasında vajinanın içine doğru sarkmasıdır. Kordon sarkması durumu anne adayının doğum esnasında karşılaşabileceği en acil durumlardan biridir. Amniyon zarı açıldığı zaman ve su geldiği sırada bebek daha doğum kanalına girmeden, göbek kordonu rahim ağzından geçerek vajinaya doğru kayar. Kordonun sarkmasından sonra bebek de doğum kanalına girince kordon sıkışması söz konusu olur. Bu durumda da bebeğin hayatı tehlikeye girebilir. Doğum esnasında kordon sarkması oldukça nadir karşılaşılan bir durumdur. Gebelik yaşayan anne adaylarının yüzde 1’inde görülen birinde kordon sarkması görülür.
Kordon sarkmasına neden olabilecek risk faktörleri nelerdir?
Kordon sarkması en yaygın olarak bebeğin doğum esnasındaki geliş pozisyonu sebebiyle görülür. Örneğin; bebeğin doğum kanalına ters girmesi kordon sarkmasının en önemli nedenleri arasındadır. Erken doğumlarda ya da bebeğin normalden daha küçük olduğu durumlarda, kordon sarkması görülebilmektedir. Kordonun normalden uzun olması veya amniyon sıvısının çok fazla olması, kordon sarkmasına neden olabilecek risk faktörleri arasındadır.
Çeşitli durumlarda doğum aşamasında su kesesinin doktor tarafından açılmasının ardından kordon sarkması yaşanabilir. Bu durum daha çok bebeğin kafasının yukarıda olduğu pozisyonda gözlemlenmektedir. Kordon sarkmasına neden olan bir diğer faktör de çoğul gebelik yaşayan anne adaylarıdır. Çoğul gebeliklerde bebeklerin doğum kanalına ters girme riski, daha fazladır. Bu sebeple de kordon sarkması daha yaygın görülür. Bu sebeple de çoğul gebelik yaşayan anne adayları suyu geldiği anda hemen doktoruna haber vermelidirler.
Kordon sarkması durumunda yapılan acil müdahale
Kordon sarkması, muayene sırasında kordonun elle hissedilmesi veya vajina dışından gözle görülmesi ile tanısı konulabilir. Kadında kordon sarkması tespit edildiği anda acil olarak hareket etmek gerekmektedir. Şayet bebeğin duruş pozisyonu normal doğum için uygun ise anne adayı doğurtulur.
Kalp atımı devam ediyor ise acil olarak sezaryene alınabilir. Sezaryene başlamadan önce kordon geri itilir. Gaz kompres ya da el aracılığı ile kordonun sıkışmaması sağlanır. Operasyon masasının ayak kısmı daha yukarıda tutulmalı ve bebek için olası bir yoğun bakım gerekli olabileceğinden gerekli önlemler alınmalıdır.