1 ) Hamilelikte burun kanaması
Anne adayının, günün herhangi bir anında durup dururken burnunun kanamaya başlaması, çok sık rastladığımız durumlardan biridir. Bu kanamalar bazen bir iki damla, bazen de çok daha şiddetli bir şekilde meydana gelmektedir. Hamilelik döneminde karşı karşıya kalınan burun kanamaları, bazı anne adaylarında ara sıra görülürken, bazı anne adaylarında ise neredeyse her gün benzer kanama ataklarına rastlanabilmektedir. Tekrardan meydana gelen bu burun kanamaları, hamilelik dönemi içerisinde çok sık karşılaşılan yakınmalardan birisi haline gelmiştir. Kanamalar can sıkıcı olmasına rağmen, pek çok zaman anne adayı ve bebek açısından herhangi bir zarar da teşkil etmemektedir.
2 ) Hamilelik döneminde burun kanamasının sebepleri nelerdir?
Anne adaylarının östrojen ve progestron hormonlarının değerleri hamilelik dönemi içerisinde artış göstererek, burnun iç dokusunda kan akımını artırır. Kanama da bu dokunun yumuşama ve şişmesi ile alakalı olarak meydana gelebilir.
3 ) Kanamanın gerçekleştiği sırada yapılması gerekenler nelerdir?
Kışın eviniz çok sıcak oluyor ve içeride sürekli kuru hava dolaşıyor ise, burunda kanama ve dolgunluk hissi de fazlalaşır. Bu kuruluğu gidermek amacı ile evinizde nemlendirici kullanmanız yararlı olacaktır. Her iki burun deliğinizi de, nazik bir şekilde jel ile yağlamayı da denemeniz, rahatlamanızı sağlayacaktır.
Doktorunuzun onaylaması ile yiyeceklerle beraber fazladan günde 250 mg C vitamini alarak, kılcal damarlarınızın direncini arttırıp, kanama riskinin minimum düzeye inmesini sağlayabilirsiniz. ( Ama doktorunuzun söylediğinden daha yüksek doz almayın )
Bazı durumlarda burun kanaması, burnunuzdan nefes almanızı güçleştirebilir. Burnunuzda bulunan pıhtıyı dışarı çıkarmak için, bir elinizle bir burun deliğinizi yavaş bir şekilde kapatıp , diğerinden hava vermeye çalışın. Daha sonra diğer burun deliğiniz için aynısının yapın ve rahat nefes alıp verinceye kadar bunu tekrarlayın.
Burun kanamasını durdurmak için uzanmak veya arkaya doğru eğilmek yerine oturun veya ayakta öne doğru eğilin.Her iki burun deliğinizi parmak uçlarınızla 5 dakika sıkın, eğer devam ediyorsa tekrar edin. 3 kez tekrardan sonra kanama hala devam ediyorsa veya kanama miktarı çok fazlaysa doktorunuza başvurun.
4 ) Burun kanamasının etkileri nelerdir?
Hamilelik dönemi içerisinde burun kanaması sorunu olan anne adaylarının, ne kendileri ne de bebekleri açısından herhangi bir panik yapmalarına gerek yoktur. Bu kanamalar çok fazla olmaması halinde normal olarak kabul edilen kanamalardır. Genelde burun kanamalarında kan miktarı az olur. Çok az da olsa, kendiliğinden veya alınan basit tedbirlere rağmen durmayan kanamalara da rastlanmaktadır.
5 ) Burun kanaması önlenebilir mi?
Burun kanamaları için küçük tedbirler alınması halinde, kanamanın önüne geçilmesi elbette ki mümkündür. Bu tedbirler ise;
Çok şiddetli şekilde sümkürmemeye dikkat etmek
Hapşırma esnasında ağız ve burnu kapatmayarak basıncın burun delikleri yolu ile atılmasına olanak sunmak
Özellikle gece yatılacağı zaman havanın kurumasına engel olmak. Bunun için daha çok kış aylarında ısıtıcıların üzerine geniş bir kapta su koymak veya soğuk buhar makinesi yardımı ile odanın neminin fazlalaşmasını sağlamak yeterli olacaktır.
Burun mukozasının kurumasına engel olabilmek için, buruna tuzlu su veya deniz suyu sıkmak
Gerekli miktarda sıvı almak ve bol bol su içmek
Takviye olarak C vitamini almak, damarların yapısını güçlendirerek kanamaların minimuma inmesine destek olabilir. Bunun için gün içerisinde ekstradan alacağınız 250 mg C vitamini yeterli olacaktır. Doktorunuzla bu konuyu görüşmeden kullanmamanız sizin ve bebeğiniz için yararlı olacaktır.
6 ) Burun kanamasının tedavisi mümkün mü?
Burun kanamaları, daha çok hastanede tedaviye gereksinim duyulmayan sorunlardan biridir. Ancak basit tedbirlerin alınması ile beraber, durmayan veya çok fazla nüks eden kanamaların olması halinde, tıbbi gereksinime ihtiyaç duyulabilir. Kanamanın durmadığı zamanlarda, burun içine tampon konulması ile beraber genelde tedavi sağlanır. Bir diğer açıdan ise, durmayan veya çok fazla nüks eden kanamaların olması halinde, Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından bazı kimyasal ilaç veya solüsyonlar kullanılarak, açık damar uçlarının kapatılması ile tedavi sağlanabilir.