1 ) Hamilelik döneminde antibiyotik kullanılır mı?
Hamilelik döneminde anne adayı mikroplara kaşı direnç gösteremediği için hamileliği riske girmek üzere ise, elbette ki antibiyotik kullanımı doktor kontrolü altında serbest olacaktır. Doktorlar anne adayının durumuna, hastalığına ve hamilelikte herhangi bir risk taşıp taşımadığına bakarak, kendisine uygun olan antibiyotiği verir. Kafaya göre antibiyotik kullanımı anne ve bebeğin hayatını riske sokar.
Hamilelik dönemi içerisinde kullanılan antibiyotikler B grubundadır. Bu grup antibiyotikler için gerçekleştirilen çeşitli araştırmalar sonucunda bebeğe herhangi bir yan etkisi olduğu kesin olarak tespit edilememiştir.
Hamilelik dönemi içerisinde, olabildiğince ilaç kullanmamaya dikkat edilmelidir. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde, antibiyotikler kullanılarak mevcut olan enfeksiyon tedavi edilmelidir. Aksi taktirde erken doğum, endometrit, amnionit, zarların normal süreçten erken yırtılması gibi hayati risklere neden olacak olumsuz durumlar ile karşılaşma olasılığı bulunur.
Hamilelik dönemi içerisinde antibiyotik kullanılacağı zaman, kullandığınız antibiyotiğin bebeğe karşı herhangi bir zarar vermemesi gerekir.
2 ) Hamilelik döneminde zararlı olan antibiyotikler nelerdir?
Hamilelik dönemi içerisinde kullanılacak olan antibiyotiğin etken maddesi ve dozajı ayarlanır iken, hamileliğin kaçıncı döneminde, hangi haftasında olunduğunun da dikkate alınmalıdır.
Hamilelikte antibiyotik kullanımının en zararlı olduğu zamanlar, hamileliğin ilk ve son evreleridir. İlk evre içerisinde, bebek ve plasenta o an için tam anlamı ile bağışıklık sağlayamadığından dolayı, ikinci evrede ise, anne adayında meydana gelen yorgunluktan dolayı bebeğin korunması pek mümkün olmaz.
Hamilelik dönemi içerisinde anne adayına fazla zarar vermeyecek bazı antibiyotikler; ampisilin, safalosporinler ve amoksilin içerikli olan ilaçlardır. Bunun dışında toplum ve tıp dünyasında çok yaygın olan metronidazol içeren antibiyotiklerin bebekte kusurlu doğumlara neden olacağı kabul edilirken, son günlerde gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde böyle bir soruna sebebiyet vermediğini ortaya çıkmıştır.
3 ) Antibiyotik kullanımının sınıflandırılması
FDA ( Food and Drug administration) tarafından hamilelik dönemi içerisinde antibiyotik kullanımı şu şekilde sınıflandırılmıştır;
Sınıf A: Kontrol edilmiş insan çalışmalarında bebeğe karşı herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığı gruptur. Ancak bu grup içerisinde ilaç yoktur. Çünkü bununla alakalı herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Sınıf B: İnsan ve hayvan çalışmalarında ciddi bir tehlike oluşturduğunu göstermeyen, hayvan çalışmalarında fetusta (bebekte) bir risk oluşturduğu ispatlanmamış, ancak herhangi bir insan deneyi yapılmadığı için hayvan çalışmalarında bebeğe yan etkileri bulunduğu halde, kontrollü yapılan insan çalışmalarında bu yan etkilerin olmadığı ilaçlardır.
Sınıf C: İnsan çalışmaları olmayan, ancak yapılan hayvan çalışmalarında fetal yan etkilerin saptandığı ilaçlardır.
Sınıf D: İnsan fetusuna karşı tehlikeli olan, ancak anne hayatını riske sokan çeşitli durumlarda bu etkilerin göz ardı edilebileceği ilaçlardır.
Sınıf X: İnsan fetusuna karşı zararlı olan, ancak anne hayatını tehdit eden çeşitli durumlar sonucunda bu etkilerin göz ardı edilmeyeceği ilaçlardır.
4 ) B GRUBU (GEBELİKTE KULLANILABİLEN ) ANTİBİYOTİKLER:
1 ) Penisilinler
2 ) Sefalosporinler
3 ) Klindamisin
4 ) Makrolidler (Eritromisin, azitromisin)
5 ) Nitrofurantoin
6 ) Metranidazol
Hamilelik döneminde antibiyotik daha önceden de bahsettiğimiz gibi kesinlikle sadece doktor kontrolü ile ve gerekli olan durumlar içerisinde kullanılması gerekir. antibiyotik, ancak doğru kullanılması halinde hayat kurtarır.
5 ) B grubu antibiyotik ile hangi hastalıklar tedavi edilir?
Bu antibiyotik grubu ile anne adaylarında ortaya çıkan toplum kökenli zatüre, idrar yollarında iltahap (sistit, börek iltahabı), sinüzit, diş apseleri, selülit denilen cilt enfeksiyonu, güvenli ve etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Bu hastalıkların dışında kalan toplumun sebep olduğu ve olmadığı zatürede ise, azitromisin içerikli olan antibiyotiklerin kullanılması tercih edilmektedir. Penisilin ve sefalosporinlere karşı alerjinin bulunması halinde, bunların dışında eritromisin güvenli bir şekilde kullanılır.