Hamile kalmaya karar veren ebeveyn adayları ilk olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına muayene olmalıdır. Bunun için hamile kalmak beklenmemelidir. Sağlık, rahat ve güzel bir hamilelik dönemi yaşamak için, düzenli ve iyi bir plan yapılması gerekir. Hamile kalma düşüncesini hayata geçirmek için yapılması gereken bazı görevler vardır. Bunun içinse doktora hamilelik gerçekleştikten sonra değil, hamile kalmaya karar verildiğinde başvurulmalıdır.
Hamilelik öncesi doktor bazı tahliller yapacaktır. Bu tahlillerin ve kontrolün nedeni, hamilelikte, doğumda ya da doğum sonrası oluşabilecek anormal durumların ortaya çıkma risklerini belirlemektir.
Hamile kalmadan önce bu durumların tedavilerinin yapılması, (örneğin kansızlık, enfeksiyon gibi durumların) hamilelik takibini değiştirebilecek durumların belirlenerek hamilelikte takip planının çizilmesi sağlıklı bir hamilelik süreci için gereklidir. Daha önce düşük yapmış olmak, dış gebelik geçirmek, ölü doğum ya da erken doğum durumları gibi haller bu çizelgeye dahil edilir. Sürekli olarak kullanmak durumunda olduğunuz ilaçların gebeliğe göre tekrar düzenlenmesi de bu kontrolde ele alınacaktır. Jinekolojik muayene ile beraber smear testi mutlaka yapılmalıdır. Smear testi rahim ağzı enfeksiyonu ve rahim kanserlerinin tespiti için yapılmaktadır. Hamilelik öncesi anne adayına doktorunun gözetimi altında anemi, enfeksiyon hastalıklarının taraması, Hepatit B,C, HIV ve kızamıkçık testlerinin yapılması gerekmektedir.
Hamilelik ve öncesinde yaşam tarzı
Hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren sigarayı bırakmanız şarttır. Alkol kullanımı tümüyle bırakmalı, uyarıcı ilaçlar, uyuşturucu, sakinleştirici gibi ilaçları kullanmaya son vermelisiniz. Ağrı kesici olarak mümkün olduğunca parasetamol içerikli ilaçları kullanmalısınız. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, guatr, anemi veya başka bir sistemik hastalığın olması durumunda bunlarla ilgili doktorunuza tekrar başvurmalısınız ve hamileliğe hazırlık döneminde ve hamilelik süresince planlanacak tedavi yöntemleri için görüşmelisiniz. Bunun sebebi bu hastalıklar için kullanılacak ilaçların gebelik oluşuman engel olabilecek olmasıdır. İlaçlar değiştirilebilir.
Hamilelik öncesi düzenli beslenme
Düzenli beslenmek gebeliğin gerçekleşmesi açısından çok büyük önem taşır. Beslenmenize dikkat etmeli, yağlı ve sağlıklıksız yiyeceklerden uzak durarak mümkün olduğunda meyve ve sebze tüketmelisiniz. Kedi besliyorsanız ve toksoplazma tetkikleriniz bu hastalığı geçirmediğinizi gösteriyorsa kedinin bakımı esnasında kedinin dışkısıyla temas etmemeye özen göstermelisiniz. Yine ek bir önlem olarak toksoplazmadan korunmak için çiğ et tüketiminden vazgeçmelisiniz. Her an hamile kalabileceğinizi göz önünde bulundurup, hamileliğinize zarar verecek ilaçları kullanmamalı ve doktorunuza bu konuda bilgi vermelisiniz. Radyasyon tehlikesi bulunan yerlerden uzak durmalısınız. Gebelik gerçekleşmedi, düşüncesiyle oluşturacağınız kaygı gebelik planlarınız için olumsuz etki yaratır. Stresten da uzak durmalısınız. Yüksek ısı, özellikle sauna ve sıcak su banyoları sperm üretimini olumsuz etkiler.
Hamilelik oluşumu için bekleme süresi
Hamilelik oluşumu için normalde korunmasız düzenli cinsel ilişkiyle beklenen süre yaklaşık bir yıl civarıdır. Hamileliğin oluşumu için ideal cinsel ilişki tekrar haftada iki keredir. Yapacağınız düzenli egzersizler ve spor, fiziksel ve psikolojik sağlığınız açıdan olumlu olacak dolayısıyla gebe kalma ihtimaliniz artacaktır.
Eğer obezite ya da aşırı kilo problemleriniz varsa, hamileliğe hazırlık döneminde bu sorunu aşmanız sizin için faydalı olacaktır. Mümkünse bir diyetisyene danışmanız gerekmektedir. Hamileliğe mümkün olduğunca normal bir kiloda başlanmalıdır. Aşırı kalori alımı sonrasında gelişecek obezite döneminde bazı sıkıntıları beraberinde getirecektir. Yaşı 35'i geçkin kadınlar için hamile kalma potansiyelinin değerlendirilmesi gerekir.
Düzenli cinsel ilişkiye giren, sağlık problemi olmayan bir çiftin her adet döneminde hamilelik olasılığı %25'dir. İlk bir yılda hamilelik oranı ise %85'dir.
Örneğin; kadın yaşının ileri olması, çok sık veya seyrek düzensiz adet kanamaları, ikiden fazla düşük yapmış olmak, daha önce geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar, erkeklerde ise prostat enfeksiyonu, testislerin çok küçük olması gibi durumlarda doktora başvurmak için bir yıl beklemeye gerek yoktur.
Hamileliğe ne kadar süre önce hazırlanılmalı?
Gebe kalmayı planlayan anne adayları doğum kontrol hapı kullanma halinde, bu ilaçları en az üç ay önceden bırakmaları gerekmektedir. Düzenli cinsel ilişki gebe kalma ihtimalini arttırır. Gebeliğe hazırlanan kadınlar, gene üç ay öncesinden Folik Asit kullanmaya başlamalıdır. Aynı şekilde folik asit kullanımına hamileliğin ilk üç ayı da devam etmelidir. Folik asit bebeğin sinir sisteminde oluşabilecek bir problemin gerçekleşme ihtimalini neredeyse %80 oranında azaltabilir. Yumurtlama dönemi hamile kalmak için en etkili dönemdir.
Planlı hamilelik için bu günlere dikkat edilmelidir. Adet kanamaları 28 günde bir, düzenli geçiren kadınlar için yumurtlama tarihi adet başlangıcından 14 gün sonradır. Kadının gebeliğe en elverişli zamanları yumurtlamanın olduğu gün ve bundan önceki üç gündür. Vücut ısısı kontrol edilelerek de yumurtlama zamanı bulunabilir. Normal vücut ısısı yumurtlamadan 24 saat önce yarım derece düşer, yumurtladıktan sonra tekrar normale döner.