Gebelik anne için önemli ve özel dönemlerden biridir. Gebelik insan yaşamında beslenmenin çok önemli olduğu dönemdir. Bebeklerin sağlıklı olarak dünyaya gelmesi annenin bu dönemde YETERLİ ve DENGELİ BESLENMESİ İLE doğru orantılıdır. Çünkü bebeğin gerek bedensel gerekse zihinsel gelişimi büyük ölçüde bu dönemde başlar. Bir toplumun geleceği sağlıklı bireylerin varlığı ile süreklidir. Çocukların sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için annelerin gebe ve emziklilik döneminde, fetal gelişme, süt yapımı, besinlere olan gereksinmelerinin artması nedeniyle yeterli ve dengeli beslenmeleri ve sağlıklarını korumaları konusunda bilinçlendirilmeleri gereklidir.
Bu dönemde gebe beslenmesindeki temel amaç:
- Tüm besin gruplarını dengeli, yeterli, ölçülü ve renkli olarak tüketmek
- Annenin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak,
- Vücudun besin öğesi depolarını dengede tutmak,
- Fetüsün ( anne rahmindeki bebek ) normal büyüme ve gelişmesini sağlamak,
- Emziklilik döneminde yeterli süt salınımına olanak vermek olmalıdır.
Annenin yeterli beslenemediği durumlarda ise anne ve bebekte sağlık ile ilgili çeşitli sağlık sorunları ve komplikasyonlar gözlemlenebilmektedir.
Halk arasında yaygın olduğu gibi “GEBE ANNE İKİ KİŞİLİK YEMELİDİR” veya kendi kilosuna çok dikkat eden annelerin ” NASIL OLSA BİR DAHA YİYEYEMİYECEĞİM “ düşüncesiyle aşırı yemek yemesi veya “FORMUM BOZULMASIN KİLO ALMAMALIYIM “ kaygısı ile yetersiz ve dengesiz beslenme ve sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir.
GEBELİK VE KİLO
Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ile ortaya çıkabilecek birçok sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olur. Sorun ve komplikasyonların önüne geçebilmek için enerji, protein, yağ ve diğer besin öğelerinin anneye özgü olarak planlandığı sağlıklı bir beslenme programı ile gebelik dönemi boyunca yeterli oranda kilo kazanımı sağlanabilir.
Gebelik boyunca kazanılan bu ağırlık dağılımı nasıldır?
Ağırlık artışının kaynağı Ağırlık kazanımı ( kg )
Bebek………………………………………….. 3,5-4
Plasenta……………………………………….. 0,5-1
Amniyotik sıvı…………………………………. 1
ANNE
Göğüsler……………………………………….. .0,5
Uterus………………………………………….. 1
Kan hacminde artış……………………………. 1,5
Vücut yağı…………………………………….. 2,5 veya daha fazla
Artan kas dokusu ve sıvı……………………… 2-3,5
TOPLAM 12,5 kg
Gebelikte artan kilo neden önemlidir?
Gebelikte alınan kilonuz önemlidir. Gebelik ANNENİN kilo artışı gebelik öncesi ağırlığına bağlıdır. Gebelik öncesi annenin sağlıklı bir vücuda ve kilo aralığına sahip olması, gebeliğini de sağlıklı geçirmesini sağlar. Gebelik öncesinde fazla kiloları bulunan bir annenin gebeliği mutlaka kilo artışı oluşabilecek riskler açısından takip edilmelidir. Bu nedenle özellikle planlı gebeliklerde gebelik öncesinde kilo kontrolünün sağlanması oldukça önemlidir.
Rahat bir gebelik geçirebilmek ve gebelik sonrasında da vücutta yer eden yağ kütlelerinden kurtulabilmek için normal bir gebelik sürecinde 7-14 kg arası kilo kazanımı gereklidir. ( Bireysel farklılıklar her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.)
Sağlıklı kilo artışı: Günlük fazladan ~300 kalori ile sağlanabilir.
Anne adayının alması gereken kilo değeri için gebeliğe başlangıç BKI’ si (Beden Kitle İndeksi) önemlidir. BKI ( kg/m2 ); annenin kilo değerinin boyunun metre cinsinden karesine bölünerek elde edilir ve sonuca göre gebelik sürecinde alması gereken kilo değeri hesaplanabilir.
Gebelik Dönemi İçin Kilo Kazanım Önerileri
Gebelik Öncesi BKI Kategorisi Önerilen Toplam Kilo Kazanımı
(Kg)
BKI <19,8 ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="" ="">BKI 19,8- 26,0 11,5-16,0
BKI 26,0-29,0 7,0-11,5