Gebelikte Alınacak Vitamin-Mineraller

Bu besin grupları enerji vermezler ancak temel besin gruplarındandır. Bütün vitaminler ve mineraller vücutta birçok sürecin meydana gelebilmesi için etkin rol oynamaktadırlar. Vücudumuz tarafından üretilemezler. Bebeğin gelişimi ve büyümesi için gereklidirler. Gebelik yetersiz ve dengesiz beslenme vb. nedenlerle vitamin – mineral yetersizliği ile sıklıkla karşılaşılabilir. Vitamin mineral yetersizliği annede kansızlık, kemik zayıflaması, diş çürümesi gibi sorunlara yol açabilirken, bebekte gelişme geriliği ve erken doğum gibi durumlarla karşılaşılabilir. Gebeliğiniz süresince sağlıklı ve dengeli bir program ile beslenmek, doktorunuzun önerisiyle vitamin-mineral desteği almak vitamin – mineral yetersizliğinin önlenmesinde etkili olabilmektedir.

Haberin Devamı

GEBELİKTE NEDEN VİTAMİN- MİNERAL İHTİYACINI ARTAR?

- Beslenme programındaki yapılan hatalar,

- Yakın zamanda veya sıklıkla geçirilmiş gebelikler

- Gebelik öncesinde doğum kontrol hapı kullanılması

- Yaşam biçimi ( sigara kullanımı, alkol)

- Bulantı ve kusma nedeniyle yeterli beslenememe

- Bebeğin büyümesine bağlı gereksinim artışı

Günlük beslenmeye ilave olarak alınan 300 kal pek çok B vitamini ihtiyacı karşılanmış olur.

B VİTAMİNLERİ VE FOLİK ASİT

Sağlıklı beslenme ile artan niasin, tiamin, riboflavin ihtiyaçları karşılanır. Gebelik öncesinde ve gebelik döneminde folik asit ve multivitamin alımı anneyi bebeği oluşabilecek sağlık sorunlarından korur. Yeni vücut hücrelerinin yapımında etkili olan B6 vitamini. Erken doğum ve preeklemsinin önlenmesinde etkili olan B12 vitamini, yumurta, et, süt, peynir gibi besinlerin ihtiyaç üçlüsünde tüketilmesi ile sağlanır. Folik asidin diğer B vitaminleriyle birlikte alınması yararlılığını artırmaktadır. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerin programa ilavesi ile sağlıklı bir şekilde vücuda sağlanır.

D VİTAMİNİ

D vitamini kemik gelişiminde bunun yanı sıra kalsiyum emilimi için önemli bir vitamindir. Gebelik döneminde D vitamini yetersizliği hem anneyi hem de bebeği etkiler. Yetersizliği annede kemik kaybına, kalsiyumun yeterli kullanılamamasına, bebeğin raşitizm, bıngıldakların kapanmaması gibi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.

Haberin Devamı

A VİTAMİNİ

A vitamini annede ve bebekte vücut dokularının ve hücrelerin dokuların sağlıklı büyümesine katkıda bulunur. Gebelik döneminde A vitamini yetersizliği bebekte üriner sistemde anomalilerin ortaya çıkmasına annede düşük tehlikesinin artması neden olabilir. Gebelikte sağlıklı beslenme programı bebeğin ve annenin A vitamini ihtiyacını karşılar.

C VİTAMİNİ

Gebelikte C vitamini ihtiyacı bir miktar artmaktadır. C vitamini, demir emilimini artırırken annenin bağışıklık sistemini güçlendirip, bebeğin sağlıklı kemik ve iş gelişiminde önemli rol oynar. Mevsim meyveleri ve yeşil yapraklı sebzeler iyi kaynaklar olarak değerlendirilebilir.

E VİTAMİNİ

Bebeğin doku gelişiminde rol oynamaktadır. Bitkisel yağların ve kuruyemişlerin tam buğday ekmeğinin düzenli tüketimi ile ihtiyaçlar karşılanır.

MİNERALLER

Vücut yapısının gelişiminde önemli oynayan mineraller gebelik döneminde gereksinim de artmaktadır. Sağlıklı bir gebeliği destekleyen birçok süreçte önemli rol oynarlar. Bu mineraller içinde en önemlileri kalsiyum, demir, çinko, iyot dur.

Haberin Devamı

KALSİYUM

Gebelikte bebeğin iskelet sisteminin gelişimi ve annenin kemik kitlesinin, diş sağlığının korunması ve bebeğin diş gelişimi gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli düzeyde tüketilmesi ile sağlanır. Süt ve süt ürünleri küçük kemikli balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

DEMİR

Gebelikte annenin kan hacminde % 50 artış olmaktadır. Artan hacim için hemoglobin miktarı ve hemoglobin için ise demir ihtiyacının karşılanması gerekir. Çünkü hemoglobin gelişen bebeğe oksijen taşır. Gebelikte beslenme programı içinde demirden zengin besinlerin (kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, ceviz vb.) yer alması gerekmektedir. Ayrıca demir emilimini engelleyen çay, kahve içiminin engellenmesi ve mutlaka yemeklerle birlikte C vitamini içeren taze meyve sularının, salataların bulunması, demirin vücutta kullanımını arttıracaktır. Doktorunuzun önerisi ile normal gereksinime ek olarak multivitaminlerle birlikte demir alınması gerekmektedir.

ÇİNKO

Büyüme gelişme ve protein yapısındaki enzimlerin işlevleri için gereklidir. Çinko eksikliğinde bebekte düşük doğum ağırlığı büyüme geriliği ve annede beslenme sorunları oluşa bilmektedir. Deniz ürünleri, et, yumurta, yağlı tohumlar çinko açısından zengindir.

İYOT

İyot yetersizliği, gebe kadınlarda mental gerilik düşük ve ölü doğumlara, guatra, bebek ve çocuklarda büyüme geriliği, zeka geriliği, anlama ve öğrenmede güçlüklere neden olmaktadır. İyot yetersizliğinde iyotlu tuz kullanımı önerilmektedir.

ÖNEMLİ !!!!!!!!!!

GEBELİKTE VİTAMİN – MİNERAL DESTEĞİ KİLO ALDIRMAZ!