Gebeliğin İlk Ayı neler Yaşanır?

1. hafta

Gebeliğin 1. haftasında, henüz gebelik yoktur. Aslında bizler bu hafta anne adayının son adetinin ilk gününü baz alırız. Evet, eşler düşünür taşınırlar ve bir evlat sahibi olmak isterler, karar verirler ve beklemeye başlarlar. Anne adayının ilk adet günü gelir çatar. İşte bu hafta anne adayı için 1 haftalık gebelik dönemi başlamış bulunmaktadır. Bu hafta anne adayının rahim içi atıkları temizlenecek, tertemiz bir rahim sonrası(sağlıklı bir rahim için geçerli ) sağlıklı yumurtalar oluşması sonucu, yumurtalar büyük buluşmaya hazır hale gelir.

Haberin Devamı

Önceleri jinekologlar hamilelik dönemini ay ay hesaplarlardı. Fakat anne adayları hangi tarihte hamile kaldıklarını bilmedikleri için bir türlü bebeğin ne zaman doğacağını bilemiyorlardı. Şimdilerde ise hamilelik dönemi hafta hafta hesaplanıyor ve bebeğin gelişimi haftasına göre takip ediliyor. Burada ölçü son adet tarihinin ilk gününden itibaren 1 haftalık gebelik oluşumu başlamış oluyor. Gebelik tam olarak 40 hafta sürüyor. Böylece uzmanlar anne adayının gebeliği sürecinde hata yapmamış ve hafta hafta bebeği doğru bir şekilde izlemiş oluyorlar. Bu gelişmelere anne ve baba adayları da büyük bir heyecanla şahit olup haftaları dikkatle takip ediyorlar.

Bayanlarda her ay düzenli olarak yumurta gelişimi oluşur, daha sonra yumurta tüplerde sperma hücresi ile karşılaşır ve çatlamakta olan yumurta, sperm hücresi ile birleşir. Böylece embriyo oluşur. Bizler bu yumurta hücresine yani bozuk para görünümünde ki embriyoya, zigot deriz.

Gebeliğin 1. haftasındayız, henüz gebelik gerçekleşmiş değildir. Uzmanlar gebeliğin ilk 1. ve 2. haftasında ortada henüz gebelik yok iken var sayarlar ve burada 1. hafta gebelikte annenin yumurta gelişiminden bahsederler, genel bilgiler verirler. 2. hafta da ise erkeklerde ki sperm hücresinden, nasıl oluştuğundan ve büyük buluşmadan bahsederler. 3. hafta da ise sperm hücresinin yumurta hücresi ile buluşmasından ve bunun sonucunda döllenmenin oluştuğundan bahsederler. 4. haftadan itibaren anne adayı artık hamiledir. Bu haftadan itibaren anne ve baba adayı bebeğinin gelişimini hafta hafta takip edebilir ve onun hafta hafta büyümesine anbean şahit olmuş olurlar.

Haberin Devamı

2. hafta

Gebelikte 2. hafta da anne adayı ve baba adayı ikisi de hazırdır. Artık birleşme gerçekleşmeli. Bu birleşme sonucu anne adayı gebe kaldı mı? Bu sorunun cevabı 4. hafta gebeliktedir. 4 hafta gebelik sürecinde anne adayının adet gününün gecikmesi ve sonrasında gebeliğin ilk belirtileri ile yapılan gebelik testleri sonucunda belli olacaktır. Bu süreci bebek isteyen anne ve baba adayları heyecanla beklemektedir. Bu süre ortalama 10 gündür. Yani adet zamanı geciken anne adayı, 10 gün bekler ve gebelik testi yaptırır. Anne adayı gebe olduğunu öğrendiğinde takriben 5 ya da 6 haftalık hamiledir.

3. hafta

Bu hafta yumurtalıklar da değişim haftasıdır. 3 haftalık gebelik dönemi hamilelik döneminin en önemli haftasıdır. Çünkü döllenme bu hafta gerçekleşir. Geçtiğimiz haftalarda baba adayının sperm hücresinden ve anne adayının yumurta hücresinden detaylıca söz etmiştik. Olgunlaşmış yumurta hücresi ve sperm hücresinin mucizevi buluşması sonucu döllenme gerçekleşir. Bu buluşma sonrasında yumurta ve sperm hücresinde bulunan kromozomlar birbirleri ile tam uyuşur. Tam uyuşma olmaz ise şayet gebelik oluşmaz. Yumurta hücresindeki gen bilgileri ile sperm hücresindeki gen bilgileri birleşir.

3 haftalık gebelikte anne adayı artık hamiledir. Gebe kalma süreci döllenmenin ardından fallop tüplerinden rahme doğru bir yolculuk başlar. Yolculuk esnasında embriyo hem ilerler hem de hücrelere bölünür, bu bölünme işine morula denir. Morula sistemi her bölünen hücrenin kendi misli ile artması şeklindedir. Gebelikte 3. haftada embriyonun görünümü tam olarak böyledir.

Sperm hücrelerinde her zaman XY kromozomu vardır. Bu kromozomun olması demek baba adayının sperm hücresinde bebeğinin hem kız hem de erkek olmasına neden olacak kromozomun bulunduğuna işaret eder. Yumurta hücresinde ise sadece XX kromozomu vardır. Bu demek oluyor ki anne adayında sadece kız olabilecek potansiyel vardır. O halde bebeğin cinsiyetini yalnızca baba belirler.

Gebelikte 3. haftada hamile kalan anne adayı henüz hamile mi değil mi bilemez. Bu durum önümüzde ki haftanın sonlarında yapılan testler sonucu öğrenilecek. Beklenen gebelik olmuş mu olmamış mı anne adayı merak ile bekler. Bu bekleyiş anne adayı için hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Oysa bu günlerin gelip geçmesi de, 9 ay çekeceği hamileliği de göz açıp kapayacak kadar çabuk gelip geçecektir. Bu süre zarfında gelişen teknoloji ile anne ve baba adayları bebeğin gelişimini tüm detayları ile hafta hafta takip edebileceklerdir.

Haberin Devamı

4. hafta

Bu hafta itibari ile anne adayımız artık gebedir. Genel itibari ile anne adayları bu haftayı gebeliğin 1. haftası olarak düşünürler. Oysa jinekoloji uzmanları anne adayının hamile kaldığı zamanı, adet gününün geciktiği haftayı gebelikte 4. hafta olarak değerlendirirler. Anne adayının yumurta hücresi ve baba adayının sperm hücresi birleşti. Annenin genlerinden ve babanın genlerinden, ortaya yepyeni bir gen çıkmış oldu. 4 haftalık gebelikte de henüz anne adayı hamile mi değil mi bilmemektedir. Aslında hamiledir fakat henüz kendisi bilememektedir. En sağlıklı öğrenme şekli anne adayının son adet tarihinde gününün gecikmesi ve son adet tarihinin ilk gününden 10 gün geçmesidir. 10 gün geçmesi garantidir. Bununla birlikte şayet anne adayı çok merak ediyor ve sabredemiyor ise o halde idrar testi veya kan testi yaptırabilir. Kan testini poliklinikler de yaptırır. İdrar tahlilini anne adayı kendisi evde de yapabilir. İdrar tahlilinde çıkmasa bile kan testi kesin sonuç vermektedir.

4. hafta gebelikte bölünen hücreler çoğalır, çoğalır ve birleşir. Ardından bebeğin ilk hücresi oluşur. Oluşan bu ilk hücreye zigotadı verilir. 4. hafta gebelikte morula fallop tüplerindeki yolculuğunu bitirir ve uterusa yapışır. Morula tabiri artık onun için geçerli bir isim değildir. Artık onun adı blastosisttir. Blastosist en güzel, en konforlu yeri bulur ve oraya yerleşir. Bebeğin en emniyette olduğu kısım rahim arka duvarıdır. Blastosist ise ilahi bir içgüdüyle orayı bulur ve yerleşir.

Yukarda belirttiğimiz gibi 4. hafta gebelik itibari ile anne adayının adeti gecikmiştir, fakat anne adayı hamile mi değil mi bunu henüz bilmemektedir. Dolayısı ile bir yandan sonuca odaklanmaktadır. Sonuç pozitif ise seviniyor, sonuç eğer negatif ise sessizleşiyor buruklaşıyor. Bu bekleme süreci ise önümüzde ki hafta son bulacaktır. Çünkü gebeliğin 5. haftasında hem gebelik testleri hem de kan testleri sonuç verir ve anne adayı gebe mi değil mi önümüzdeki hafta net bir şekilde öğrenir.

Gebelikte 4. haftada anne adayında oluşan belirtiler nelerdir?

4 hafta gebelikte anne adayında bulantı oluşabilir, anne adayının hassasiyetine bağlı yoğun mide bulantıları başlayabilir. Ayrıca hafif baş dönmesi belirtileri başlayabilir.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı