17. Hafta
17 haftalık gebelikte geçtiğimiz haftalardan farklı bir gelişme mevcuttur. Bu gelişme şöyledir; Bu haftaya kadar plesenta fetustan iri idi, bu hafta itibari ile fetus da büyür ve plesenta ile eşit seviyeye gelir. Bu hafta bebeğin büyümesi ile anne adayı da kilo alır. Bebeğin ciğerleri bu hafta daha da iyi gelişir ve solunum yolları bebeği rahatlatacak kadar iyi çalışır. Hamileliğin bu haftasında bebeğin üriner sistemi tam olarak çalışır. 17 haftalık gebelikte bebeğin kalp atışları iyice hızlanır. Bebeğin kalbi o kadar çok kan pompalar ki neredeyse günde 30-40 litre kan pompalar. Nabzı oldukça hızlıdır. Kan dolaşımının vücuda ve bebeğin eklemlerine çok faydası vardır. Bebek çok hareket eder. Bu hareketin amacı ana rahminde bebeğin oksijensiz kalmasıdır. Bebek bol hareket ederek bulunduğu ortamı havalandırır.
Bebek artık tam bir bebek görüntüsünü, bu hafta itibari ile tüm hatlarının uyumu ile belirgin bir şekil almıştır.
Gebelikte 17. haftada anne karnındaki bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
17 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 100 – 150 gram arasındadır. Bu hafta bebeğin boyu ise 14 cm’ dir.
17 haftalık gebelikte hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?
Bu hafta itibari ile anne adayının karnı biraz daha büyür ve artık anne adayı gebe olduğunu gizleyemez. Ayrıca hamile anne adayının midesinde yanmalar devam eder. Anne adayı bebek istemeden üç ay önce düzenli olarak folik asit içmelidir. Sonrasında da ilk üç ay folik asit kullanmalıdır. Bu uygulama bebeğin hücre gelişimi için oldukça önemlidir. Bu haftada kan hapı desteği de başlanır.
18. Hafta
Bu hafta itibari ile bebeğin kıkırdak dokusu sert bir kıkırdak dokusuna dönmüştür. 18 haftalık gebelikte bebeğin tekmeleri artık daha sık hissedilir fakat hala çevredekilerin hissetmesi henüz mümkün değildir. Sadece anne adayı hissedebilir. Bebek takriben 4,5 aylık olmuştur. Bu haftalarda bebeğiniz her hareketini hissetmeniz mümkün değildir. Zaten emin olun hamile anne adayı da her hareketini hissetmek istemez. Çünkü bir makine gibi bebek sürekli hareket etmektedir. Bebekler hareket edip kaslarını ne kadar çok çalıştırır ve ne kadar çok çırpınırlarsa o kadar çok büyürler.
Hamile anne adayı 18 haftalık gebelikle birlikte kendi kalsiyumuna dikkat etmeli ve gerekli görülürse doktor tarafından tavsiyeli kalsiyum ilacı alınmalıdır. Anne adayı şayet kendi kalsiyumuna dikkat etmez ise, hem bebeğin gelişimi etkilenir, hem de D vitamini eksikliği oluşabileceğinden kendisine zarar vermiş olur. Çünkü bebek vitamin, fosfor ve mineral ne varsa hepsini anneden alacağı için, aksi bir durumda anne çok yıpranacaktır bu nedenle anne adayları bebek düşünmeden 3 ay evvel fosfor ve çinko bakımından zenginleştirilmiş gıdalar ve özel vitamin hapları kullanmalıdırlar.
18 haftalık gebelikte bebek kendi yerini beynine kaydeder ve canı isterse şayet yerini değiştirebilir. Veya her zaman aynı yere uzanabilir. Anne karnında bebek oldukça mutludur. Annesinin ve ev ahalisinin sesine alışıktır. Bu nedenle bebek doğduğunda annesinin sesini arar.
18 haftalık gebelikle beraber bebek artık ana rahminde kendine yer yapar ve orada uyur. Evet, yanlış okumadınız, uyur. Bebek 18 haftalık gebelik ile beraber günün belli saatlerinde iki saat kadar uyur.
Gebelikte 18. Hafta da anne karnında ki bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?
Bu hafta itibari ile bebeğin ultrason görüntüsü böyledir.
Gebelikte 18. Hafta da bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
Bebeğin kilosu bu hafta itibari ile tam olarak 150 gramdır. Bebeğin boyu ise 15 ila 16 santimdir.
Gebelikte 18. Hafta itibari ile hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?
18 haftalık gebelik dönemi anne adayının en çok kilo aldığı haftadır. 18. hafta da anne adayının midesi artık bulanmıyor rahat rahat yemek yiyor, iştahı açılmış ve yediği her yemeği zevk alarak yer.
Bu hafta itibari ile bebeğin tüm kasları ve sinir sistemi tam bir şekilde gelişmiş olur. Bebeğinizin bu hafta refleksleri kuvvetli bir şekilde size yanıt verecektir. Onunla konuştuğunuzda sizi tam duyamasa da yinede duyacak ve onunla konuştuğunuzu anlayacaktır. Henüz o bir bebek hissedemez deseniz de bebeğiniz ile konuşmanız ona değer verdiğinizi hisseder ve o da hareket ederek size yanıt verir. Sizin onunla konuşmanız ona güç verir, şımarır ama sizin reflekslerinize de çırpınarak cevap vermiş olur.
19 haftalık gebelikte hamile anne adayı tam olarak 5. ayındadır. Bebeğiniz artık kendi vücudunu tanıdı. Neresine dokunmak ister ise, bilir ve oraya dokunur. Bebeğinizin beyni gelişmeye devam ediyor. Artık ana karnında kendine göre küçük küçük oyunlarda oynamaktadır.
19 haftalık gebelikle birlikte daha ilk günden onu koruyan bir sıvı mevcuttu. Bu sıvının adı vernixcaseosadır. Bebeğin tüm vücudunu saran bir mukozadır. Bu su bebeği ilk günden itibaren korur ve besler. Bu hafta itibari ile bu su biraz daha artış göstermekte ve bebeğe doğuma kadar eşlik etmektedir. 19 haftalık hamile bir bayanın artık doğumuna az kaldı diyebiliriz. Geri sayım başladı. Artık anne adayı bu haftadan itibaren ilk günden bebeğin doğumuna kadar sürecek bir yolculuğun tam yarısını arkada bırakmış oldu.
Gebelikte 19. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
Bu hafta bebeğiniz beklediğinizden çok gelişti. Kilosu ve boyu pik yaptı. Kilosu 250 gram, boyu ise 25 cm oldu. Evet bir hayli uzadı. Bu haftadan itibaren bebeğiniz çok hızlı gelişecek ve büyüyecektir.
19 haftalık gebelikte anne adayında oluşan farklılıklar nelerdir?
Bu hafta anne adayının karnı biraz daha büyüdü. Artık annenin yavaş yavaş nefesi kesilmeye başlar. Daha dikkatli olmalıdır. Merdivenden çıkarken ve inerken dikkat etmelidir. Herhangi bir dolaba uzanmamalıdır. Kendini korumalıdır. Anne adayının karnı bebek büyüdükçe büyüyecek ve belirginleşecektir.
Bu hafta bebeğiniz tam tamına 5. ayını bitirmiş oluyor. Uzmanlar gebelik sürecini hesaplarken ay olarak hesaplayınca doğum tarihinde yanılmalar oluyordu. Sıfır hata ve doğum haftasını tam tespit için hamilelik dönemini hafta hafta hesaplayarak hamile anne adayının ne zaman doğum yapacağını tahmin edebiliyorlar. 20 haftalık gebelikte bebeğin poposu ve başı orantılıdır. Bebek artık tam bir bebek görünümündedir. Henüz akciğerleri tam gelişmediğinden ani bir doğum halinde yaşama imkanı pek yoktur.
20 haftalık gebelikte beyin ve zeka olarak bebeğiniz 5 yaşına kadar beyni ve gelişimi tamamlanmıştır ve adeta kodlanmış gibidir. Bu hafta itibari ile bebeğiniz sesleri daha da iyi algılamaya başlamıştır. Bu hafta bebeğiniz ani çığlıklara, bağırışlara tepki verir, aniden sıçrar ve korkar. Yumuşak bir seslenmeyi dahi anlar ve şımarır.
20 haftalık gebelikte bebeğin tırnakları uzar ve adeta rahatsız eder. Bebeğin saçları ve kaşları da bir hayli uzamıştır.
Bu hafta annenin hamilelik döneminin tam yarısıdır. Bu hafta bebeğin gözleri kapalıdır. Fakat bebek yinede gözlerini açıp kapamaya çalışır. Bebeğiniz göz kapaklarını çalıştırmaya çabalar. İlerleyen haftalarda bebeğiniz gözlerini açıp kapayabilecektir.
20 haftalık gebelikte bebek erkek ise testisleri karın içerisinden testis torbalarına dolmaya başlar. Erkek sperm hücresi çok hassas oldukları için vücut sıcaklığına dayanamaz ölürler. Bu nedenle yaratıcı sperm hücresini dışarıda bir torba içerisine alarak yaratmıştır. Kız bebeklerde bu haftadan itibaren tam tamına 6 milyon yumurta hücresi bulunur. Bebek ilerleyen yıllarda ki tüm yumurta hücrelerini taşır. Bu durum doğunca ve ilerleyen yıllarda artmaz bilakis yıllar geçtikçe daha da azalır. Bu haftadan itibaren bebeğin sindirim sistemi tam olarak çalışmaya başlar. Mide artık sindirim yapabilecek seviyeye gelmiştir.
Gebelikte 20. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?
20 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 300 – 400 gram arasında değişir. Boyu ise 25 – 26 cm’ dir.
Gebelikte 20. hafta da anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?
Bu hafta itibari ile anne adayının midesinde bebeğin çıkan saçları ve kılları yüzünden hafif ekşimeler oluşur. Bu durum ilerleyen haftalarda daha da artar. Hassasiyet ölçüsü kişiye göre değişir.
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı