Gebeliğin 4. Ayı Neler Yaşanır?

13. Hafta

Bu hafta bebeğin kalbi iyice hızlanmaya başlar. 13 haftalık gebelikte bebeğin kalp hızı 120-160 arasında değişir. Bu hızlı kalp atışı bebeğin çok seri olarak kan pompalamasını sağlar ve böylece tüm vücudun kan dolaşımı hızlanır. Bebeğin tüm organları hızla gelişmeye başlar, bebeğin vücudunun her yanında adeta bir fabrikalar zinciri varmış gibi hummalı bir çalışma, yoğunluk içerisinde aktifiyet hakimdir.

Bebeğinizin gözleri bu hafta itibariyle farklılaşmaya başlar. Tıpkı kuşların gözleri gibi birbirinden bağımsızdır. 13 haftalık hamilelikte bebeğin gözleri artık yüzü ortalayacak, insan profilinde olduğu gibi dengeli ve yer yerinde olacaktır. Bu hafta anne ve baba adayları çok heyecanlıdırlar. Çünkü bebekleri bu hafta itibari ile cinsiyetini belli edecekler. Anne ve baba adayları bebeklerinin kız mı olacak erkek mi öğrenecekler.

Haberin Devamı

13 haftalık gebelik de bebeğiniz ilk defa safra üretmeye başlar. Karaciğerleri de bu hafta itibari ile gelişmeye başlar. Pankreas çalışmaya, insülin üretmeye başlar. Karaciğerin çalışmaya başlaması için insülin çok önemlidir. Öyle ki o olmadan çalışmaz. Çünkü karaciğerin pompaladığı kanda dengeyi insülin ayarlar. Bebeğimizin akciğer oluşumu da yavaş yavaş aktif hale gelir. Bebeğiniz solunum yapmaya başlamıştır.

Gebelikte 13. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

13 haftalık gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık olarak 26 gramdır. Boyu ise 9 cm olmuştur. Bebeğiniz bu hafta itibari ile belirgin bir şekilde büyümeye başlar.

Gebelikte 13. haftada hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Bu hafta anne adayının mide bulantıları geçmeye başlamıştır. Kusma varsa şayet oda geçmeye başlar. Anne adayında var olan baş dönmeleri ise doğuma kadar ona eşlik edecektir. Anne adayı yavaş yavaş hamilelik kıyafetleri bakmaya başlar. Anne adayının karnı artık büyümeye başlayacağından artık hamilelik öncesi giydiği kıyafetler kendisine olmayacaktır.

14. Hafta

Gebelikte 14. haftada enerji bakımından beyin gelişimi oldukça iyidir. Bu hafta bebeğinizin beyni tam bir enerji ile çalışmaya başlar. Bebeğiniz artık düşünen ve hareketlerini bilinçli bir şekilde yapan bir varlıktır. Dokunduğu her yeri beyni kaydeder. Artık dudaklarının nerede olduğunu bilir ve elini bilinçli olarak ağzına götürüp emmeye başlar. Bu ay sesleri artık tanımaya başlar ancak hala net duyamamaktadır. Fakat annesinin ve babasının, aile fertlerinin seslerini işitmeye başlar.

Geçtiğimiz haftalarda değindiğimiz gibi bebek 26. haftaya kadar net duyamaz. Duyduğu tüm sesleri bir uğultu şekline algılar. 14 haftalık gebelikte bebeğinizin diğer duyu organları da gelişmekte ve bebek kendisini hissetmektedir. Boynu ise biraz daha uzadığı için artık bebeğiniz kafasını her iki tarafa da çevirebilmektedir. Avuçlarını açıp kapatmaya, parmaklarını da hareket ettirmeye başlamıştır. Elleri ve ayaklarını aşağı yukarı hareket ettirir ve ara sıra da tekmeler.

Gebelikte 14. haftada bebeğin kalp atışlarını dışarıdan veya ultrasondan duyabilirsiniz. Henüz tekmelerini hissedemezsiniz. Hareketlerini hissettiğinizi sanabilirsiniz ama o hisler bebeğe ait değil maalesef sizin bağırsaklarınıza aittir.

Gebelikte 14. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

14 haftalık gebelikte bebeğin boyu 10 cm’ dir. Kilosu da artmış ve tam olarak 45 grama yükselmiştir. Bebek hızla gelişiyor ve her hafta iki katına yakın kilo alıyor.

Gebelikte 14. haftada hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Bu hafta hamile anne adayında olan değişiklikler çok olmasa da anne adayının duygusallığı artmıştır. Mide bulantısı gitmiş yerini iştahı açılmış bir anne adayı almıştır. Anne adayının baş dönmeleri hala devam etmekte olduğundan hızlı hareket etmekten kaçınılmalıdır. Eğilip doğrulurken dikkat etmeli ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak hareketlerden uzak durmalıdır.

15. Hafta

Bu hafta lanugo haftasıdır. Lanugo, insan vücudunu saran minik tüycüklere denir. 15 haftalık gebeliğe kadar bebeğin derisi şeffaftır. Bebeğin su rengi cildi artık tam bir insan derisine dönüşmeye başlamıştır. Bebeğin cildi tüylenince hamile anne adayının birkaç haftadır rahatlayan midesinde bu kez de ekşime şeklinde yanmalar oluşur. Bebeğin vücudu ve saçları uzadıkça anne adayının ekşimeleri devam eder. Bu durum anne adayı için oldukça çilelidir fakat o bebeğinin büyümesi ve onu beklemek heyecanı ile bu durumlara seve seve katlanır. Anne adayları için çileli bir hafta olsa da bebeğini ultrasonda gördüğünde tüm anne adaylarının sıkıntıları kaybolur ve yerini mutluluk kaplar.

15 haftalık gebelikte bebeğin kıkırdak dokusu sertleşmeye ve kemikleşmeye başlar. Bebeğin cildi pembemsi olmaya başlarken o incecik damarları ve tüm dokusunun görünebilirliği de kaybolmaya başlar. Cildi şeffaflığını yavaş yavaş kaybedecek ve yerini önümüzdeki haftalarda ten rengi alacaktır.

15 haftalık gebelik itibari ile bebeğin dilinde tat alma tomurcukları oluşmaya başlar. Bu tomurcuklar ilerleyen haftalarda büyüyecek ve bebek tat almaya başlayacaktır. Amniyon sıvısına annenin yediği her şeyden tat gelecek ve bebek ilerleyen haftalarda annesi tatlı yerse şeker tadını, ekşi yerse ekşi tadını net bir şekilde hissedecektir.

Gebelikte 15. hafta da bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu hafta itibari ile bebeğin boyu 12 cm’ dir. Kilosu ise yine pik yapmış ve iki katına yakın artmıştır. Bu hafta bebeğinizin kilosu tam olarak 75 gramdır.

Gebelikte 15. haftada hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Hamile anne adayında bu hafta rahim dışa doğru belirginleşmeye başlar ve anne adayı çok dikkatli olursa çok az bebeğin tekmelerini hissetmeye başlar. Anne adayı kendisine çok dikkat etmelidir. Özellikle gebelik kış aylarına denk gelmişse soğuk kış günlerinde çok dikkatli olmalıdır.

16. Hafta

Gebelikte 16. haftada artık bebeğin organlarında ki uyumsuzluklar düzelmeye başlar. Örneğin kollar bacaklardan uzunken bu hafta bacaklar kolları geçecek ve daha uzun hale gelecektir. Bebeğin boynu biraz daha uzayacak ve kafası bağımsız olabilecektir. Bu hafta itibari ile vücut daha da büyüyecek ve kafa vücuda göre daha küçük kalacaktır.

16 haftalık gebelikte bebeğin kasları iyice güçlenmiştir artık daha çok hareket edip su da ki oksijeni arttıracaktır. Bu nedenle de bol hareket etmesi lazımdır. Bu hafta bebeğin derisi biraz daha tüylenir ve cildin rengi matlaşır.

16 haftalık gebelikte bebeğin anne adayına güzel bir sürprizi vardır. Hamile anneyi çok mutlu edecek bir sürprizdir bu. Artık bebeğin tekmelerini, tüm hareketlerini hissetmeye başlar. Bu durum anneyi çok mutlu eder. Sadece anne adayını değil ayrıca baba adayını ve ebeveynleri de oldukça mutlu eder.

Bebek artık annesinin sesini duyduğu zaman mutlu olmaktadır. Anne adayı bebeği ile terapi kurmalı ve sürekli bebeği ile konuşmalıdır. Onunla sohbet etmeli ve iletişimde olmalıdır. Uzmanlar annenin her zaman bebeği ile konuşması gerektiğini, yapılan araştırmalar da bebeği ile konuşan, iletişim kuran annenin bebeği ile konuşmayan ve gönül olarak iletişim kurmayan anne adayının bebeği arasında sosyobilite olarak fark olduğu bariz bir şekilde görülmüş ve kanıtlanmıştır. Bebeğin erken konuşmasından tutun da çevresi ile iletişim kurmasına kadar hepsinde anne karnındaki iletişimin farkı oldukça belirgindir.

Gebelikte 16. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

16 haftalık gebelikte bebeğin boyu 13 cm’ dir. Kilosu ise tam olarak 110 gramdır.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı

Haberin Devamı