Gebeliğin 2. Ayında Neler Yaşanır?

5. Hafta

Bu hafta adet gününüz iyice geçti, sizde epey bir meraktasınız. Sizin merakınızı giderecek tek bir yöntem var oda hamilelik testi. Evet, 5 haftalık gebelikte anne adayının en çok ihtiyaç duyduğu şey kafasında günlerdir onu meşgul eden bir merak duygusu, acaba hamile miyim değil miyim sorusudur. Bunun için ona gerekli olan materyal, hamilelik testleridir. Bu testler sonucu şöyle belirler; Hamilelik gibi bir durumda HCG hormonları aşırı salgı verir. Bu salgılar normalden fazla olursa test sonucu pozitif görülür. Pozitif görülmesi de şöyledir; İdrar ile buluşan hassas test aleti şeridi içerisin de görünmeyen çizgiler mevcuttur. İdrar ile temasa geçince sonuç pozitifse 2 çizgi negatifse tek çizgi olur. Hiçbir çizgi oluşmaz ise test geçersiz demektir.

Haberin Devamı

HCG hormonlarını 2 türlü ölçebiliriz. Şöyle ki;
1.İdrar testi
2.Kan testi

İdrar testi; idrarınızda ölçüm yaparak size pozitif veya negatif sonucu verir.

Kan testi; Anne adayının kolundan kan alınır. Laboratuvarda laborantlar tarafından alınan kan incelenir. Negatif mi pozitif mi hemen sonuç verir. Beklemeye gerek kalmaz.

İdrar testi yapmak için 10 gün kadar beklemek lazımdır. Kan testi ise hemen sonuç verir. Eğer anne adayı dayanamıyor ve merak ediyor ise, o halde kan testi yaptırmalı ve hamile mi değil mi öğrenmelidir. Bekleyecekse idrar testi yeterlidir.

5. hafta ile beraber bebekte ne tür gelişmeler vardır?

Gebelikte 5. haftada bebeğin ultrason görüntüsü böyledir. Bu hafta itibari ile henüz bebek diye adlandırılacak bir şey yoktur. Boş kesesi gördüğünüz gibi oldukça belirgindir. Çünkü henüz bebek bir embriyodur. Ama orada müthiş bir faaliyet mevcuttur. Adeta bir fabrika gibi muazzam ve hummalı bir çalışma vardır. Anne adayında artık bundan böyle çok hızlı bir değişim ve bebekte de oldukça hızlı bir büyüme hasıl olacaktır. Bu haftada gebeliğin en etkin ve en belirgin belirtisi sadece hamile anne adayında anlık baş ağrısı ve baş dönmesidir. Bazı hassas anne adaylarında mide bulantısı ve kusma nadiren de olsa görülebilir.

Haberin Devamı

6. Hafta

Bu hafta müjde alma haftasıdır. Gebelikte 6. haftada bebek isteyen ve bekleyen anne adayları, şayet sağlıklı bir döllenme gerçekleşti ise gebe olup olmadığını 6. haftada öğrenir ve böylece bekledikleri sonucu almış olurlar. Evet, anne adayı artık karnında bir bebek taşıdığını biliyor. Anne adayı hamile olduğunu öğrenir öğrenmez çok heyecanlanır ve bebeğin bir an önce tüm gelişimini tamamlamasını, hemen bir çırpıda doğup büyümesini ister. Fakat durum hiç de görüldüğü gibi değildir. Hamilelik yolu uzun ve meşakatlidir.

Gebelikte 6. haftada anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

6 haftalık gebelikte bu haftadan itibaren anne adayında hormonların değişmesinden ötürü, bir alınganlık, bir duygusallık ve içe kapanma görebilirsiniz. Bu durum oldukça doğaldır. Hormonlarda ciddi artış söz konusudur bu durumda haliyle anne adayına garip bir hal şeklinde yansımaktadır.

Gebelikte 6. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu hafta da karın üstü ultrasonda bebeği göremesenizde vajinadan bakılan ultrason cihazı ile bebeği ve kesesini görebileceksiniz. Bu hafta itibari ile bebeğin kalp dahil tüm organları taslak halinde kodlanmış gibi hazırdır ve belirgindir. Embriyo hilal şeklini almıştır. Sperm hücresi görüntüsünden yavaş yavaş kurtulmaktadır. Hala başı vücudunun en büyük organıdır. Kalp aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bu minnacık bebeğin henüz kan dolaşımı oluşmamıştır çünkü henüz vücudunu saran bir damar sistemi mevcut değildir. İlerleyen dönemlerde kan dolaşımı olacak ve bebeğin kalbi tüm vücuda kan pompalamaya başlayacaktır.

Gebelikte 6. haftada bebeğin kilosu ve boyu ne kadardır?

Gebelikte 6. haftada bebek 4 veya 6 mm ye ulaşır. Kilosu ise henüz 3 gramdır.

6 haftalık gebelikte hamile anne adayına ve etrafında ki kişilere vereceğimiz önemli tavsiyeler vardır. Bebek henüz çok küçük ve organları henüz oluşmadığı için bu evre çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı olması için ilk üç ay oldukça önemlidir. Bu nedenle organ oluşumlarını mahvedecek şeylerden bilhassa kaçınılmalıdır.

7. Hafta

Bu hafta itibari ile bebekte oluşan değişiklikler şöyledir;

Gebeliğin 7. haftası anne karnındaki bebeğin kafa yapısı vücut yapısına göre daha büyük olur. Artık bebek bir fasulye büyüklüğü kadardır. Yüz hatları belirginleşmeye başlar. Göz ve kulak yapısı da oluşmaya başlar. Ağız yapısı ve dil belirginleşmeye başlamıştır. 7. haftada kol ve bacak yapısı yavaş yavaş oluşmaya başlar. Deri incecik bir zar şeklinde oluşmaya başlar. Beyin 3 ana bölüm ile oluşumunu sürdürür. Tiroit bezi gelişmeye devam eder, lenfatik sistem 7. hafta itibari ile oluşmaya başlar. Kalbin bölümleri plazma ve kan hücreleri ile dolmaya başlar. Artık kan dolaşımı başlamıştır. Kalp bu safhada iki kısımdan oluşur ve dakikada 150 defa atar. Dopler ultrason yardımı ile doktor kontrolünde bebeğin kalp atışları artık duyulabilir. Bu arada akciğer gelişmeye devam eder. Pankreas, safra kesesi, mide oluşmuştur ve gelişmeye devam eder. Kan plasentadan gelerek karaciğere ulaşır. Bu safhada kollar artık iyice belirginleşir. Ancak bacak yapısı daha tam olarak belirgin değildir. Bebek artık tamamıyla amniyon kesesine yerleşir. Göbek kordonu da yavaş yavaş oluşmaya başlar.

Gebelikte 7. haftada anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin 7. haftaya ulaşması ile beraber göğüs uçları artık daha belirgin ve daha hassas olur. Göğüs uçlarının etrafında minik kabarcıklar oluşmaya başlar. Anne adayının tansiyonu hormonların etkisi ile düşük seyreder. Bu nedenle baş dönmesi oluşabilir. Annede gebeliği belli edecek henüz hiçbir değişiklik oluşmamıştır. 7. haftada sadece 1 – 2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Bu dönemde annede bulantı, kusma olabilir. Bu sorunlar sabah uyanınca daha fazla görülür.

Ancak hamilelik dönemleri kişilere göre değişim göstermektedir. Her hamile kadında aynı belirtiler olmaz. Kilo alma oranı ve bebeğin gelişim oranları farklılıklar gösterebilir.

8. Hafta

Bu hafta itibari ile bebeğiniz azar azar kıpırdanmaya başlar. Bebeğin hareketlerini maalesef 8 haftalık gebelik döneminde hissetmek mümkün değildir. Bebeğiniz henüz çok küçük olduğu ve kasları henüz hiç gelişmediği için anne adayı çok istese de bebeğin hareketlerini hissedemez. Bebeğin o minnacık hareketlerini, rahmin içinde bulunduğu amniyon sıvısı emer ve anne bu minik hareketleri hissedemez.

8 haftalık gebelikte bebeğin ağız içi ve damakları oluşur. Bu dokular hem çok şeffaf hem de oldukça naziktir. Henüz kıkırdak yapısı bile oluşmamıştır. Hafif sertleşme vardır. Buna rağmen çok şaşırtıcı olsa da diş ve damakların kökleri oluşur. 8 haftalık gebelikte en önemli gelişme bebeğin kulaklarının taslak olarak oluşması ve hafif hafif karışık uğultu gibi sesler işitmesidir.

Bu hafta bebeğin akciğerleri oluşur ve bebeğin doğumuna kadar gelişmeye devam eder. 8 haftalık gebelikte bebeğin iskelet olarak tüm şekli oluşmuştur henüz kıkırdak bile olmasa taslak olarak belirgindir ve yavaş yavaş sertleşir. Bebeğin elleri ve parmakları gelişim olarak tam ama parmaklar hala perdeli bir şekildedir. Bebeğin organları henüz ince zar şeklinde oluşmaya başlamaktadır.

Gebelikte 8. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu hafta bebeğin ultrason görüntüsü böyledir.

Gebelikte 8. hafta da bebeğin kilosu ve boyu ne kadardır?

Gebelikte 8 haftada bebeğin kilosu sadece 2 gr, boyu ise tam olarak 15 milimetredir.

8.Haftalık gebelikte anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Gebelikte 8. hafta itibari ile anne adayında şikayetler hat safhadadır. Anne adayının midesi bulanıyor ve yaşamaktan adeta bıkıyor. Nefes almak bile anne adayı için büyük sıkıntıdır. Anne adaylarının genelinde dışarıda soluduğu hava bile kokar ve nefes dahi almak istemezler. Hamilelikte hassasiyetler kişiye göre değişir. Bazı anne adayları yağan yağmur kokusundan bile etkilenir. Bu hafta
anne adayları hamile olduklarına pişman bile olabilirler. Bu derece yoğun mide bulantısı hamile anne adayının psikolojisini ciddi bir şekilde bozar. Anne adayı bu dönemde oldukça nazlı olur. Baba adaylarının ise bir hayli sabırlı olması gerekir.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı

Haberin Devamı