1 ) Erkeklerin muayenesi
Çocuk sahibi olmayı isteyen eşler için, muayeneye ilk olarak erkekten yapılmaya başlanır. İlk olarak baba adayından alınan spermlerin detaylı bir şekilde incelenmesi sağlanır. Erkekte kısırlık ile alakalı bir problemin bulunması halinde, ya vücut dışına hiç sperm çıkmaz, veya bir miktar sperm çıkar. Böyle bir durumun meydana gelmesi, kısırlık tedavisinin nasıl yapılacağını belirler. İlk olarak bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir.
Aksi durumda anne baba olmak zaten son derece zorlaşır. Ancak meniden sperm çıkması halinde, kadın ile alakalı testlerin yapılması gerekmektedir. Kadında, yumurtlamanın var olup olmadığını tespit edebilmek amacı ile kan analizine başvurulur. Aynı zamanda yapılacak olan ultrason testleri de, bu problemi teşhis etme noktasında önem taşımaktadır.
2 ) Erkekte çocuk sahibi olamamaya sebep olan problemler nelerdir?
Erkek kısırlığı çok fazla etken ile alakalı olarak meydana gelmektedir. Hem çevresel faktörler, hem de yaşam tarzı, erkek kısırlığının meydana gelmesinde büyük rol oynamaktadır.
Çocukluk dönemi içerisinde geçirilen mesane ile alakalı ameliyatlar,
- Fıtık ameliyatları,
- İdrar yolu ile alakalı geçirilen operasyonlar,
- Kanser tedavisi ile alakalı kullanılan ilaçlar,
- Testis urları,
- Hormonlar ile alakalı meydana gelen bozukluklar,
- Enfeksiyonlar
- Kısırlığa sebebiyet veren problemler arasında yer almaktadır.
3 ) Kısır olan erkekse, kadın hiç ilaç kullanmadan tüp bebek yapabilir mi?
Normal adet gören ve normal yumurtalık özellikleri bulunan kadınlar, eşleri ile alakalı olan sebeplerden dolayı tüp bebek yapmaya ihtiyaç duydukları zaman, ilaçsız tüp bebek tedavisini deneyebilirler. Bugüne dek, kısırlık eşlerinden kaynaklanmış olsa bile, kadınların tüp bebek uygulamasında yumurta gelişmesi amacı ile ilaç almaları gerekiyordu. Ancak öne sürülmüş olan yeni tedavi yaklaşımında ise, bu zorunluluk bulunmamaktadır.
- 5.1 Sperm: Erkeğe ait gelişen kısırlık probleminde en yaygın faktörlerden biri spermde ortaya çıkan bozukluklardır. Erkeğe bağlı gelişen kısırlıklarda % 75 oranında sperm problemi teşhis edilmektedir.
- 5.2 Sperm sayısının azlığı: Olması gerekenden daha az sperm sayısına sahip olunması durumudur. Hatta bazen hiç sperm üretimi sağlanamayabilmektedir.
- 5.3 Spermde hareketsizlik: Spermlerde hareketlilik olmaması halinde, sperm ve yumurtanın birleşerek döllenmeyi sağlaması olanaksız olarak kabul edilmektedir.
- 5.4 Yapı olarak bozuk sperm: Çeşitli durumlarda, sperm olması gereken yapıda olmayabilir. Böyle bir durumda tekrar yumurtayı dölleme şansı oldukça azdır. Bu gibi durumlarda, spermin neden anormal olduğu, her zaman için bilinemeyebilir. Bazı vakalarda sperm üretimi gerçekleştiği halde, meniye ulaşamayabilir. Bu durum enfeksiyon veya alınan darbeler neticesinde tüplerin tıkanması ile alakalı meydana gelebilmektedir.
- 5.5 Testisler: Sperm üretimi testislerde meydana gelmektedir. Testislerin herhangi bir sebepten dolayı hasar görmesi ile meni kalite bakımından olumsuz açıdan etkilenir.
- 5.6 Kullanılan ilaç ve alkol: Kullanılmak zorunda olunan ilaçlar ve aşırı alkol tüketimi, spermin azalmasına sebep olabilmektedir. Kemoterapi tedavisi gören erkeklerde de, sperm üretimi azalabilir veya tamamı ile ortadan kalkabilir. Kullanılması gereken ilaçlar, muhakkak bir doktora danışarak kullanılmalıdır.
- 5.7 Vasektomi: Vasektomi meni yollarında uygulanan cerrahi bir operastondur. Bu operasyon ile beraber, spermin meni içine geçmesi önlenir. Bu durumda da, kısırlık sornu ortaya çıkmaktadır.
- 5.8 Boşalma ile ilgili problemler (ejakülasyon): Bu tarz sorunlar, yine kısırlığa sebep olmaktadır. Erken boşalma ve geriye boşalma neticesinde bebek sahibi olabilmek, biraz zorlaştırmaktadır.
- 5.9 Hipegonadizm: Sperm üretiminde ihtiyaç duyulan hormonunun üretilmemesi durumudur.
- Testislerde ortaya çıkan kitleler,
- Testis ile ilgili kanser,
- Doğumsal sorunlar,
- Testislerde gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler,
- Testislerde meydana gelen enfeksiyonlar,
- İnmemiş testis.