Boş gebelik tıp literatüründe blighted ovum, anembriyonik gebelik vey anembriyonik gestasyon olarak ifade edilir. Boş gebelik, gebelik kesesinin rahim içerisinde yerleşememesi, rahim içinde embriyonun olmadan gelişmesidir. Boş gebelik nedeniyle gerçekleşen düşük vakaları incelendiğinde bu durumun nedeninin kromozom anormallikleri olduğu saptanmıştır.
Buradaki kromozomsal anormallikten kastedilen döllenmiş yumurtanın ya da spermlerin genetik olarak bozuk olması ve bunun sonucunda da boş gebelik yaşanmasıdır. Boş gebeliğin tanısı, embriyonun ve kalp atımlarının görülmesi gereken haftalarda gebelik kesesinin boş görüntülenmesi neticesinde tanısı konulmaktadır.
Boş gebelik ile normal gebeliğin ayırt edilmesindeki en önemli faktör gebelik kesesinin içerisinde bulunan ve yol kesesi adı verilen yapının görülmemesidir. Boş gebeliklerde bu yol kesesi adı verilen yapılar görülememektedir. Aynı zamanda kesenin ultrasonografik inceleme sonucunda da görüntülenmesi ile kadının boş gebelik yaşayıp yaşamadığı anlaşılabilmektedir. Teorik olarak anne adayının son adet siklusunun üzerinden yaklaşık 5 hafta geçmesi durumunda yapılacak olan transvajinal ultrasonografi yöntemi ile fetüs kolaylıkla görüntülenerek gebeliğin boş gebelik olup olmadığı rahatlıkla tespit edilebilir.
Boş gebeliğin belirtileri
Klinik olarak bakıldığında boş gebelik ile normal gebelik belirtileri benzemektedir. Anne adayında hiçbir şekilde adet kanaması ya da kramplar görülmez. Ancak bir süre sonra anne adayında hafif akıntılar başlayabilir. Bazen de hafif lekelenme şeklinde de belirti verebilir. Ancak gebeliğin boş gebelik olduğu, anne adayının şikayetlerine bakılarak tanı almaz. Anne adayının bu şikayetleri üzerine mutlaka kadın doğum uzmanı doktoruna başvurması ve ultrasonografi yöntemi ile gebelik kesesinin içine bakılması gerekmektedir.
Gebelik kesesinin içinde embriyo ya da kalp atımlarının hissedilmemesi tespit edilirse kadının yaşadığı bu durum boş gebeliktir. Ultrason muayenesi ile boş gebelik tanısı koyulabilir. Örneğin bazı kadınlarda hiçbir lekelenme veya akıntı olmayabilir. Böyle durumlarda dahi yapılacak ultrasonografi mauayenesi ile kadında boş gebelik tespit edilebilir.
Boş gebeliğin nedenleri nelerdir?
Boş gebelikler genellikle kromozom yapıdaki problemlerden dolayı meydana gelmektedirler. Bu durumun kalıtsal olduğu zannedilmemelidir. Kromozom yapıdaki bozuklukla anlatılmak istenen sperm ve yumurta kalitesinin düşük olmasından dolayı boş gebeliğin yaşanmasıdır. Geçmiş dönemlerde düşük yapan pek çok kadın boş gebelikten haberdar bile olamamaktaydı.
Ancak günümüzde uterusun içinin ultrason ile görüntülenmesi ve uzman hekimler sayesinde, meydana gelen durumun veya hastalığın olup olmadığı rahatlıkta tespit edilebilmektedir. Eğer anne adayında olası bir düşük riski bulunuyorsa ve bu durum anne adayı için tehlike teşkil ediyorsa anne adayının hayatını riske atacak her duruma karşı önlemler de alınabilmektedir.