Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu nasıldır?
Bebek anne karnındaki amniyon sıvısı sayesinde sürekli olarak hareket halindedir. Anne karnındaki amniyon sıvısı bebeğe rahat hareket edebilme şansı tanır. Bebek, gebeliğin her haftasının yavaş yavaş geçmesiyle beraber doğumun yaklaştığı zamana göre son pozisyonunu almaya başlar.
Doğumun yaklaşmasıyla birlikte bebeğin duruş pozisyonu baş aşağı olmalıdır. Bunun sebebi normal bir doğum için bebeğin doğum kanallarına baş aşağı girmesi gerektiğidir. Bazı durumlarda bebekler anne karnında baş aşağı değil de popolarının doğum kanalına baktığı pozisyonu alabilirler. Bu durumda bebek doğum kanalına ters girme riski ile karşı karşıyadır. Bu gibi durumlarda doktor normal doğuma müsaade etmeyebilir. Ancak bu durum nadir karşılaşılan bir durumdur. Bebekler gebeliğin 31. haftasından itibaren doğum için baş aşağı pozisyonunu yavaş yavaş alırlar.
Haftalara göre bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonları
Bebek anne karnında 4. ila 10. hafta arasında çok küçük bir nokta halindedir. Bebeğin ultrason yardımıyla görüntülenmesi ve cinsiyetinin belli olması da 14. ila 20. haftalar arasında olmaktadır. Bu dönemde bebek çok küçük olacağı için anne karnında hareket etme şansı çoktur.
20. haftayla birlikte bebeğin duruşu makatının doğum kanalına baktığı şekildedir. Cenin pozisyonunda bulunan bebek, gebeliğin ilerlediği her hafta duruş pozisyonunu doğuma göre ayarlamak için değiştirecektir. 31. haftadan itibaren de bebek baş aşağı dönerek olması gereken doğum pozisyonunu alır. Böylelikle doğumun gerçekleşeceği 37. ile 40. haftalar arasına kadar bu şekilde beklemeye başlar.
Anne adayları bebeklerinin karınlarındaki duruş pozisyonlarını nasıl anlayabilirler?
Anne adayları bebeklerinin duruşlarını anlamaları için öncelikle bebeğin tekmelerine dikkat etmeleri gerekir. Bebeğin pozisyon almasına yardımcı olan bu topuk darbeleri anne adayları için bebeklerinin duruş pozisyonları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacaktır.
Anne adayları ellerini karınlarına dokundurarak sert mi veya yumuşak mı olduğu hissine vararak bebeğin duruşu hakkında bilgi sahibi olabilir. Ancak bunlar tahminidir, bebeğin duruş pozisyonu yalnızca doktor tarafından anlaşılabilir. Unutulmamalıdır ki; bu yöntemler kesin bilgiler vermemektedir. Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonunun kesin olarak anlaşılması için 36. haftada ultrasın görüntülenmesine ihtiyaç duyulacaktır.
Bebek anne karnında son duruş şeklini gebeliğin hangi haftasında alır?
Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonunda asıl önemli olan 36. haftadan sonrasıdır. Ultrason ile yapılan görüntülemede, 36. haftayla birlikte bebeğin artık doğum için son şeklini aldığı görülecektir.
Yapılacak olan ultrason görüntülenmesinde de bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu net olarak incelenerek doğumun nasıl olacağına karar verilecektir. Eğer ki bebek baş aşağı bir pozisyonda duruyorsa normal bir doğum için anne adayının önünde hiçbir engel yoktur. Ancak bebek ters duruyorsa (poposu doğum kanalına bakıyorsa) bu durum normal doğum için engel teşkil etmektedir.