16.03.2021 - 13:36 | Son Güncellenme:
Perinatoloji, tıbbi anlamıyla sorunlu doğumların ve ardından belirli süreçlerin uzman tarafından takip edilmesi durumuna verilen isimdir. Perinatoloji uzmanı, hamilelik döneminde ve sonrasındaki süreçte bebek ve annenin sağlıklarının korunması için oldukça büyük önem taşımaktadır.
Perinatoloji Nedir, Ne Demektir?
Özellikle anne adaylarının en çok merak ettiği perinatoloji nedir sorusunun yanıtı özellikle riskli gebeliği olan kişiler için oldukça önemlidir. Riskli gebelik süreçlerinin özel olarak takip edilmesi gerekmektedir. Perinatoloji uzmanının sorumluluğu hem annenin doğum sürecini yakından takip etmek hem de doğum sonrasındaki kontrolleri yapmaktır.
Doğum sonrasındaki kontrol süreci 4-6 hafta arasında sürmektedir. Bu süre uzmanın görüşlerine göre uzayıp kısalabilir. Perinatoloji takvimi planlaması yapılması gereken tüm süreçleri kapsar. Bu dönem 1. haftadan başlayarak 32 - 36 haftaya kadar sürebilmektedir. Perinatoloji uzmanı, kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalının üstünde bir alandır.
Bu alanın geliştirilmesindeki en önemli sebep sorunlu doğumların ve en önemlisi ölü doğumların azaltılmasını hedeflemektedir. Alanın gelişmesi ile birlikte her iki durumda da ciddi düşüşler görülmüştür. Perinatoloji uzmanının baktığı hastaların gebelik süreçlerinin sorunlu olması gerekmektedir.
Perinatoloji Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?
Perinatoloji uzmanı doğuma bağlı olan tüm hastalıklarla yakından ilgilenir. Bazı hastalıklara direk olarak müdahale etsede yine bazı hastalıkların ilgili doktorlara sevkini de perinatoloji uzmanları yapmaktadır. Perinatoloji uzmanlarının ilgilendikleri hastalıklar toplamda dört grupta görülebilmektedir. Buna göre perinatoloji uzmanının incelediği hastalıklar;
- Anne ile ilgili hastalıklar; Yaş, kilo, beslenme bozukluğu, kötü gebelik süreci, madde alışkanlığı, kronik hastalıklar
- Hamilelik sürecindeki hastalıklar: Enfeksiyonlar, diyabet, hipertansiyon.
- Gebelik ile ilgili hastalıklar; Plasenta (hamilelik sürecinde rahimde gelişen ve bebek için hayati önem taşıyan doku) sorunları, amniyon (anne karnında bebeği koruyan sıvı) sıvısı azlığı veya fazlalığı, erken su gelişi, erken doğum, rahim ağzı yetmezliği, tekrarlayan düşük.
- Fetüs ile ilgili hastalıklar; Çoğul gebelik, kan hastalıkları, enfeksiyon riski, gelişme geriliği, genetik sendromlar, kromozom anomali, yapısal anomali olarak sıralanabilir. Perinatoloji uzmanı bu alanlarda daha çok testleri yapıp teşhis koymakta sorumlu olan doktordur. Bu hastalıkların görülmesi durumunda perinatoloji uzmanı tedavinin yapılması için gerekli birimlere sevk verebilmektedir.