Dünyanın neresinde olursa olsun, insanlar müzik duyduklarında içgüdüsel olarak ritim tutmaya ve müzikle senkronize olarak dans etmeye başlar ya da bir şekilde hareket ederler.
Darwin İnsanın Türeyişi (The Descent of Man ,and Selection in Relation to Sex) kitabında bundan şöyle bahseder;
‘’İnsan yetilerinin arasında en esrarengiz olanı müziktir.’’
İnsanlık tarihi boyunca müziğin bir grubu birbirine bağlayıcı etkide bulunduğuna dair araştırmalar yapılmıştır. Örneğin bir çalışmada birbiriyle senkronize olarak ritim tutan iki kişinin, senkronize olmayan bir şekilde ritim tutan iki kişiye göre birbirleri hakkında daha pozitif görüşe sahip oldukları görülmüştür.
Çocuklarda yapılan bir başka araştırmaya göre 8 yaşındaki çocukların bir kısmı 10 aylık bir müzik eğitimi sonunda müzik eğitimi almayanlara oranla sosyal davranış ölçeği sonuçları sempati yetilerinde ve sosyal davranışlarında kontrol grubuna oranla fazla puan almışlardır. Bir başka araştırma ise 4 yaşındaki çocuklar üzerinde yapılmıştır. Çocuklar iki gruba ayrılmış, birinci grup hep birlikte bir oyun oynarken, ikinci grup birlikte ritim tutarak hareket edip şarkı söylemiş, hep birlikte yürüme birlikte koşma gibi ritmik bir düzen sergilemişler. Sonuçlara göre ritmik uyum gösteren ikinci gruptaki çocuklar problem çözme becerisi ve yardımlaşma yetisinde birinci gruptan fazla puan almışlar.
Senkronizasyon gruba ait olma eğilimimizin bir parçasıdır. Dikkat edilirse bebeklerde ritmik olarak çıkan seslere karşı daha duyarlı ve seçicidirler. Bu tercihin bebeklerin hareketleriyle senkronize hareket eden herhangi bir objeyle onları pozitif bir duygu durumuna soktuğu söylenebilir.
Bebekler müzikle anne karnında iken tanışır ve müziğe tepki vermeye başlar. Hepper 1991 de yaptığı bir çalışma ile anne karnında iken melodi duyan fetüslerin kalp atışlarında ve hareketlerinde aktivasyon gözlemlemiştir. Anne karnında iken müzik dinletilen bebeklerin doğduktan sonra ise aynı melodiye tepki verdikleri hatta konuşmaya başladıklarında o şarkıyı söyledikleri dil gelişimi ile çocuğun bilişsel sürecini desteklediği mesajını vermektedir. Araştırmalar müzisyenlerin sözel belleklerinin müzik eğitimi almamış kişilere oranla daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca müzisyenler hem sesli hem de sessiz ortamlarda diğerlerine oranla cümleleri daha çok akılda tutabiliyor ve daha doğru tekrar edebiliyor.Bu bağlamda yapılan çalışmalar müzik eğitiminin okuma becerisi ,dil gelişimi ve sosyal gelişim üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Ancak bunun okuma yazma bilmeden de sadece ritmik uyum yani senkronizasyon ile desteklendiği görülmektedir.
Anne bebek arasında başlatılan ilk iletişimde anne karnındaki bebeğin annesinin organlarından duymuş olduğu sesler ile başlar. Bu iletişim ritmik iletişimdir. Bu yüzden stres ve kaygı halinde hızlı atan anne kalbi çocuğa vücudun senkronizasyonu ile ilgili olumsuz mesajlar verebilir. Mozart effect olarak bilinen ve hala zekaya olan etkisi kanıtlanmamış çalışmalar da vardır. Ancak hamile olduğunuz dönem içerisinde size kendinizi iyi hissettirecek Osmanlı döneminde İbni Sina ‘nın El Kanun Fit Tıp kitabında da belirttiği Rehavi makamları dinleyebilir, ruhsal açıdan kendinizi dingin hissedebilirsiniz.
Psikolojik Danışman
Sümeyra Yapıcı