09.01.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Patlayıcı mühimmat imhası, en yüksek düzeyde incelik, hassasiyet, beceri ve zeka isteyen son derece tehlikeli bir iştir. ABD ordusunda patlayıcı imhası uzmanları (EOD), bu ünvanı kazanmak için zorlu eğitimlerden geçer. Uzmanlara yardımcı olarak bazen özel eğitimli köpekler de sahada EOD teknisyenlerine eşlik ederek gizli patlayıcıları koklamaya yardımcı olur. Juliana adlı kahraman köpek de yanında hiçbir uzman olmadan bu işi tek başına yapabileceğine karar verdi ve bakın neler oldu.
BOMBAYI GÖRDÜ, ÜZERİNE KOŞTU
1941 yılında İngiltere'nin Blitz kenti Almanya tarafından saldırı altındaydı. II. Dünya Savaşı'nda Naziler endüstriyel bölgelere, kasabalara ve şehirlere kitlesel hava saldırıları düzenliyordu. Bu saldırılarda iki milyona yakın ev yıkılmış, 40 binden fazla sivil hayatını kaybetmişti ve binlerce kişi yaralanmıştı.
İngiltere'nin Blitz kentinde Juliana adlı bir Alman çoban köpeği, sahibiyle birlikte yaşadıkları evin çatısına bir şey düştüğünü gördü. Juliana düşen şeyin peşine doğru koştu. Juliana'nın gördüğü şey Alman ordusu tarafından atılmış, sivilleri hedef alan bombalardan bir tanesiydi. Juliana'nın bomba imha konusunda hiçbir eğitimi yoktu ancak ne yapması gerektiğini bilen bir tavırla bombanın üzerinde durdu. Yangın bombasının üzerinde duran Juliana bir anda bombayı isabet alacak şekilde işemeye başladı ve bomba patlayacakken bir anda söndü.
Juliana'nın bu başarısı bölgedeki yetkililer tarafından alkışlandı. Sahibi ise Juliana ile gurur duydu, onun bu başarısını gören yetkililer Juliana'ya 'Mavi Haç madalyası'nı layık gördü.
Mavi Haç madalyası ilk olarak I. Dünya Savaşı'nda görev yapan atlara verilmişti.
Onun kahramanlığı ve bomba imha konusundaki becerisi yıllarca dilden dile dolaştı ve 1944 yılında Juliana yine ne kadar yetenekli olduğunu kanıtladığı bir olaya imza attı. Evlerinin tepesine düşen bombayı gören Juliana bu kez de sahibinin ayakkabı dükkanına gitti ve gittiği gün orada yangın çıktığını gördü. Yangını gören Juliana sahibinin ailesini uyardı ve hiçbir can kaybı olmadan dükkanı boşaltabildiler. Bu Juliana'nın ikinci başarısıydı ve bu olaydan sonra da Juliana'ya ikinci bir madalya verildi.
YANLIŞLIKLA ZEHİR İÇTİ, HAYATINI KAYBETTİ
Juliana'nın sahipleri böyle bir canlıyla birlikte yaşadıkları için kendilerini çok şanslı hissediyorlardı. Kahraman köpek bir kez değil, tam iki kez onların hayatını kurtarmıştı. Bu konuda hiçbir eğitimi olmamasına rağmen tamamen içgüdüsel bir şekilde tehlikeyi fark edip anında müdahale ediyordu. Juliana'nın şöhreti tüm İngiltere'ye yayılmıştı, onun kahramanca tavırları dilden dile konuşuluyordu. Ancak ne yazık ki takvimler 1946 yılını gösterirken sahibinin evinin içine posta deliğinden bir zehir atıldı. Juliana ise bunun zehir olduğunu fark etmedi ve onu içti, ne yazık ki kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.
Kahraman köpeğin yaşamı boyunca sahibini koruyup kollaması ve tehlikeli durumları önceden fark ederek önlemesi, haber vermesi her zaman büyük bir taktirle karşılandı. Juliana öldükten sonra başta sahibi olmak üzere onu tanıyan herkes çok üzüldü. Juliana'nın kahramanca eylemleri, onun sulu boyadan yapılmış bir portresi ve bir plaketle ödüllendirildi.
Juliana eğitimsiz olması ve askeri bir çalışma köpeği olmamasına rağmen üstün bir başarı sergileyerek yaşamı boyunca sahibine olan sadakatini gösterdi. Juliana'nın hikayesi bize ister eğitimli olsunlar ister eğitimsiz, hayvanların savaşta, olağanüstü durumlarda oynadığı ve sıklıkla göz ardı edilen rolünü hatırlatıyor.