Genel SağlıkPankreas kanserinde kimler risk altında?

Pankreas kanserinde kimler risk altında?

07.07.2022 - 11:41 | Son Güncellenme:

Günümüzün en zor tespit edilen hastalıklarından biri olan pankreas kanseri, çoğunlukla 60 yaşından sonra erkek hastalarda sıklıkla görülen hastalıktır. Pankreas kanseri hastalığının teşhisi ve tanısı zor olduğu kadar tedavisi ve iyileşme süreci de oldukça zorludur. Erken teşhis sayesinde hastalık uzman bir hekim eşliğinde başarılı sonuçlara ulaştırılabilir. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe konu hakkında bilgiler verdi.

Pankreas kanserinde kimler risk altında

Pankreas kanserinde özellikle ileri evre hastalarda cerrahi şansını arttırabilmek yada o anki şikayetleri azaltabilmek için kemoterapi uygulanabilir. Fakat yapılabiliyor ise öncelikli tedavi cerrahi olmalıdır.

Haberin Devamı

Kanser sistemik bir hastalıktır. Evresi çok önemli olmak ile birlikte, karın içerisinde veya akciğerlerde sonrasında metastaz görülme olasılığı vardır. Operasyon sonrasında da devamlı takiplerinin yapılması gerekir.

40 yaş altında çok az görülen ve kadınlara göre erkeklerde daha çok ortaya çıkan pankreas kanseri ile başa çıkabilmek için en küçük belirtilerin bile önemsenmesi gerekiyor. Peki ya bu belirtiler neler?

Pankreas kanseri belirtileri nelerdir? 

-Genel halsizlik 

-İştahsızlık, kilo kaybı, bulantı 

-Şişkinlik ve aşırı sancılı gaz 

-Özellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkan karın ağrısı 

-Koyu renkte idrara çıkma 

-Hasır rengine (Çok açık kahve) yakın dışkılama  

-İlerleyen pankreas kanserinde sırt ağrısı

Haberin Devamı

Pankreas kanseri tüm kanserler arasında en ölümcül türlerden biri olarak tanımlanıyor. Geç belirti verdiği için tanı konulan hastaların tedavi seçenekleri de kısıtlı oluyor. Çok hızlı bir şekilde yayılım gösteren ve genellikle 60 yaş sonrasında görülen pankreas kanseri, erken evrede teşhis edildiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Tanısı oldukça zor konulan kanser türlerinden biri olan pankreas kanseri, ileri evrelerde belirtilerin ağırlaşması ile ortaya çıkıyor. Son derece zor ve yüksek sorumluluk gerektiren ameliyatlar olduğundan sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonlarda hem cerrahın hem de hastanenin müdahale edebilecek yeterli özellikleri bulunması çok önemlidir. Pankreas kanseri bulguları arasında; koyu renkli idrar, yorgunluk-halsizlik, sarılık, iştah ve kilo kaybı, bulantı-kusma, ishal veya hazımsızlık ile karnın üst kısmından arkaya doğru yayılan ağrı bulunuyor. Bunlardan biri ya da bir kaçı varsa mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvuranız gerekmektedir.

Whipple ameliyatı ömür uzatıyor 

Pankreas kanseri tedavisi; ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi olmak üzere 3 farklı aşamadan oluşuyor. Whipple, tümörleri ve pankreas, bağırsak ve safra kanalının diğer bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Pankreas başı ile sınırlı olan pankreatik kanseri tedavi etmek için en sık kullanılan ameliyattır. Whipple prosedürünü uyguladıktan sonra cerrah, ameliyattan sonra normal olarak yiyecekleri sindirmek için kalan organları yeniden bağlar. Zor ve zorlu bir işlem olan whipple ciddi risklere sahip olabilir. Ancak, bu ameliyat özellikle kanserli kişiler için hayat kurtarıcıdır. Türkiye genelinde çok az sayıda cerrah bu prosedürü gerçekleştirebilir. 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar