06.07.2022 - 14:42 | Son Güncellenme:
Kulak hastalıkları kendi içinde pek çok çeşide ayrılmaktadır. Bunlardan birisi de otoskleroz olarak bilinen orta kulak ve iç kulakta görülen hastalıktır.
Otoskleroz Nedir?
Otoskleroz orta kulak ve iç kulakta anormal kemik yapımı sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sesin asıl işitme organı iç kulaktır. Bu yeni kemik oluşumu sesin iç kulağa iletimini engellemeye başlar ise hastalarda işitme kaybı ortaya çıkmaktadır.
Otoskleroz Neden Olur?
Bu hastalığın kesin nedeni tam olarak bilinememektedir. Bununla birlikte hastaların pek çoğunda kalıtsal olarak da görülmektedir. Bunun dışında kızamık virüsü ile otoskleroz hastalığı arasında da ilişki bulunduğu bilinmektedir. Bu hastalık daha çok orta yaşlı bayanlarda görülse de çocuklarda da görülme olasılığı bulunmaktadır.
Otoskleroz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalıkta işitme kaybı belli bir düzeye ulaşmış ise ameliyat etkili bir tedavi yolu olmaktadır. Bu ameliyatta stapes kemikçiğinin tabanına delik açılır ve kemiğin ön ve arka bacak adı verilen kısımları çıkartılır. Teflon piston adı verilen bir protez çengel kısmı stapesin üzerinde bulunan inkus kemikçiğinin uzun koluna piston kısmı ise stapes tabanında açılan deliğe girecek biçimde yerleştirilir.