24.12.2024 - 15:15 | Son Güncellenme:
Bazı besinler üzerinde yapılan çalışmalar, özellikle de son yıllarda yapılan çalışmalar belirli besinlerin yüksek tansiyonu kontrol altına almada çok faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Bu besinler sadece tansiyonu düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda çeşitli vitamin ve minerallerle de dolu oldukları için farklı yönlerden de sağlığınıza fayda sağlıyorlar. İşte, o besinlerden bazıları;
Fasulye ve mercimek; lif, magnezyum ve potasyum bakımından zengindirler. Bu sebeple de kan basıncını düzenlemede etkili gıda olarak kabul edilirler. Ayrıca araştırmalar, haftada birkaç kez fasulye ve mercimek tüketiminin kan basıncını ve diyastolik tansiyonu düşürebileceğini ortaya koymuştur. Yemeklerinize eklediğiniz bakliyatlar, tansiyon dostu bir beslenmenin anahtarı olabilir.
Antioksidanlarla dolu olan yaban mersini, damar sağlığına yararlı ve kan akışını iyileştiren çeşitli etkili antosiyaninler içerir. Düzenli olarak günlük bir avuç yaban mersini tüketmek, tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olurken, aynı zamanda genel kalp sağlığınızı da destekleyici etkiler de sağlar.
Greyfurt, C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olan bir meyvedir. Araştırmalar, düzenli greyfurt tüketiminin kan damarlarını rahatlatarak, kan akışını iyileştirerek tansiyonu düşürebileceğini ortaya koymuştur. İçeriğindeki potasyum sayesinde sodyum seviyelerini dengelerken kalp sağlığını destekler. Ancak ilaç kullanıyorsanız, greyfurt tüketmeden önce bir uzmana danışmalısınız. Çünkü, greyfurt bazı ilaçlarla etkileşime girebiliyor.
Yağlı balıklar; özellikle de somon, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir doğal kaynaktır. Omega-3 iltihabı azaltır ve damar sağlığını olumsuz etkileyen bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Haftada 2-3 kez somon veya diğer yağlı balık tüketmek, tansiyonu düşürmeye yardımcı olurken kalp sağlığını da korur.
Pazı, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerle yüklü bir sebzedir. Magnezyum, damarları genç tutar ve kan akışının iyileşmesine yardımcı olur. Düzenli olarak, her hafta pazı tüketmeniz tansiyonunuzu doğal yollarla kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.
Kabak çekirdeğinin küçük boyutuna aldanmayın. Kabak çekirdeği küçük boyutuna rağmen besin değeri oldukça yüksek, magnezyum, potasyum ve arjinin gibi tansiyon dostu bileşenlerle dolu bir besindir. Araştırmalar düzenli tüketimde, kan damarlarını rahatlattığı, damar sağlığını iyileştirdiği, nitrik oksit üretimini artırdığı ve tansiyonu düşürdüğünü ortaya koymuştur. Siz de günlük bir avuç kabak çekirdeği tüketerek, yüksek tansiyon için doğal bir önlem alabilirsiniz.