Püf NoktasıOrkide Nasıl Sulanır? Orkide Kaç Günde Bir Sulanmalıdır?

Orkide Nasıl Sulanır? Orkide Kaç Günde Bir Sulanmalıdır?

21.05.2021 - 15:40 | Son Güncellenme:

Evde yetiştirilen orkideler ormanlarda ağaç üzerlerinde Singapur ve Güney Amerika gibi tropik ormanlarda kökleri açıkta ve havayla temas edecek biçimde yaşarlar. Kökleri havadaki nemden faydalanacak ve yağmur suyunu besinleri emecek kadar gelişmiştir. Küçük bir saksı içinde baktığımız orkide nasıl sulanır ve kaç günde bir sulanmalıdır tüm detaylarıyla derledik.

Orkide Nasıl Sulanır Orkide Kaç Günde Bir Sulanmalıdır

 Yaşam koşulları dikkate alındığında orkide bakımında en sık karşılaşılan hatalardan bir tanesi de bitkiyi sürekli sulamaktır. Ancak gün içerisinde orkide kökleri çoğunlukla kurudur. Kendi başına bir sanat olan orkide sulama, başka ev bitkilerinin sulanmasına benzememekle birlikte yapılması gereken ilk şey bitkiyi sulama mantığını anlamaktır.

Haberin Devamı

 Orkide Nasıl Sulanır?

 Daldırma yöntemi ile sulama; bu metotta saksı, yaprak aralarına suyun girmesine izin vermeden maşrapa ve benzeri bir kova içerisine daldırılır. En fazla bir dakika olacak şekilde tüm toprak ıslanana dek bekletilir ve birkaç kez batırılıp çıkarılarak sulama işlemi tamamlanır. Sudan çıkarıldığında saksının suyu süzülür. Saksı altlığında bir süre sonra biriken su dökülür. Bu metot kullanışlı ve pratiktir ama orkidelerde herhangi bir hastalık görüldüğü takdirde tek kovadan sulama yapılmamalıdır aksi halde diğer bitkilere sıçrayabilir.

 Dökme sulama; bu metot sulama kabıyla ya da musluk altında üstten sulama yöntemidir. Orkide bakımında genel kabul görmüş bir kural ise saksı harcının komple ıslanana kadar sulamaktır. Bu sebeple dökme sulama yönteminde bol su kullanılır. Orkideler için su kaynağı uygunsa eğer çeşme altına tutularak sulama yapılabilir.

Haberin Devamı

 Orkide Kaç Günde Bir Sulanmalıdır?

 Kökleri her daim nemli olmayı sevmeyen orkide bitkisinin sıklıkla kurumaya ihtiyacı vardır. Bu sebeple orkideler her gün sulanmayacağı gibi sulama zamanlamasını da ayarlamak hayati önem taşır.

 Sulama zamanı tespit etmek için saksı ağırlığı ölçülebilir. Bu metotta ilk önce su ile doyurulmuş saksı ağırlığı ölçülür. Birkaç gün arayla ilerleyen günlerde saksı ağırlığı tekrar ölçülür. Saksı harcına başparmağın birinci boğumuna kadar soktuğunuzda, saksı harcı kuru ise sulama zamanı gelmiş demektir. Genel olarak sulama vakti tespit etmek için en iyi metot başparmak yöntemidir ancak eller sürekli kirlendiğinden biraz zahmetli olacaktır.

 Orkide bakımını ofiste yapanlar için en uygun metot ise kurşun kalem yöntemidir. Bu yöntemde dışı boya ve cilalı olmayan kurşun kalem saksı harcının merkezine yakın üç cm kadar batırılır. Kalemin ucu çıkarılarak kontrol edilir ve ucu kuru ise sulama vakti gelmiş demektir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar