Tenisçi dirseği nedir?

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?

Dirsek eklemimiz 3 adet kemikten oluşur ve dışarıdan bakıldığında 3 tane çıkıntıya sahiptir. En dış kısımdaki ise lateral epikondil’dir. El bileğimizden geçerek parmaklarımızın hareketini sağlayan kasların dirsekte zedelenmesi sonucu ve ya kolun benzer hareketlerle çok fazla kullanılmasından dolayı ortaya çıkan, kolda ve dirseklerde ağrıya sebep olan bir rahatsızlıktır.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Kimlerde Görülür?

Raket kullanan sporcularda yaygın olarak görüldüğü için tenisçi dirseği diye tanımlanmıştır genellikle 30-55 yaş grubunda görünür ama ellerle zorlayıcı ve tekrar eden hareketlerle ağır işler yapan daha erken yaştaki kişilerde de görülür. Ev hanımları, tesisatçılar, boyacılar, el dokumacıları vb gibi. Hastalık yavaş yavaş başlayıp zamanla ilerleyen bir dirsek ağrısıyla kendini gösterir. Eller çok fazla kullanıldığı için bu rahatsızlık kendiliğinden geçmez, iyileşmesi zordur.

Haberin Devamı

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Belirtileri Nelerdir?

Kolda güç kaybı, kolda ve dirsekte ağrı, bir şeyi kavramada - tutup kaldırmada güçlük.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Tedavisi

Tenisçi dirseği (lateral Epikondilit) için ilk önce istirahat ve buz uygulaması yapmak, antiinflamatuar uygulamak ilk aşamadır. Sporcuysanız spora ara vermeniz gerekir ve ikinci aşamada kortizon uygulanır. Eğer yeterli iyileşme elde edilmezse PRP tedavisi denenir. Bu şekilde de sonuç alınmazsa ameliyat çözüm olacaktır.

PRP ile Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Tedavisi

PRP (trombositten zengin plazma) kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde, doku ve kıkırdak hasarlarının onarımında son derece başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır. Hastandan alınan 10 cc lik kan PRP tüpüyle birlikte 15 dk santrifüj edilir. Santrifüj sırasında kandaki kırmızı ve bizim için gereksiz kısım PRP tüpünün altına çökerken büyüme faktörleri, sitokinler tüpün üst kısmında yoğunlaşır. Enjektör aracılığıyla bu trombositler alınıp hastanın dirsek eklemine enjekte edilir. PRP tedavisi ağrı kesici gibi bir işlem değil tedavi edicidir. İşlemden 15 dk sonra sitokinler aktif olur ve dirsekdeki hasarı onarmaya başlar. PRP nin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlamanız ilk günlerde olur, ortalama 1 hafta sonra iyileşmeye başladığınızı hissedersiniz tam etkisini göstermesi ise 1 ay süre geçtikten sonra olacaktır. Normal süreç bu şekilde işlese de işlemin yapıldığı kişideki dirsekteki zedelenme miktarı yani hasarın durumu, kol sağlığına verdiği önem ve yaşı tedavinin başarısında en önemli etkenlerdir.

Haberin Devamı

Op.Dr. Gökçe MIK

Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı

www.gokcemik.com

0532 304 35 65

0532 302 19 88

FACEBOOK: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık

INSTAGRAM: @opdrgokcemik

YOUTUBE:Op.Dr.Gökçe Mık