Menisküs diz eklemini oluşturan, yukarıdaki femur kemiği aşağıdaki tibia kemiğinin arasındaki uyumu sağlayan ve dize binen yüklenmelerde tampon görevi gören kıkırdağımsı bir diz eklem dokusudur.
Menisküs yırtıklarında, yırtık olan kısım eklemi oluşturan kıkırdağa zarar vererek aşınmasına neden olur. Bu kıkırdak hasarı, ileride oluşacak kireçlenme nedenidir. İlk başlarda dizde kilitlenme ve takılma hissi, ilerleyen dönemlerde de sürekli bir diz ağrısı oluşturur.
MENİSKÜS RAHATSIZLIKLARI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Fazla kilolar, çoğunlukla bilinçsizce yapılan ağır sportif faaliyetler, yaşlanma gibi faktörlerle menisküste zorlanmalar oluşur. Bu zorlamalar ya da darbeler menisküste yırtıklara yol açar. Genellikle sporcularda, ağır işlerde çalışan insanlarda görülse de menisküs günümüze git gide yaygınlaşan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra tüm bu faktörlere sahip olmayan hastalar tamamen anatomik yatkınlık (parantez bacak gibi) ve genetik sebeplerle menisküs kendi kendine aşınıp, yıpranıp yırtılabilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Bir süre hareketsiz kalındığında dizlerde kilitlenme hissi oluşması
-Merdiven inerken ve yokuş inişte ağrı ve takılma hissedilmesi
-Ayağa kalkma, yere çömelme ve namaz hareketlerinde zorlanma ve ağrı hissedilmesi
AMELİYATSIZ TEDAVİLER:
Bütün menisküs yırtıkları ameliyat gerektirmez. Küçük yırtıklar ve eklem içine doğru girmemiş yırtıklar kıkırdağa hasar vermeyeceğinden ameliyata ihtiyaç duyulmaz. Bu tip durumların ameliyat edilmesi yarardan çok zarar getirebilir. Bu nedenle çeşitli diz içi enjeksiyonları, egzersizler, fizik tedaviler düzenlemek hastanın konforu açısından uygundur.
ARTROSKOPİK (KAPALI) AMELİYATLA MENİSKÜS TEDAVİSİ
Kapalı yani artroskopik yöntem, ameliyatın kaçınılmaz olduğu durumlarda, diz ön kısmından en az 2 delikten diz içine girilerek, bir özel kamera yardımıyla diz içi yapıların tamamı görüntülenerek yapılan bir ameliyat yöntemidir.
Bu sayede öncelikle diz ekleminin içinin görüntülü muayenesi de ilk aşamada yapılabilmiş olur ve MR'da saptanamayan patolojiler tespit edilir.
Daha sonra bu ameliyat için özel geliştirilmiş aletlerle bir yandan kamera ile bakarak diğer yandan menisküs yırtıkları, kıkırdak bozuklukları, eklem içi serbest cisimler ve fazlalaşmış kemik çıkıntıları temizlenir ve düzeltilir.
Ameliyat sonrası hasta, aynı gün hemen kalkıp, üzerine yük vererek basıp yürüyebilir. Dizinde sadece bir elastik bandaj bulunur. Ertesi gün taburcu edilir. 1 hafta sonra doktor kontrolü bulunur ama bu süreçte genel olarak günlük yaşama dair her şeyi yapmak serbesttir.
Dize özel egzersiz programı ameliyattan hemen sonra başlar. spora dönüş 6 hafta sonra kesindir.
Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı
www.gokcemik.com
0532 304 35 65
0532 302 19 88
FACEBOOK: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık
INSTAGRAM: @opdrgokcemik
YOUTUBE:Op.Dr.Gökçe Mık