İçe basmak ; ayakların, basarken düz karşıya bakması gerekirken, içe bakması durumudur. İçe basmanın bir çok nedeni olabilir. Küçük çocuklarda ve bebeklerde görülme olasılığı sıktır. Aynı zamanda “pigeon toes” (güvercin yürüyüşü) olarak da adlandırılır.
2 yaşından küçük çocuklarda sebebi genellikle kaval kemiğinin içe dönük olmasıdır ve bu durum bebeğin rahim içindeki pozisyonundan ileri gelir.
2 yaşından büyük çocuklarda ise en sık sebep; uyluk kemiğinin içe dönüklüğüdür. Uyluk kemiği kalça seviyesinden içe dönüktür. Bu durum dizlerin, ayakların ve ayak parmaklarının hep beraber içi göstermesine sebep olur. Bu çocuklarda bacaklarını çaprazlayıp altına alarak oturma sık görülür (“W” oturuşu).
Bir diğer içe basma nedeni ayağın ön kısmının içe dönmesidir. Bu durum genelde doğuşta görülen anomalidir.
Çocuğunuz yürürken veya adım atarken ayaklarının içi göstermesi durumunda bir Pediyatrik Ortopedist'e başvurmanız gerekir. Genellikle muayeneyle bazen de görüntüleme yöntemleri yardımıyla kolaylıkla tanı konabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Genellikle tedavi gerekli değildir, içe basma zamanla kendiliğinden düzelebilir.
2 yaş altındaki çocuklarda, çocuk ayağa kalktığında ve yürümeye başlayınca durum düzelir.
2 yas üstü çocuklarda ise tedavi, bazen sadece çocuğun bacaklarını çapraz yaparak oturmasına (W oturuşu) engel olmaktır.
Çocuklar okul çağına geldiklerinde ve zamanlarının büyük çoğunluğunu sandalyede normal pozisyonda oturarak geçirdiklerinde bu durum kendiliğinden düzelir.
Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı
www.gokcemik.com
0212 296 94 50
FACEBOOK: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık
INSTAGRAM: @opdrgokcemik
TWITTER: @gokce_mik