03.01.2018 - 13:53 | Son Güncellenme:
Vücudumuzu ayakta tutan ve iskelet sistemimizin en önemli parçası olan omurga, duruş bozukluğu, uzun süreli hareketsizlik ve çalışma koşullarının etkisi ile zamanla zarar görüyor. Omurga sağlığının korunmasına dikkat çeken Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Suat Canbay, aynı zamanda omurgayı olumsuz etkileyen faktörler için de uyarılarda bulundu.
Omurga sağlığının önemi
İnsan bedeni kas ve iskelet sisteminin varlığında ayakta kalıyor. Bu sistemler ile günlük hayattaki hareketlerimizi gerçekleştiriyoruz. Omurga dizilimi önemlidir. Yandan bakıldığı zaman S şeklinde dizilmiş olduğu görülür. Omurga hem yük taşımakta hem omuriliği barındırmakta hem de harekete izin vermektedir. Aynı zamanda iç organları sabit tutarak, dış etkilere karşı da koruyor. Fakat zaman zaman bu sistemin bozulması sonucunda ciddi sorunlar meydana gelebiliyor. Omurga sağlığının bozulması felçlere veya ölümlere neden olabiliyor.
Omurga hastalıklarının belirtileri
Omurga hastalıkları, sağlığı tehdit eden hastalıklardır. Genel olarak yaşı ilerleyen kişilerde, Osteoporotik hastalarda, doğuştan omurga eğriliği olanlarda, genetik olarak skolyoz veya kifoz yakınlığı olanlarda, ofis ortamlarında yoğun çalışma temposu ile çalışan kişilerde meydana gelebiliyor.
Omurga hastalıklarının belirtileri arasında;
• Bel ve bacağa yayılan ağrı
• Boyun ağrısı
• Kollara ve sırta yayılan ağrı
• Bacaklarda ve ellerde uyuşma ve güçsüzlük
• Omuzlarda dengesizlik ve duruş bozukluğu
yer alır. Bu belirtiler gözlemleniyorsa, çok gecikmeden doktora başvurulması gerekir.
Omurga hastalıkları tedavi yöntemleri
Sıklıkla görülen omurga hastalıkları; skolyoz, kifoz, bel ve boyun fıtıkları,bel kaymaları, omurilik ve omurga tümörleri ile postür bozukluklarıdır. Bu tür hastalıkların tedavisinde en yeni yöntemler uzman doktorlar tarafından uygulanarak, hastalık dolayısı ile hayat kalitesi düşen kişileri eski sağlığına kavuşturuyor.
Tedavi seçenekleri geniş bir yelpazeye sahip olup ilaçlarla, egzersizle, fizik tedavi yada cerrahi yöntemlerle yapılabilir
Ayrıca sağlıklı bir omurga için mutlaka hareket etmek gerekir.Gençlik yıllarında ağırlık kaldırma egzersizleri yapmak osteoporozu (kemik erimesi) geciktirir. Sabit konumda sürekli oturarak çalışan kişilerin, omuriliğini güçlendirecek sırt ve boyun egzersizleri yapmaları gerekir.
Bu tedavi yöntemleriyle iyileşen hastalar, daha kaliteli bir hayat yaşayabiliyor.