AileÖğrencilerde oluşan konsantrasyon problemi için uzmanından öneriler

Öğrencilerde oluşan konsantrasyon problemi için uzmanından öneriler

25.09.2021 - 19:59 | Son Güncellenme:

Milyonlarca öğrenci ve öğretmen, Kovid-19 salgını nedeniyle uzun süre ara verilen yüz yüze eğitime geri döndü. Psikolog M. Yunus Çekiç, salgın döneminde öğrencilerde yoğun bir dikkat ve konsantrasyon problemi oluştuğunu belirterek bu problemden kurtulmanın yollarını sıraladı, ebeveynlere önerilerde bulundu.

Öğrencilerde oluşan konsantrasyon problemi için uzmanından öneriler

Psikolog M. Yunus Çekiç, pandeminin öğrenciler için oldukça büyük değişimlerle karşı karşıya kaldıkları bir dönem olduğunu söyleyerek, “Öğrenci ve öğretmenlerimiz yüz yüze eğitimde birkaç haftayı geride bıraktılar. Bu süre zarfında bir psikolog olarak çocukları gözlemlemek ve öğretmenlerimiz ile temas sağlama fırsatlarımız oldu. Birçok gözlem ve tespitlerimize bakıldığında gördük ki çocuklarda yoğun bir dikkat ve konsantrasyon problemi var. Birçok çocuğumuzun daha önceki olduğu durumdan daha geri bir pozisyona gerilemiş olduğunu gördük” dedi.

Haberin Devamı

'ÇOCUKLAR EKRANA BAĞLI BİR KONUMA GELDİ'

Çocukların sosyal ve aktif olması gereken dönemde alınması gereken bir tedbir olarak salgından dolayı evde kalmaları çeşitli bazı durumları beraberinde getirdiğini ifade eden Çekiç, “Evde kalan çocuklarımız online eğitim ile sürekli ekran karşısında olmuş ve bu durum ders verimliliğinden çok dikkat eksikliği yaşamalarına sebep oldu. Tabii ki bu durum sadece online eğitime bağlanamaz.  Bu durum ebeveyn tutumlarından da ileri geliyor. Sürekli ev içinde olan aileler, çocuklarına telefon ve tablet vererek zaman geçirmeyi tercih ediyor. Hiçbir sosyal aktivite yapamayan, dışarı çıkamayan, tedbir için evde olan çocuğumuz sürekli etkinlik olarak her konuda ekrana bağlı bir konuma geldi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Psikolog M. Yunus Çekiç, öğrencilerin okulların açılmasıyla birlikte bir nevi sanal bir dünyadan gerçek dünyaya geçiş yapmış gibi bir his yaşadığını kaydederek, ebeveynlere şu önerilerde bulundu:

- Ebeveynler olarak çocuğumuzla tablet ve telefon alışkanlığımıza bir sınır koymalıyız ve çocuğumuzla farklı aktiviteler yapmaya gayret göstermeliyiz. 

- Birlikte bir hobi edinmek oldukça iyi fikir olacaktır.

- Çocuğumuz eğer küçükse onunla oyun saatleri yapalım.

- Somut oyunlar oynayalım, oyuncakları ile birlikte hayal kuralım onun hayal dünyasına girelim.

- El işi yaparak kaslarımızı geliştirelim. Bunlar duygusal gelişimini, zeka düzeyini ve motor gelişimini artıracaktır. Öğretmenlerimiz ile fikir birliği yapalım ve ortak bu süreci yürütelim.

- Öğretmenlerimiz, velilerimizi bilgilendirip bu sürece onları dahil etmelidir. Bu süreçte rehberlik servislerine büyük iş düşmektedir. Veli ve okul koordinasyonu ile yapılacak etkinlik ve çalışmalar ile çocuklar tekrardan okula konsantre edilmeye çalışılmalı.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar