21.04.2021 - 11:35 | Son Güncellenme:
Obezite genel sağlığı olumsuz yönde etkileyen birçok hastalığa yol açan çok ciddi bir sağlık sorunudur. 45’in üstünde kilo fazlası olan, defalarca diyet ve egzersiz yapmasına rağmen aşırı kilolarından kurtulmayı başaramayanların mutlaka uzman desteği alması gerekir.
Obezite kişilerin en basit hareketlerini bile kısıtlayan ve kişide çeşitli tıbbi rahatsızlıklara yol açan çok ciddi sağlık riskleri olan bir rahatsızlıktır. Aşırı kilo, kişilerde özellikle şeker hastalığına, yüksek tansiyona, uyku apnesine, reflü hastalığına, kireçlenmelere ve çeşitli kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Yapılan testlerin sonucunda kişinin vücut kitle indeksi olması gereken kilosunun 45 kilo daha üzerinde ise obezite teşhisi konulabilir. Ardından obezitenin kişide neden olduğu diğer tıbbi rahatsızlıkları tespit etmek için kontrollere başlanır. Kısacası eğer kişinin vücut ağrılığı 100 kilonun üzerinde ise obezite ve neden olduğu hastalıkların kontrolleri için bir uzmana gidilmesin de fayda var.
Ameliyatsız yöntemlerle tedavisi mümkündür
Aşırı kilolardan kurtulmak için yeme alışkanlığını değiştirmek ve mekanik olarak doygunluk hissi vermek amacıyla mide balonu tedavisi uygulanabilir. Özellikle ameliyat riski olan, ameliyat korkusu olan, hızlı kilo kaybı gerektiren acil durumlarda uygulanmaktadır.
Mide balonu için herhangi bir cerrahi operasyon gerekmez ve ayaktan tedavi prosedürüdür. Hastanede kalınması gerekmez, hasta aynı gün evine dönebilir. İşlem süresi ortalama 30 dakikadır. Mide balonu tedavisi uyanık olarak sedasyon denilen hafif uyku hali altında veya genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Mide balonu, steril serum fizyolojik (tuzlu su) ile dolu yumuşak, iyi tolere edilen bir silikondan oluşmaktadır. İçi dolu mide balonu tokluk hissinin oluşmasını sağlar. Genellikle uyanık olarak uygulanan balon, anestezi altında 6 ay sonra mideden çıkartılır. İşlem sonrasında hastalar hemen eve gidebilmektedir.
Mide botoksu tedavisi ise vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan, diyet ve egzersizle kilo veremeyen, aşırı kilo nedeniyle çeşitli sağlık sorunu yaşayan kişiler için uygundur. Prosedür için hastanın özellikle mide başta olmak üzere genel sağlığının yerinde olması gerekir.
Ameliyatsız teknik olarak uygulanan mide botoksu işleminde, endoskopik yöntemle midenin belirli bölgelerine botulinum toksini enjekte edilir. Endoskopi ile midenin çıkış bölümündeki bazı noktalar ve midedeki bazı kaslar gevşetilir, gıda tahliyesi geciktirilir, doygunluk hissi uzatılabilir. Ayrıca botoks ile açlık hissine neden olan grelin hormonunu da baskılanır ve açlık hissi kontrol altına alınabilir.
Operasyonda endoskopik yöntemle hastanın mide sinirleri ve mide kasları 4 ila 8 ay boyunca zayıflatılarak, iştahın azalması ve besinlerin midede daha uzun süre kalması sağlanır. Tedavi klinik ortamda, 15 ila 20 dakika içinde ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir. Hasta 30 dakikalık dinlenmenin ardından evine gidebilir.
Prof. Dr. Kamil Gülpınar