05.07.2022 - 17:11 | Son Güncellenme:
Nöroblastom, çocukluk döneminde görülen solid tümördür ve bir kanser çeşididir. Nöroblastom, sinir hücrelerinde meydana gelen bir tümördür.
Nöroblastom Nedir, Neden Olur?
Nöroblastom, sinir hücrelerinde olan bir tümördür ve bir yaş altındaki bebekler ile çocuklarda sık sık karşılaşılır. Solid bir tümör olan Nöroblastom çocuklarda görülen kanser türlerinin %7sini oluşturur. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Nöroblastom çocuklardan 1 ya da 2 yaş civarında tanısı konan bir tümördür. 10 yaşından görülmesi çok nadir olan bu rahatsızlığın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Genel anlamda sempatik sinir sisteminden kaynaklanan bir tümördür ve bu omurganın iki tarafından aşağı doğru iner.
Nöroblastom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi için erken tanı oldukça önemlidir. Bazı tümörler yavaş seyirli olurken bazıları agresif yapıdadır. Genellikle Nöroblastom organ içiyle sınırlı olduğunda cerrahi yöntemler ile çıkarılır. Tümör eğer çıkarılamayacak kadar büyük olursa ya da farklı organlara yayılmışsa biyopsi ile alınır ya da kemoterapi ile yok edilmeye çalışılır. Tümör büyük olduğunda öncelikle yok edilmeye çalışır, yok edilemezse küçültülür ve küçültüldükten sonra cerrahi yöntemler ile tümör kalıntıları çıkarılır.