SağlıkNitrit (Nıt) Nedir, İdrarda Nitrit Neden Olur? İdrarda Nitrit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nitrit (Nıt) Nedir, İdrarda Nitrit Neden Olur? İdrarda Nitrit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

08.09.2021 - 16:34 | Son Güncellenme:

İdrar yolu enfeksiyonu insanların yaşadığı bir sağlık sorunudur. İdrar yoluyla alakalı olarak bilinen nitrit neden olduğu ve neyi ifade ettiği merak edilerek araştırılan bir konu oluyor. İdrarda nitrit görülmesi hangi hastalığı gösterdiği de insanların araştırdığı bir bilgidir. Nitrit (NIT) nedir, idrarda nitrit neden olur? İdrarda nitrit belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sorularıyla ilgili sizler için bilgileri derledik.

Nitrit (Nıt) Nedir, İdrarda Nitrit Neden Olur İdrarda Nitrit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Nitrit, idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle oluşan bir nitrojen atığıdır.

Haberin Devamı

Nitrit (NIT) Nedir? İdrarlarda Nitrit Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonları herkesin yaşayabileceği bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Bazı nedenlerden dolayı idrar yollarında enfeksiyon oluşabiliyor. Bu enfeksiyonlar insan vücudunda bazı etkiler gösteriyor. İltihap tespiti için yapılan testlerde nitrit görülür. Nitrit idrar yolu enfeksiyonları oluşmasıyla beraber oluşur. Nitritler herkesin merak ederek araştırdığı bir terimdir. Nitrojen atıklarının yan ürünleri olarak biliniyor. Enfeksiyona neden olan bakteriler, bu atıklar arasında beslenerek idrarda rastlanan nitratlara ayrılıyor. İdrar içerisinde bulunan nitratlar için kullanılan bir isimdir. İdrarda neden nitrit olduğu da çok merak ediliyor.

Haberin Devamı

İdrar tahlillerinde görülen nitritler idrar yolunda bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Bu durum özellikle idrar yolu enfeksiyonu hastalığı olarak adlandırılıyor. İdrar yolunda veya böbreklerde idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Zararlı bakteriler idrar yoluna geçiş yaptığında hızlı bir şekilde çoğalabiliyor. Bazı bakteri çeşitlerinin, nitratları nitritlere çevirme özelliği bulunuyor. İdrarda nitrit bulunması durumu, kişilerin herhangi bir bölümünde idrar yolu enfeksiyonu olduğunu gösterir. 

İdrarda Nitrit Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrarda nitrit görünmesi insanların telaşlanmasına neden olabiliyor. İdrarda görülen nitrit değerleri idrar yolu enfeksiyonlarını işaret ediyor. İdrarda nitrit görülmesinin bazı belirtileri bulunuyor. Kişiler bu duruma daha hakim olabilmek için belirtiler hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. İdrarda görülen nitrit belirtileri şu şekilde görülüyor,

  • İdrar renginin değişmesi
  • İdrar yaparken yanma veya zorluk
  • Mide bulantıları ve kusmalar
  • Kokusu yoğun olan idrar
  • Yüksek ateş
  • Titremeler
  • Çok fazla idrara çıkmak
  • Sırt ağrıları

İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişiler dahiliye bölümüne başvurması gerekiyor. Doktorlar tanı işlemlerini yaparak, hastalara birçok ilaç tedavisi uyguluyor. Bu ilaç tedavileriyle enfeksiyonların giderilmesi sağlanıyor.

Yazarlar