Geleneksel Çin öğretilerine göre yaşamda uyumu yakalamak, güveni sağlamak ve aile içinde ya da ilişkide çatışmaları çözmek önemli. Merkezde ise rüzgar ve su anlamına gelen Fengi ve Shui’nin gücüyle oluşan yaşam enerjisi Chi yer alıyor. Peki, bu yaşam enerjisi aynı zamanda yaşam alanlarında yani evlerde, ofislerde ya da bahçelerimizin dekorasyonlarını nasıl etkiliyor dersiniz?
Kişisel mutluluğu artıran 9 bölge
Aslında bu öğretinin temelleri oldukça karmaşık. Bahsi geçen bu farklı bölgeler, farklı yaşam alanlarına karşılık geliyor. Her bölge, renklerin ve mobilyaların kullanım şekilllerine göre pozitif olarak sahnelenebiliyor. Bu da Feng Shui’nin beş elementi olan odun, ateş, toprak, metal ve su ile güçleniyor.
Bir bakışta farklı bölgeler
1. Kariyer: Sadece mesleki başarı olarak algılanmamalı aksine hayatın anlamını da içerdiği bilinmeli. Özellikle mavi tonları etkili.
2. Bilgi: Geleneksel Çin öğretisine göre bilgiye barış, sessizlik ve bilgelikle ulaşmak mümkün. İlgili bölge olarak ise kuzeydoğuyu işaret ediliyor. Enerji kaynakları ise sarı ve kahve tonları…
3. Arkadaşlık: Arkadaşlar şüphesiz hayattaki en güçlü dayanaklarımızdan. Feng Shui’ye göre, bu alan beyaz, gri, gümüş veya altın gibi metalik renklerde tasarlanmalı. Benzer renkler, çocukları temsil eden bölgeyi de oluşturmalı ve yaratıcılığın yanı sıra hayal gücünü de ortaya koymalı. Bu bölge çalışma alanını oluşturmalı.
4. İlişki: Kişiler arası ilişkiler anlamına gelir ve yumuşak formlara ve tekstil ürünlerine yansır. Rahat bir oturma köşesi bu bölge için idealdir.
5. Aile: Sağlık, canlılık ve hareket anlamına gelir ve ?çoğunlukla sade yeşil ve yeşil gibi renklerle desteklenmelidir.
6. Zenginlik: Yeşil tonlardan ilham alır ama aynı zamanda kırmızı tonlarıyla da desteklenmeli. ?Bu terim Feng Shui'de sadece finansal zenginlik olarak değil aynı zamanda ruhsal zenginlik olarak yorumlanır.
7. Şöhret: Mutlaka ünlü kelimesiyle eşanlamlı değildir, aynı zamanda kişinin dış görünümünü de etkiler. Dairenin bu alanı parlak olmalı ve bol ışık almalı. Uygun renkler ise turuncu ve kırmızı tonlarıdır.
Thai Chi: Merkezin tam ortası... Burası sağlık ve içsel dengenin geçerli olduğu bölgedir. Sarı ve hardal tonları tercih edilmeli.
Feng Shui ilkeleri
Evinizde yapacağınız küçük değişiklerle hayatınızın yönünü değiştirebileceğinizi biliyor musunuz? Sonuçta, evinizi sizden iyi kimse bilemez ve ahenk teorisinin amacı da yaşam alanınızla uyum içinde olmak. İşte Feng Shui, bina ve açık hava tesisleri arasında ve ev ile iç mekanlar arasında bir denge kurmayı amaçlıyor.
Düzenli antre: Evin giriş alanı, Feng Shui'de merkezi ve önemli bir nokta olarak öne çıkıyor. Burası enerjinin eve ilk olarak girdiği ve sonrasında evin geri kalanında veya dairede kendisini dağıttığı bölgedir. Bu nedenle bu alan huzur akışını sağlamalı. Antrede ahşap mobilyalar, parlak renkler, kapalı dolaplar ve anahtarlar gibi günlük öğeler için ayrılan alan, akan enerjinin akışını sağlamak için yeterli alan olmasına olanak tanır.
Yatak duvara yaslanmalı: Yatağın başlığı duvara bakacak şekilde durmalı ve pencere ile kapı arasında olmamalı. Arka tarafta bir duvar ve görüş alanında olan kapı ile daha güvenli hissetmeyi sağlar. Bu kural aynı zamanda masaların, sandalyelerin, koltukların ve kanepelerin yerleştirilme biçimleri için de geçerli.
Yatak odasında aynaya yer yok: Feng Shui’ye göre aynalar yatak odasında olmamalı. Enerjiyi "yuttuklarına" ve uyku sorununa yol açtıklarına inanılıyor. Ayrıca kapının karşısında da hiçbir şekilde aynanın olmaması gerekiyor. Odaya girenin enerjisini de yansıttığı için gelen kişinin kendisinin hoş karşılanmadığı düşünmesine yol açıyor. ?Aile bireyleri veya arkadaşlar için buluşma yeri olan odalar ise örneğin oturma veya yemek odası, aynalar için uygundur. Pozitif enerjiyi artırır ve alanine geniş görünmesini sağlar.
Açık kapılar: İdeal enerji akışı için, "yolda" duran tüm mobilyalar kaldırılmalı. Chi'ye en uygun yolu sağlamak için holler ferah, kapılar da genellikle açık olmalı. Dolaplar, komödin ve çekmeceler dikkati dağıtmaktan kaçınmak için kapalı kalmalı. Ayrıca keskin kenarlı mobilyalardan kaçınılmalı. Enerji akışına izin veren nazik, kavisli ve oval formlu mobilyalar tercih edilmeli.
Düzen ve dekorasyon: Günlük hayatın çok basit bir kuralı aynı zamanda Feng Shui'deki temel kuralın bir parçası: Düzenli olmak... Evin içindeki karışıklıkları gidermek, temizlemek ve toplamak Feng Shui'ye başlamak için gerekli temel unsurlardan. Çünkü kaos ve dağınıklık Chi'nin akışını sınırlar.
Düzen içinde düzen: Düzen, yaşam alanında tematik bir anlamda da hakim olmalı. Örneğin, çalışma alanı kanepenin yakınında olmamalı, ayrıca yatağın yanına konmamalı. Her alanın spesifik işlevi bulunmalı ve bu işlevler birbirinden belirgin bir şekilde ayrılmalı.
Yaşam alanında yeşilin gücü: Bitkiler pozitif enerjiyi getirir ve evde pek kullanılmayan köşeleri canlandırır. Ancak bitkiler sağlıklı ve bakımlıysa, yaşam alanlarındaki enerji yalnızca yeşille güçlenebilir.
Gün ışığı ve yapay ışık kaynakları: ?Odalar mümkün olduğunca aydınlık olmalı çünkü ışık hayat enerjisidir! Yaşam alanlarındaki ışıklandırmanın azlığı Chi'yi sınırlar.
Akan su: Feng Shui felsefesinde suyun önemi çok büyük. Odalarda veya Asya ülkelerinde sıkça rastlanan ana kapıda küçük su şelalelerinin sıklıkla rastlamasının nedeni budur. Su Feng Shui inanışına göre evlerde enerjiyi korumak için önerilen bir aksesuar olarak öne çıkıyor. Buna karşın damlayan musluklar ise hemen onarılmalı...