Domus Akademi, İtalya’nın köklü moda okullarından. Pek çok ünlü Türk modacı burada eğitim gördü. Dünyanın pek çok ülkesindeki moda öğrencileri de Domus’u tercih ediyor. Geçtiğimiz günlerde Enstitü Başkanı Line Ulrika Christiansen, Türkiye’ye geldi. Kendisiyle hem büyüyen ve ilgi gören moda sektörünü hem de bu yıl yeni başlatılan lisans eğitimini konuştuk.
- İtalyan moda eğitim sistemi nasıl işliyor?
Belki şaşıracaksınız ama moda, İtalyan eğitim sisteminde nispeten ‘yeni’ bir konu. Terzilik ve biçki-dikiş okulları her zaman vardı. Ama lisans düzeyinde eğitim yakın zamanda geliştirildi. Devlet üniversiteleri, 2000'lerin başına kadar modanın kültürel, sosyal ve ekonomik yönlerine odaklanan lisans ve yüksek lisans programlarını sunmak için beklediler.
- İtalya’da birçok moda okulu var, Domus Akademi’nin diğerlerinden farkı ne?
Okul da tıpkı İtalya gibi, mirasın ve sürekli yeniliğin çok doğru bir harmanı. Domus Academy Moda Okulu, 1983 yılında İtalyan’ın tanınmış desinatör ve hazır giyim tasarımcılarından biri olan Gianfranco Ferrè tarafından kuruldu. Şu anda akademide Moda Okulu ile birlikte Modacılık, Moda Yönetim & Tasarımı ve Görsel Ticaret olmak üzere 3 farklı yüksek lisans programı var. Bu programlar; moda markaları, stüdyoları ve profesyonelleri ile birlikte; 4 atölye çalışması, yaklaşık 2 aylık bir staj içeriyor. Her program ortalama 10 ay sürüyor.
- Moda tasarımı ile ilgili olarak okulunuzda öğrencilere neler sunuluyor?
Öğrenciler kendi kişisel estetik manifestolarını geliştirmenin yanı sıra mevcut markalara (Damir Doma, Trussardi, Tommy Hilfiger, Krizia) en yeni koleksiyon ve aksesuar tasarımları yapmak için yönlendiriliyor.
Bunun dışında, diğer yüksek lisans programlarından da 2 atölye dersi seçebiliyorlar. Biz endüstrinin ihtiyaçları paralelinde kurgulanan güncel eğitim programını son teknolojiyle buluşturuyoruz. Ve şunu da gururla söylemek isterim ki, yalnızca sınıflardaki derslerle değil, öğrencilerimizi bu rekabetçi alanda A’dan Z’ye beceri ve kendine güven ile başarılı olmaya hazırlamaya odaklanıyoruz.
- Türk öğrencilerinin Domus Akademi’ye yaklaşımı nasıl?
Domus Akademi’de her zaman çok sayıda Türk öğrencimiz oldu. Türk öğrencilerinin ortak noktası modaya gösterdikleri sanatsal, duyarlı ve cesur yaklaşım. Ustalığa derin bir saygı duyuyorlar ve özellikle tekstil ve deri gibi materyalleri deneyimleyerek kendilerini çok geliştiriyorlar. Asimetriye yönelik ilginç bir ‘ortak’ algı var. Bu karmaşa da öğrencilerin kendilerini daha rahat ifade etmelerine ve özgür olmalarına alan yaratıyor.
- Lisans öğrencileriniz arasından başarı hikayeleri olan ünlü isimler var mı?
Birkaç örnek vermek gerekirse, Domus Akademi’de master eğitimi aldıktan sonra 2010 yılında Vogue’un gerçekleştirdiği ‘Gelecekteki Kim’de birinci olan Erkan Çoruh, spiritüel bir araştırma sonucunda kişiye özel parçalar dikerek şiir gibi bir koleksiyon hazırladı. Mezunlarımız arasından Aysegul Kunter ‘O Bag’ isimli çantaları tasarlıyor. Zeynep Erdoğan’ın kendi ismini taşıdığı markası tüm Ortadoğu ülkerinde büyük rağbet görüyor. Nevra Karaca ‘ Nevra Karaca No7’ markasıyla, Melis Yıldız ünlülerin tercih ettiği ‘Melis Yıldız IX.IV’ markasıyla, Emre Aktuna sokak stilini benimsediği ‘OUTKAST PEOPLE’ isimli markasıyla, Zeynep Güntaş da ‘GUNTAŞ’ isimli tüm dünyada yoğun ilgi gören markasıyla birbirinden başarılı isimler oldular. Son dönem mezunlarımızdan Kardelen Erçelik, uluslararası birçok seçkin tasarımcının katıldığı “Milano Moda Graduate” yarışmasına katılmaya hak kazandı.
- Ücretler konusunda bilgi verebilir misiniz?
Master öğrencileri için 17.000 -28.000 euro arasında. Lisans öğrencileri için 15.000-21.000 euro arasında.