Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de cep telefonu pazarı büyük bir öneme sahip. Son dönemde de ikinci el cep telefonu kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Buna bağlı olarak da cihazın faturası, garantisi. Kayıt durumu gibi bazı öncelikler öne çıkıyor. İkinci el telefonlarla ilgili bilinmesi gereken tüm detayları OPPA Teknik, Telekomünikasyon Danışmanlık Ltd. Kurucu Ortağı Yusuf Yıldırım yanıtladı…
- İkinci el cep telefonu satın alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Dövizdeki artış ve cep telefonlarının fiyatlarının artması ile beraber ikinci el telefonlar daha gözde olmaya başladı. Öncelikle telefon alırken ilk kontrol etmeniz gereken şey garanti. Cihazla birlikte muhakkak faturasını da alın. Faturada satın alma tarihi de yer aldığı için aynı zamanda garanti süresinin de başlangıcını belirtir. Garanti süresi de ikinci el telefonlar için oldukça önemli. İleride çıkabilecek aksaklıklar için mutlaka cihazın garantisi olmasına dikkat edilmeli. Cihaz garantisini firmalara göre farklı yöntemlerle öğrenebilirsiniz. Ancak burada yine dikkat etmeniz gereken önemli bir konu var. Mesela büyük markalardan biri cihazları kendi tamir ve satış kurallarına göre garanti süresi içerisinde tutar ve web sitesinde yayınlar. IMEI kontrolü de, ikinci el telefon alımlarında oldukça önemlidir. *#06# kodunu, cihaz çevirme menüsünde tuşladığınız zaman, telefonun IMEI numarasına ulaşabilirsiniz. Ayrıca telefonun kutusu üzerinde bulunan IMEI veya pil arkasındaki IMEI numarasını da birbiriyle karşılaştırın eğer numaralarda farklılık varsa cihazı almamanızı tavsiye ederim. IMEI kodunu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK’nın web sitesinden sorgulatarak cihazın yurtiçi, yurtdışı, çalıntı olup olmadığı veya kayıt durumunu öğrenebilirsiniz.
- Hangi yaş grupları ikinci el cep telefonu kullanmayı tercih ediyor?
Maalesef cep telefonu kullanımında yapılan istatistikler fazla güncel değil. Cep telefonu kullanımı kişilerin gelir durumu, eğitimi, mesleği ve ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösteriyor. Türkiye cep telefonu kullanımında dünyada en üst sıralarda geliyor diyebilirim. 12-25 yaş grubu olan z kuşağı yeniliklere daha açık ve her yeni çıkan modele sahip olmak istiyor. 26-55 yaş grubu yani y kuşağı teknolojiye meraklı ve sorgulayıcı, cep telefonlarını 2-4 yılda bir yeniliyorlar. Bu yaş grubu iyice araştırıp emin olduktan sonra ikinci el cep telefonu kullanımına sıcak bakıyor. 56 ve üstü yaş grubu olan X kuşağı hem dijital hem de dijital olmayan dönemleri bilen büyük bir kesim. Dolayısı ile gereksiz tüketim yapmamaya gayret gösterdikleri için bu yaş grubu da ikinci el telefon kullanmayı tercih edebiliyor.
- Cep telefonuna ekspertiz uygulaması sırasında kişisel verilere ulaşılıyor mu?
Hayır… Cep telefonunu hiç açmadan, 1 dakika içinde değişen parça varsa öğreniliyor. Kullanıcı bilgilerine kesinlikle erişilmiyor. Sadece cihazın içindeki parçalara ulaşılıyor. Cihazın alım- satım tarihine kadar olan tüm sürecin yanı sıra herhangi bir adli kaydı olup olmadığı ortaya çıkarılıyor.
- Siz önümüzdeki dönemde istihdam sağlamak üzere eğitimler vermeye hazırlanıyorsunuz? Kadınlar bu eğitimden yararlanabilir mi?
Elbette... Eskilerin, “İşin cinsiyeti olmaz ustası olur” diye bir sözü var. Bildiğim kadarıyla, geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nca desteklenen ‘kadın ustalar’ projesi kapsamında cep telefon teknisyenliği eğitimi verilmeye başlandı. Bu eğitimden geçen kadın teknikerler, bu eğitimlerle de yeni iş alanları yaratabilecekler.