Çene, hem kadında hem de erkekte yüzün önemli bölgelerinden... Öyle ki, boyutu ve pozisyonu yüzün diğer uzuvlarını da etkileyebiliyor. Tabii ki, çene hattı da yaşla birlikte belirginliğini kaybediyor. Son yılların özellikle alt yüz bölgesinde uygulanan ‘jawline’ dolgusuyla, yüzün ovalini belirginleştirerek gençlik katmak mümkün. Detayları. Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş’tan öğrendik…
- Çene dolgusu için siz ideal adayı nasıl tanımlarsınız?
Yüz şeklinde ve estetiğinde, çene şekli önemli rol oynar. Çene profilden görünümü oldukça etkiler. Çenenin şekli, boyutu ve pozisyonu yüzün diğer uzuvlarını da etkiler. Örneğin, burnun ve alnın görünümü üzerinde de etkilidir. Çenenin şekli ve boyutu nedeni ile burun daha büyük ya da küçük görünebilir. Alnın da aynı şekilde daha çıkık ve büyük görünmesine yol açabilir. Bu nedenle yüzdeki bazı estetik sorunların tedavisinde çenenin şekli de göz önüne alınır.
Kadınlar ve erkekler de ideal çene yapıları farklıdır. Kadınlarda daha yuvarlak, üçgen ve daha küçük bir çeneyi tercih ederiz. Yüz ovali veya çenenin mevcut yapısı bazen kadını daha maskülen, erkeği de daha feminen gösterir.
- Erkekte de çene yapısı etkili midir?
Erkekte ideal bir çene, kadında olduğundan daha önemlidir. Çünkü erkekte çene, gücü ve maskülenliği temsil eder. Güçlü bir çene yapısına sahip bir erkeğe dıştan bakıldığında, iş dünyasında bile farklılık yarattığını görebilirsiniz. Karakteristik bir özellik olduğu için daha düzenli, daha disiplinli, daha güçlü bir erkek olduğu algısı yaratır.
- Çene problemlerini nasıl tanımlarsınız?
Cilt, yaşla birlikte ya da çevresel faktörlerle birlikte sarkmaya başlar. Bu hat yerçekiminden de etkilenir, bu etki ile birlikte de ‘jawline’ dediğimiz çene hattında sarkmalar ve yığılmalar oluşur. Ovalitedeki bozulma (oluşan yığılmalar) da bu hattaki keskinliğin yitirilmesine neden olur ama çene ile ilgili problem bambaşkadır. Çünkü çene ile ilgili problem yapısal da olabilir. Kişinin doğuştan küçük bir çenesi olabilir, ortodontik bir problemi olabilir, geride bir çenesi olabilir, asimetri olabilir ki zaten normalde de her yüzde de hafif kabul edilebilir bir asimetri vardır.
- Uygulama için belli bir yaş sınırı var mı?
Eğer yapısal bir bozukluk varsa ya da yaşın getirdiği veya dış etkenlerin getirdiği bir bozulma söz konusuysa ve asimetri varsa ve bu kişiyi psikolojik olarak ta etkiliyorsa 18 yaş itibari ile uygulamalar yapılabilir.
- İyi bir sonuç elde etmek için nasıl bir uygulama yapmak gerekiyor?
İyi bir sonuç için çeneyi yüzün bütünü ile uyumlu bir hale getirmek önemli. Kadın ya da erkek, önce problemi doğru tespit edip, kişinin sosyal hayatına göre, yüz şekline uygun bir şekilde çene planlaması yapılması gerekir. Dişlerin yapısal bir bozukluğu varsa önce onların tedavi edilmesini öneriyoruz. Problemi doğru tespit edip ondan sonra, doğal bir uygulama olacak şekilde yüzle bütünleşecek, yüzdeki oranlara uygun olacak şekilde tedavi uygulanmalı.
- Çene dolgusu uygulaması nasıl gerçekleşiyor?
Jawline hattıyla birlikte çene şekillendirme birlikte yapılırsa bütünsel bir güzellik ortaya çıkar. Jawline hattında kolajeni tetikleyecek uygulamalar; odaklı ultrason, radyo frekanslar, ısı teknolojileri ve dolgu uygulamalarıdır. Çene şekillendirmede de ortodontik eğer bir sorun eğer yoksa dolgu ile şekillendirme yapılabilir, yine bu bölgede lifting sağlamak ve bu hattı keskinleştirmek mümkün.
- Uygulama sırasında herhangi bir anestezi yapmak gerekiyor mu?
Ağrılı bir yöntem değildir, uygulama sırasında çok hafif bir his duyulur. Ağrıyı hafifletmek, hasta konforunu artırmak adına işlem öncesinde hastanın isteği doğrultusunda lokal anestezi uygulanabilir. Ortalama 20 dakika kadar sürmektedir.
- Dolgu sonrasında kalıcılığı ne kadar sürüyor?
Tüm dolgularda olduğu gibi, kişisel özellikler ve yüz yapısına göre kalıcılığı değişmekle beraber 9-12 ay arası kalıcılığı vardır. Kişinin metabolizma hızına, metabolizma hızını etkileyen hastalıklara ve yaşam şekline göre farklılık gösterebilir.