Büyük balığın peşinde bir kadın: İlknur İçingir

Alaçatı’da bu yıl 10. kez düzenlenen ilginç bir etkinlikten söz etmek istiyorum size: Alaçatı Big Fish... Bu yılki sloganı ‘Yakala Bırak Yaşat’ olan turnuvayla, eski milli sporcu çift İlknur ve Ertuğrul İçingir’in Yeni Zelanda’da bir arkadaşları vasıtasıyla 10 yıl önce tanışmışlar. Sportif balık turnuvasını Türkiye’ye getiren İlknur İçingir’in bu sporun ülkemizde bilinirliğinin artmasında önemli bir payı bulunuyor. Bu yıl katılımcılarla birlikte aileleri için de oldukça keyifli alan etkinliklerinin oluşturulduğu organizasyonda imzası bulunan İlknur İçingir’le sohbet ettik.

Haberin Devamı

- Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Eski milli sporcuyum, turizmciyim, evliyim ve bir çocuk annesiyim. Eşimle birlikte, J Windsurf için taşındığımız Alaçatı’da ‘Alaçatı Zeytin Otel’in işletmeciliğini yapıyoruz.

- Kaç yıldır Alaçatı'da yaşıyorsunuz?
2002 yılında Alaçatı’ya taşındık, 14 senedir Alaçatı’lıyız…

- Balık turnuvası fikri nasıl doğru, kaç yıldır gerçekleşiyor?
Turnuva bu sene 10. yılını doldurdu. 2007-2015 yılları arasında ‘Alaçatı Fishing’ adıyla gerçekleşen turnuva, bu sene ‘Alaçatı Big Fish’ olarak yepyeni bir konsept ile sportif balıkçılığı sevenleri bir araya getirdi.

- Bir kadın olarak daha çok erkek aktivitesi olarak bilien balık turnuvası düzenlemek nasıl ve neden aklınıza geldi?
Eşim Ertuğrul İçingir, ülkemizi 3 kez ben ise 1 kez Olimpiyatlar’da temsil etmiş milli sporcularız. 2006 yılında Dünya Windsurf Şampiyonası için Yeni Zelanda’da da 2 ay kaldık. Yakın arkadaşımız Yeni Zelandalı milli sporcu Jon Paul Tobin, eşimin balık tutmayı tutku halinde sevdiğini uzun zamandır biliyordu. Yarışların bittiği hafta sonu, ‘Sizi bir yere götüreceğim’ dedi. Toplam 4-5 saat süren bir yol katedecektik. Sabah çok erken kalmamız gerektiğini söyledi. Saat 05.30’da limana gittik. Eşimin Yeni Zelanda’nın en büyük balık turnuvasına kaydını yaptırmış. Tabii bu bizim için inanılmaz bir sürpriz oldu… Orada çok keyifli 2 gün geçirdik. Ben de turnuvadan çok etkilendim. Alaçatı’ya döndükten sonra böyle bir organizasyonun hem keyifli hem de bölgemize sezonu uzatmak için büyük fayda sağlayacağını düşünerek girişimlere başladım. Bu görüşümü ilk olarak yakın arkadaşlarımız ve Belediye Başkanımız Sn.Muhittin Dalgıç’a anlattım. Kendisinin verdiği güç ve destek ile ilk turnuvayı 2007 yılında yapmaya başladık.

Haberin Devamı

- Böyle bir turnuvanın amacı nedir?
Turnuva, sportif balıkçıklık hakkında farkındalık yaratmayı hedefliyor. Bu nedenle denizlerimizdeki popülasyonu artırmak ve gelecek nesillere örnek olabilmek için bu yılki slogan ‘Yakala, Bırak, Yaşat’ olarak belirlendi. Hem turnuva sırasında hem de turnuva dışında kalan zamanlarda balığa ve doğaya saygılı, sürdürülebilir yaşam için bilinçli avlanma, avlanma sırasında balığa yaşama şansı tanımak ve ona en az zararı vermek konularında katkı sağlayabilmek en büyük amacımız…

- Bu yılki konsepti neden ‘Big Fish’ olarak değiştirdiniz?
2007-2015 yılları arasında ‘Alaçatı Fishing’ olarak farklı bir ekiple turnuvayı gerçekleştiriyorduk. Bu sene başında yollarımızı ayırdık. Biz yeni bir başlangıç, yeni hedefler ve içeriklerle ‘Alaçatı Big Fish’ markasını oluşturduk. Dolayısıyla bu seneki turnuva, 9 senelik tecrübemizle ilk kez ‘Alaçatı Big Fish’ olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

- Bir sonraki turnuva için yeni planlarınız olacak mı?
‘Alaçatı Big Fish’ ekibi olarak en öncelikli hedefimiz hep daha iyiye ve güzele götürecek yolları seçmek… Markamız bize inanılmaz bir heyecan veriyor. Bunun için yepyeni projelere şimdiden hazırlanmaya başladık. Bu yıl katılımcılar denizde yarışırken ailelerinin de karada bu sporu daha yakından tanıyabilecekleri ve organizasyona dahil olabileceği içerikler oluşturmaya özen gösterdik. Bu, dünyada yapılan diğer turnuvalar içerisinde de bir ilk diyebiliriz. Önümüzdeki yıl daha çeşitli ve yine içinde balığın olduğu projelerimizle misafirlerimize keyifli anlar yaşatmayı planlıyoruz. Ayrıca turnuvamızın ana teması olan ‘Yakala-Bırak-Yaşat’ın bilinirliğini artırmak, böylece sportif balıkçılık ile ilgili bu spora ilgi duyan kişileri doğayı ve denizlerimizi koruyan bir bilinçle aynı çatı altında toplayabilmek en önemli önceliklerimiz arasında.