Problem çözme süreci, bir problemin olduğunu düşünmekle başlayarak, bu problemin nasıl çözülmesi gerektiğini düşünmekle devam eden bir süreçtir. Problem çözme becerisi olan kişiler, cesaret ve sınırları olmayan bir yaklaşım sergilemek zorundadırlar. Şeytani ve meleksi şeylerin ya da doğru ya da yanlışın var olup olmadığıyla ilgilenirler. Bu becerilerini, aile ve dostlar arasında uygulamaya başladıklarında ise mutsuz olurlar. Nasıl mı?
Bunu çocukluk ve yetişkinlik zamanlarımızdan birer örnek vererek özetleyeceğim. Çocukken, bir şeyleri yapmayı beceremediğimizde, yetişkin olmadığımızı unutur, panikleriz. Hatta bir müddet sonra kendimizden korkmaya başlayabiliriz. Bu korku ile baş edemediğimizde de korku, bilinçaltına gider. Korku, bilinçaltına gittiğinde öyle tek başına durmaz, başkalarından korkma şeklinde kendini gösterir. Bu problemin çözümü insanlardan uzaklaşmak şeklinde cereyan eder. Böyle bir çözüm bize mutsuzluk getiren bir çözümdür.
Yetişkin olduğumuzda ise, “Ben yardım edebilirim, bu sorunu çözebilirim” yaklaşımı ile büyük bir değişim yaratmak isteriz fakat bu çok mümkün olmaz. Çünkü zihninde yardım etme düşüncesi ile dolu olan bir insan hala bir şeylerin yapılması gerektiğini ya da öyle olması gerektiğini düşünür. Kalpten konuşamaz. Kalpten konuşan bir insan, olanı, yanlış ya da doğru olarak etiketlemeyen insandır. Gördüklerinin doğal olduğunu düşünür.
Ben diyorum ki, başarıyı garantileyen problem çözme yeteneğini sadece iş hayatında kullanmalı, özel yaşantımızda ise sadece kalpten konuşma tarzını benimsemeliyiz. Çünkü problem çözme yetkinliği çok geliştiğinde (doğru ve yanlış kavramları ile haşır neşir oldukça) sevgiden uzaklaşırız. Kısaca sevgi ve problem çözme birbirinin zıddı şeylerdir. Problem çözme yeteneği güçlü olduğunda sevgi olmaz. Sevgi olduğunda ise kişi var olanı problem olarak görmez.
Bu yüzden de insanlarla birlikteyken sloganımız “problemi bul ve çöz” yerine “ davranışlarını, bakış açını değiştir, fakat doğal halinle kal ve rahatla” olmalıdır.
Her Daim Sevgi ve Işıkla
sibel.kavunoglu@gmail.com
Kaynak: Sloganın kaynağı- Pema Chodron-“ Start where you are”