Empati bir duygudur. Şefkat ise eylemdir. Empati kurarak karşımızdaki kişinin ne deneyimlediğini anlamak için duygusal bağlantıya geçeriz. Empati güçlü bir histir. Şefkat ise bir eylemdir. Motivasyona dayalı olduğundan insanı hareket geçirir. Harekete geçiren eylemin gerisindeki güç, bakış açısıdır.
Empati, diğerlerini anlamamıza yardımcı olan iyi bir özellik olsa da iyi yönetilemezse strese sebep olabilir. Kişi, karşısındaki kişinin hissettiklerini kaldıramadığın da kendisini tüketir. Empatinin bu tarz bir olumsuzluğu olmasına rağmen şefkati oluşturma kuvvetini yabana atmamak gerekir.
Şefkat göstermek her zaman kolay olmaz. Bazen zor insanlar çıkar karşımıza. Öyle ki kalbimiz acır. Böyle bir durumda herkese şefkat göstermek gerekir mi? Derseniz, bu sorunun evrensel yanıtı EVET ‘dir. Bunu becerebilmek için sabırla çalışmak gerekir. Bu da bir iki hafta için de olmaz. Hepimiz hala insanız ve acı çekiyoruz. Ne kadar şefkatli olursak olalım bazen o kadar çok acı çekeriz ki karşımızdakine anlayış göstermek zorlaşır.
Aranızda şefkat konusunda daha fazla farkındalık kazanmak isteyenleriniz varsa birkaç bilge kişiden öğrendiğim ipuçlarını sizinle paylaşmak isterim.
· Gerçek şu ki kendinize şefkat gösteremiyorsanız doğal olarak diğerlerine de şefkat gösteremezsiniz
· Bazen sevdikleriniz için her şeyi yaparsınız. Hatta canınızı dahi vermeye hazır olabilirsiniz. Fakat o, yine de mutlu olmaz. İşte böyle bir durumda hatırlanması gereken bilge sözcük şudur?
Mutlu olmak ya da olmamak sorumluluğu karşınızdaki kişiye aittir. Size değil. Bu konuda başarısız olduğunuzu düşündüğünüzde depresyona girersiniz. Zira depresyondayken şefkat göstermek mümkün olmaz. Bu yüzden mutlu olmak karşınızdakinin sorumluluğudur. Fakat sen yine de elinden gelenin en iyisini yap, sabırla geri çekil. İşte bu şefkat eylemidir. Böylelikle hem karşınızdakine hem de kendinize alan tanımış olursunuz. Karşınızdaki kişinin hoşnutsuzluğunun sebebi bağımlılıklarıdır. Bağımlılıklar sürekli onu güzelin peşinden koşmaya ittiği için önündekinin (sahip olduklarının) farkında olmaz. İşte tam da bu yüzden karşınızdakine her istediğini veremezsin.
· Birisine tavsiye verdiniz diyelim. Tavsiyenizi almak istemeyebilir. Bu durumda ne yaparsınız? Onu olduğu gibi kabul edersiniz. Bilgece şefkat uygulamak böyledir.
· Şefkatin gerçekte ne olduğunu anlamak çok zordur. Şefkatin görünen kısmı kendi acımızı anlamakla ilgilidir. Genellikle kendimizle ilgilenmek istemeyiz. Bunu bencillik olarak düşünürüz. Kendimize şefkat gösterme işini hep atlarız. Kişinin kendisine şefkat göstermesi bencillik değildir
· Sevdiğiniz kişi acı çekiyor diyelim. Neden acı çektiğine dair bildiklerinizi onunla paylaşmak onun işine yaramaz. Başına gelenlerle ilgili eğitim veremezsiniz. Omzunuzda ağlamanıza izin verirsiniz. Hangi durumda olurlarsa olsunlar onları olduğu gibi kabul etmek önemlidir. Bilgece şefkat böyledir.
Her Daim Sevgi ve Işıkla
Sibel Kavunoğlu
Kaynak: Budist Öğretiler