Birçok insan spiritüel tekniklerin sunduğu fırsatlardan faydalanmak için kişisel gelişim seminerlerine katılıyor. Seminerler çok keyifli geçiyor. Eve dönüşte mumlar yakılıyor, seminerde alınan notlar dikkatlice okunup uygulamalara başlanıyor. Bir süre işler yolunda gidiyor. Bir süre sonra “Bugünlük ara vereyim, hafta sonu daha rahat yaparım” anları başlıyor. Günler günleri kovalıyor, söz verilen o hafta sonu bir türlü gelmiyor. Bu durum, sadece semineri organize eden insanların işine yarıyor. Çünkü bu sayede bir sonraki seminerin katılımcıları belirlenmiş oluyor. Bence böyle bir sonuca hiç gerek yok.
Öğrendiklerinizi uygulamak ve sonrasında içselleştirmenin başka bir deyişle hayatınıza yansıtmanın yolu aslında çok basit. Öncelikle güçlü bir motivasyona ihtiyacınız var. Motivasyonun bir şeylerin gerçekleştirilmesinde yüzde yüz payı var, yetenek, yetkinlik vb. gibi şeyler ise yan ürün. Motivasyon, pratik yapmanız için sizi zorlayacak, pratik yaparken öğrendiklerinizi içselleştirdiğinizde ise “Şam’da kayısı” hali oluşacaktır. Öğrendiklerinizi içselleştirmeyi şu şekilde yapabilirsiniz;
Kendinizle ilgili hayata geçirmek istediğiniz önemli bir konu var. Diyelim ki bu konu “Kendinize güven duymak”olsun. Önce geçmişte kendinizi en fazla güvende hissettiğiniz anlarınızı hatırlamakla başlayın. Mesela gelen yanıtlar şunlardan biri ya da daha fazlası olabilir;
Kendimi özgür hissettiğim, kafama göre takıldığım, inandığım şeyleri paylaştığım, bir şeyler ürettiğim, kararlarımı hiç kimsenin etkisi altında kalmadan aldığım anlarda kendimi çok fazla güvende hissederim. Bundan sonrasında ise yukarıdaki cümlede iki virgül arasındaki kelime gruplarını temsil eden anlarınızı meditasyon yaparak hatırlayın.
Şimdi de şu anki günlük yaşantınıza bakın. Yukarıdaki bilgilerle şu sıralar yaptıklarınız uyumlu mu? Kendinizi güvenebileceğiniz deneyimleri mi yaşıyorsunuz? Etrafınızdaki kişiler seçimlerinize saygı duyuyorlar mı? Yoksa hayatınıza müdahale mi, ediyorlar?
Yukarıdaki sorulara verdiğiniz yanıtları bir kâğıda yazın. Önünüzde beliren sonuca bakın. Bundan sonrasında dilerseniz, nelere daha çok odaklanmak, nelere veda etmek istediğinize dair kararlar alabilirsiniz. İşte bu durum öğrendiklerinizin içselleşmesi halidir.
Güven konusu sadece bir örnekti. İçselleştirme yani yansıtma işini hemen hemen her konu için yapabilirsiniz. Diyelim ki güzel aydınlatıcı bilgilerin olduğu bir kitap okudunuz. Çok akıllıca dediğiniz bir cümlenin hayatınızdaki izlerini yani örneklerini bulun. Ve şu anki hayatınızda buna paralel seçimler yapıp yapmadığınızı kısa bir süre meditasyon anı yaratarak bakın. Sonuç olumsuz ise hemen değişiklik yapmak istemezseniz en azından “olmuyor işte”sızlanmalarına son verin.
Her Daim Sevgi Işıkla
Sibel KAVUNOĞLU