Doğru nefes diyaframı kullanılarak yapılan nefes alış şeklidir. Diyaframınızı kullanıp kullanmadığınızı basit bir çalışma ile anlayabilirsiniz.
Sırtüstü yere uzanın ve bacaklarınızı rahatça, ayak parmaklarınız dışarı bakacak şekilde açın. Kollarınızı, avuçlarınız dışa doğru ve parmaklarınız gevşek bir şekilde bedeninizin yanına uzatın. Gözlerinizi hafifçe kapatın. Şimdi bir elinizi göğsünüzün üzerine, diğer elinizi ise diyafram bölgenize (göğüs kafesinin hemen altına) yerleştirin. Her zamanki gibi nefes alırken, dikkatinizi nefesinize verin. Her nefes alışverişte hangi elinizin inip kalktığına dikkat edin. Eğer karnınız nefes alırken dışa, nefes verirken içe doğru hareket ediyorsa, diyaframla nefes alıyorsunuz demektir.
Türkiye’deki bayanların çoğu, diyaframını kullanmaz, göğsüne doğru nefes alır. Adı üstünde, göğse doğru nefes alındığında akciğerlerin sadece üst kısmına hava dolar. Bu durumda diyafram bölgesi ise sabit ve gergin olur. Gergin bir diyafram bilinçli farkındalığımızdan stres ve endişe gibi istenmeyen duyguları engellemenin bir işaretidir. Bu nedenle gerçekten diyaframınızı kullanıp kullanmadığınızı ve diyafram nefesinin daha etkin nefes almanıza nasıl yardımcı olduğunu anlamak önemlidir. Klinik testler diyafram nefesinin yüksek tansiyon ve kronik endişe gibi pek çok fiziksel ve zihinsel rahatsızlığın tedavisinde etkili bir araç olduğunu zaten ortaya koymuştur.
Diyaframın yerini bilmeyenler için yazıyorum. Diyafram, bedenimizde kalp, beyin ve karaciğer, mide, pankreas gibi hayatı organların arasında yer alır. Diyafram, göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran fibröz bir kas dokusu tabakasıdır. Diyaframın kas lifleri nefes aldığımızda kasılır ya da sıkılaşır ve diyaframın kubbe biçimini düzleştirir. Nefes verirken dışarıya doğru solumak diyaframı ve destekleyen kasları gevşetmekle olur. Bu kas gevşemesi düzeni havanın serbest bırakılması sırasında içerdeki hava basıncında azalmaya neden olur, tıpkı hava ile dolu bir balonu söndürürken olduğu gibi. Nefes verirken yapılması gereken tek şey, gevşemektir.
Bundan böyle nefes çalışmalarına katıldığınız için“Nefes de nedir ya, gel ben sana nefes aldırayım” şeklinde geyik yapan arkadaşlarınıza diyaframın öneminden bahsedebilirsiniz.
Her Daim Sevgi ve Işıkla
Nefestr.com
Sibel KAVUNOĞLU
Diyafram ile ilgili teknik bilgiler Dr. Judith Kravitz’in özel notlarından alınmıştır.