Ne Kadar Kontrolcüsünüz?

Kontrolcülüğü, kontrol etmeyi çok seviyoruz. Kendimizi kontrol ediyoruz, çevremizdekileri kontrol ediyoruz, sevdiklerimizi, aile bireylerini kontrol ediyoruz hatta sokaktaki insanları dahi kontrol ediyoruz. Çünkü daha çok mutlu olmak, daha fazla huzurda kalmak, daha fazla sevgiyi hissetmek istiyoruz. Peki, bunda başarılı olabiliyor muyuz? Bence “ Hayır” Kontrol ettikçe daha endişeli ve huzursuz oluyoruz. Çünkü iyi niyetle başlayan kontrolcülük bir anda tacize dönüşebiliyor. Nasıl mı? Şöyle açıklayayım.

Haberin Devamı

Kontrol etme” Türk dil kurumunun sözlüğünde “Denetlemek, yoklamak, gözden geçirmek” olarak tanımlanmış. Örneğin; karşıdan karşıya geçerken önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakarız. Araba gelmediğini gördüğümüzde ise karşı tarafa geçeriz. Trafik lambası olan bir geçişteysek trafik lambasının yeşil yanıp yanmadığını kontrol eder, yeşil yanar yanmaz da karşıya geçeriz. Tüm bu faaliyetler denetlemek, yoklama ve gözden geçirme tarzı faaliyetlerdir.

Taciz ise ” 1-Ahlaksızca, ulu orta veya gizlice söz ve davranışlarla karşı cinse eziyet etme, 2- Tedirginlik ve sıkıntı verme. “ olarak tanımlanmış. Konumuz gereği ikinci tanımdan gidecek olursak; kontrol etmek adına sevdiklerimizi tedirgin ediyor, onlara sıkıntı veriyorsak yaptığımız şey maalesef “kontrol etme” olmuyor.Peki, iyi niyetle başladığımız kontrol etme faaliyeti nasıl oluyor da taciz boyutuna gelebiliyor? Çünkü sabırsızız, çünkü belli bir konu hakkında diğerleri bizden farklı düşündüğünde ya da farklı tarafı seçtiğinde, bizi dikkate almadıklarını ya da bize karşı tehdit oluşturduklarına inanıyoruz. Diğerlerini tehdit olarak görmeye başladığımızda ise tek bir şeye yöneliyoruz o da kontrolün mutasyona uğramış hali yani tedirgin etme ve sıkıntı verme haline.

Bence eğer istersek “taciz” tanımına giren kontrolcülüğü, katma değer yaratan bir faaliyete dönüştürebiliriz. Diyelim ki “yaşamınıza daha fazla sevgiyi almayı, akışta kalmayı, huzurda olmayı ve de daha çok mutlu olmayı ” arzuluyorsunuz. Ne kadar iyi niyetli olursanız olun, kontrol mekanizmasının gerçek anlamı olan denetlemek, yoklamak, gözden geçirmek yerine diğerlerine sıkıntı vermek, onları tedirgin etmek şeklinde uygulamalar yapıyorsanız o çok arzuladığınız sevgi, huzurda olmak, keyifle akışta olmaktan uzaklaşıyorsunuz. Bu da arzunuzun gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor. Böyle bir durumda ne yapabilirsiniz? “Taciz” tanımına giren kontrol mekanizmaları uygulamama konusunda kendinizi sıkıntıya sokabilir ve tedirgin edebilirsiniz. Yapabilir misiniz? Bence yapabilirsiniz. Ne de olsa kontrolcülük konusunda bayağı ustasınız.

Haberin Devamı

Her Daim Sevgi ve Işıkla

www.nefestr.com