Bazen ilişkilerimizle ilgili başımıza öyle şeyler gelir ki tepki vermeden yolumuza devam etmek zorlaşır. Tepki vermeden yolumuza devam etmeyi başarmanın yolu, buz dağının hem görünen hem de görünmeyen tarafını hatırlamaktan geçer. Buz dağının görünmeyen tarafından neyi kastettiğimi anlatmak için herkesin pek çok kez deneyimlediği bir olayı örnek vermek istiyorum.
Diyelim ki; sevdiğiniz bir kişi size haksızlık yaptı ya da kötü davrandı. Ne yaparsınız?
1- “Eyvallah” derim, ileride benzer davranışlara devam etse bile “eyvallah “ demeye devam ederim. Sonuçta onu çok seviyorum.
2. Onunla yüzleşip neler hissettiğimi anlatırım
3- Onunla yüzleşip haddini bildirdikten sonra da dostluğumu bitiririm.
4- Ses çıkarmadan onunla olan dostluğumu bitiririm.
Yukarıdaki maddelerden bazılarında tepki vermeden yolumuza devam etmiş gibi görünsek de sonuç tatmin edici olmayabilir. Ben bu dörtlüyü değişik zamanlarda değişik kişilere uyguladım. Birinci madde içlerinden en acılı olandı. Beni negatif enerjinin içine çekmekten başka hiç bir işe yaramadı. Kim Zarar gördü? “Ben”.İkinci maddeyi seçtiğimde, hissettiklerimi açıkça ifade etmek çok güzeldi. Fakat o yine de bildiğini yaptı. Kim zarar gördü? “Ben”. Üçüncü ve dördüncü maddeyi seçtiğimde ne oldu? Başta kendimi rahatlamış hissetsem de sonrasında hiç de iyi olmadı. Kim zarar gördü? “Ben”
Benzer durumlar olduğunda zarar görmeden yolunuza devam edebilmeniz için, olay gerçekleştiğinde herhangi bir adım atmadan önce bir iki dakikalığına bilgece düşünme anı yaratın ve kendinize şunları hatırlatın;
“ Şimdiye kadar mutlu bir insanın diğerlerine zarar verdiğini görmedim. Gerçekten mutlu olsaydı böyle davranır mıydı? Mutlaka çok acı çekiyor olmalı. Tepki verirsem acısının daha da artmasına neden olacağım. Aynı zamanda kendimi de negatif enerji içine sokmuş olacağım. Sonuçta kazanan olmayacak. Sadece haklı olduğumu ifade etmiş olacağım fakat mutsuz olacağım kesin.”
Dilerseniz, bu bilgece düşüncenin yanına başka bir bilgece düşünce daha ekleyelim.
Nötr hisler beslediğiniz bir kişiyi gözünüzün önüne getirin. Şimdi bu kişinin çok acı çektiğini hayal edin. İçinizden nasıl bir his yükselir? “ Şefkat”
Aynı şekilde, bir kişi size zarar vermek istediğinde, tepki göstermeden önce, o kişinin acı çektiği için size böyle davrandığını kendinize hatırlattığınızda, içinizden şefkat hissinin yükselmesine neden olursunuz. Şefkat hissi yükselince de tepki vermeden yolunuza devam edersiniz. Çünkü şimdiye kadar içinden şefkat duygusu yükselmiş bir insanın tepki verdiği görülmemiştir. Buradaki şefkat hissinin, şefkatli davranmak ya da onları affetmek ile ilgisi yoktur. Affetmek ve şefkatli davranmak kendinizin bileceği bir iştir. Burada yapılan tek şey, tepki vermemek için kişinin acı çektiği hatırlatılarak şefkat hissinin yükselmesine izin vermektir....
Sonuç olarak insanlarla aranızı düzeltmenin yolu bir kaç bilge düşünce anı yaratmaktan geçer.
Her Daim Sevgi ve Işıkla
Not: Şefkat hissetmek başta zor gelebilir. Şefkat hissetmenin pratiğini yapacağınız Tonglen meditasyonunun kayında ulaşabilirsiniz.