%100 Farkındalık Beklemeyin Yaklaşık %5 Bekleyin Ve Hayal Kırıklığına Uğramayacaksınız

Evet, “%100 farkındalık beklemeyin yaklaşık %5 bekleyin ve hayal kırıklılığına uğramayacaksınız “ sözünü ilk defa 2009 yılında Sevgili Jeff Oliver’in Vipassana Meditasyonu çalışması sırasında duyduğumda çok ilgimi çekmişti. Farkındalık geliştirme konusunda geldiğim şu noktada bu sözün ne kadar doğru olduğunu şimdi çok daha iyi anlayabiliyorum. Ve bugünkü yazımda meditasyon konusunda derinleşmemde yardımcı olan Vipassana Meditasyonundan bahsetmek istiyorum.

Vipassana meditasyon çalışmasını ilk duyduğumda beni en çok şaşırtan şey şartlarının zorluydu. Çalışma süresince televizyon, radyo ve telefon türü iletişim araçlarına izin verilmiyordu. Amaç dikkati dağıtacak her türlü şeyden uzak kalarak zihni doğal hali ile izleyebilmekti. Kitap okumanız dahi istenmiyordu. Gün içindeki hocanın izin verdiği zamanlar haricinde diğer katılımcılar ile konuşmak yasaktı. Gün içinde çay, kahve, su dışında iki öğün yemek yiyebiliyorduk. Ağır şartlarına rağmen Vipassana’nın, farkındalığımı geliştirmedeki becerisini kabul etmem lazımdı. Gerçekten bana çok iyi hizmet verdi. Meditasyonu sürekli olarak hayatıma meditasyonu almanın tohumlarını atarak bireysel farkındalığımı arttırmamı sağladı. Bu sebeple Jeff Oliver’e çok teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

Peki, Vipassana ne demektir? Vipassana, farkındalığı geliştirme, içe dönüş, gerçeği gözlemleme, objektif farkındalık ve anlık deneyimleme ile ilgili öğrenme olarak ifade edilebilir. Şimdi size Vipassana tekniğinin bazı prensiplerinden bahsetmek istiyorum. Buradaki prensiplerin başlık kısımları Jeff Oliver’in özel notlarından alınmıştır. Vipassana Prensipleri;

1- “Vipassana beden ve zihni şu anda göründüğü gibi fark etmedir. Zihin uyanıktır, keskin ve net olarak farkındadır. Oysa beden rahattır, gergin veya kasılmış değildir. Vipassana rahatlatıcı olmalıdır.“ ; Bu prensip, evden uzakta sakin, doğanın olduğu bir yerde kendiniz ve vipassana tekniği dışında başka bir şeyle ilgilenmeyerek ve yaşam hızınızı her alanda yavaşlatarak sağlanmaktadır. Bedeniniz ve zihniniz sakin olduğunda kendi kayıtlarınız daha görünür hale gelir ve gerçeği fark etmek kolaylaşır. Farkındalığınız artınca, iç görünüz de artar. Vipassana’daki bu prensip, kuantum prensipleri ile benzeşmektedir. Kuantumda da aynı şekilde kişinin tamamen rahat olmasının farkındalıkta artışa sebep olması ile ortak bilinçten bilgi almanın kolaylaştığı ileri sürülmektedir.

Haberin Devamı

2- “Vipassana, sadece stresten kurtulmak değildir. Stresi oluşturan etkenleri, hem şimdide, hem de gelecekte tanımak, fark etmek ve azaltmaktır.“; Çalışma o kadar yoğun ve etkindi ki üçüncü gününden sonra bu prensibin ne anlama geldiğini iyice kavramıştım. Beni strese sokanın düşünceler ve bakış açım olduğunu, düşünceleri sadece düşünce olarak kabul ettiğimde, çevrem ve kendim ile ilgili daha netlik kazanabildiğimi fark etmiştim. Bu netliğin de bana anlayış getirdiğini anladım.

3- “Körü körüne inanç değildir. Uygulamaya ve kişisel denemeye dayalıdır. Eğitmen sadece öneride bulunur. Uygulayan kişi eğer uygun çaba, tavır ve açık zihne sahipse, alacağı sonuçları ölçebilir. Bu bir deneydir“; Bu prensip her zaman çalışır ve doğru bir prensiptir. Çünkü genelde size ne yapacağınız söylendiğinde çok hoşunuza gitmez. Öneriyi olumlu baktığınızı söyleseniz de her zaman kendi bildiğinizi uygularsınız. Vipassana’da en iyi öğrenme ve en iyi yön bulmanın sizden gelen öneri ile uygulanan olduğunu çok iyi bilir.

Haberin Devamı

4- “Vipassana; nefes, görünen veya imgelenen bir nesne, bir mantra (özel sözcükler) veya bir kavram üzerinde sabit ve derin bir konsantrasyon sağlanması değildir.”;
Vipassana bildiğiniz meditasyon tekniklerinden tamamen farklıdır. 6 duyunuzun ( koku alma, hissetme, görme, duyma, tat alma ve zihin) çalışma mekanizması ve yaşamınızdaki 4 ana elementin ( ateş, su, hava, toprak) varlığını fark ederek farkındalık geliştirirsiniz.

5- “Vipassana, kişinin isteğine veya eğitmenin verdiği talimatlara göre odaklanacak nesnelerin seçilmesi değildir. Seçim yapmaksızın farkında olmaktır. Her şeyi olduğu gibi yargısızca gözlemlemektir. Anı yaşamaktır.“; Genelde meditasyonun hiç düşünmemek ve/veya sadece bir şeye odaklanmak olduğu anlatılır. Ve bu hali kazanmak zaman alabilir. Çünkü zihnimizden sürekli düşünceler geçip gitmektedir. Vipassana bu düşünceleri durdurmak yerine tarafsız olarak izleme kavramını getirmektedir. Olanı kabul ettiğinizde gelecek olana odaklanmak da kolaylaşacaktır. Artık her ne oldu ise işi bitmiştir. Yeni bir şeyi kolaylıkla hayatınıza alabilirsiniz. Bu şekilde zihnin nesne dışında bir yerde dolaşması, başka şeyler düşünmesi önlemiş olur.

6- “Vipassana, hoşlanmadığımız şeyleri yok etmek veya onlardan kurtulmak değildir. Gerçek doğasını anlayabilmek için şu anda baskın olan süreci gözlemektir.”; Gerçekten de vipassana ile düşüncelerinizin gerçek doğasını keşfederseniz. Neyi, nasıl, ne sebeple yaptığınızı fark ederek farkındalığınızı hayatınızdaki diğer durumlara uygulama veya referans olarak kullanma imkânına sahip oluyorsunuz.

7- “Bencillik değildir. Başkalarına anlamlı bir şekilde ve bilgelikle yardım etmeden önce kendini anlayabilmektir. Önce kendi evini düzene sokmaktır.“; Çalışma sırasında olayları, durumları ve bakış açınızın altında yatanı daha net görürsünüz. Deneyiminizi oluşturan düşüncenin ne olduğunun farkına varma halini yakalarsınız. Çevrenizdeki insanlara karşı daha anlayışla yaklaşmaya başlarsınız.

8- “ Vipassana, hayatınızdan ayrı veya onun dışında bir şey değildir. Hiçbir görüş, eleştiri, yargı ve yüceltme olmaksızın varlığınızın şimdiki gerçeğine anlık bir bakıştır. Bu gerçektir.“; Evet, kendi gerçeğinizi çok net bir şekilde fark etmeniz için uygun zemini hazırlamanızı öğretir. Sizi siz yapanın neler olduğunu kolayca acı çekmeden büyük bir kabullenme ile fark edebilirsiniz.

9- “Ruhsallık yolunda yüce tepelere bir anda yükselme değildir. Aslında kendi bedeninizin ve zihninizin alanı içerisinde, şu anda ve burada olmaya, dünyaya, yaşamın temellerine basitliğine ve sadeliğe geri dönmektir.“; Şu anda gerçekleşen her ne ise geleceğinizi hatta geçmişinizi de o şekillendirir. Geçmişinizde olanın arkasında yatan gerçeği şu anda keşfettiğinizde o anı ile ilgili geçmişiniz de değişmiş olur. Geçmişinizi şu anda değiştirdiğinizde ise geleceğinizde aynı olayın yarattığı döngüleri de kökünden çözmüş oluyorsunuz. Sanki geçmiş ve geleceğe yolculuk yaparak şu anda olanı değiştirmek gibi bir şey.

Vipassana hakkında yazdıklarımı Jeff Hoca’nın notlarında yer alan bir sözle tamamlamak istiyorum.

- Keskin konsantrasyon, yanılsamayı deler ve gerçeğin içine girer ki bu da iç görüdür. İç görü, bilgelik demektir ve bilgelik huzuru oluşturur.

Sevgiler

Gerçeğiniz arzu ve isteklerinizdir.

www.yourwishisyourreality.com

Sibel.kavunoglu@gmail.com