19.03.2019 - 13:31 | Son Güncellenme:
Miyomlar ne sıklıkta görülür?
Toplumda her dört kadından birinde görülür. 30-40 yaşlarında görülen miyomlar, menopoz sonrasında küçülür. 40 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 40'ında miyom vardır ve miyomu olan kadınların yaklaşık yüzde 75'i miyomunun olduğunun farkında değildir. Çünkü herhangi bir şikâyete yol açmayabilir.
Miyom neden oluşur?
Miyomların kesin nedeni bilinmemekle beraber östrojenin (kadınlık hormonu), miyomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik sırasında, salınan östrojen miktarı arttığından miyomlar bu dönemde büyür. Menopoz döneminde ise östrojen düzeyi azalır ve miyomlar küçülür. Ailesinde özellikle annesi, kız kardeşi veya anneannesinde miyom olan kişilerde miyom gelişme olasılığı fazladır.
Miyomlar ne hızda büyür?
Miyomların ne hızda büyüyeceği, kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonu ile ilgilidir. Genellikle çok yavaş büyüyen miyomlar, gebelik döneminde veya östrojen içeren hormon tedavisi gibi kandaki östrojen değerinin çok yüksek
olduğu durumlarda hızla büyüyebilir. Miyomlar ne gibi şikayetlere yol açar?
Birçok miyom hiçbir bulgu vermez ve jinekolojik muayeneler esnasında tesadüfen saptanır.
Miyomların yol açtığı yakınmalar; miyomların büyüklüğü, yerleşim yeri ve sayısına göre değişir. Ancak en sık yol açtığı yakınmalar: Kasık ve karın ağrısı ,kasıkta ve karında dolgunluk ve basınç hissi,cinsel ilişki sırasında ağrıdır.
Bir diğer sık görülen yakınma ise fazla ve uzun süren adet kanaması ,ara kanamalar, düzensiz kanamalardır.
Rahim ve rahim duvarında gelişen miyomlar oluşan embriyoların tutunmasına engel olarak kısırlığa ve düşüklere neden olabilmektedir.
Boyutu büyük olan miyomlar ise ön taraftan idrar kesesine bası yaparak sık sık idrara gitme ihtiyacına arka taraftan barsaklara bası yaparak kabızlık ve hemoroidlere sebep olabilir.
Myomların tanısı nasıl konulur?
Miyomların tanısı son derce basit konulur. Jinekolojik muayene esnasında veya sadece karından yapılan ultrasonografi ile tanınabilir. Çok tipik bir ultrasonografik görüntüsü olan miyomların çok az bir kısmında (MR) manyetik rezonans ile ileri bir görüntüleme yapma ihtiyacı duyulabilir. Rahim iç duvarında yerleşen miyomlar da ultrasonografi ile tespit edilebilirken çok az bir kısmında (HSG) rahim filmi veya histeroskopik görüntülemeye ihtiyaç duyulabilir.
Miyomlar nasıl tedavi edilir?
Şikâyetlere yol açan ve hızla büyüyen miyomlar cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Kadın rahmi çok kanlanan bir organdır. Bu nedenle rahimden kaynaklanan bir tümör olan miyomlar da çok kanlanan tümörlerdir. Bu durum miyom ameliyatlarında çok kan kaybetmeye ve rahimin alınmasına kadar giden sonuçlara yol açabilmektedir. Ancak tecrübeli ellerde yapılan cerrahi teknikler ile rahim korunabilir ve bir kadının yaşı ne olursa olsun , mümkün olduğunca rahim korunmaya çalışılmalıdır.Her miyom ameliyatı kadının rahmini kaybedeceği anlamına gelmediği gibi aksine rahimi miyomdan kurtarmak ve korumak amacıyla yapılan cerrahiler olmalıdır.
Rahim iç duvarında gelişen submuköz dedigimiz miyom çeşitleri histeroskopik yöntemle, vajinal bölgeden girilerek ameliyat kesisi olmadan kolaylıkla alınabilmektedir. Histeroskopik yöntemle miyom alınan ameliyatlarda hastanın hastanede gece yatmasına gerek kalmaz. Hızlı bir iyileşme süreci vardır.
Rahim kas duvarının icinde veya dış kısmında yerleşen intramural ve subseröz dediğimiz miyom tipleri ise laparoskopik yöntemle alınabilir. Laparosopik yani kapalı yöntem cerrahi ile karından çok küçük kesilerle girilen özel aletler vasıtası ile Miyomlar çıkarılmaktadır. Bu büyük tümörler karın içinde kıyma makinesi gibi özel cihazlar yardımı ile kıyılarak dışarı küçük kesilerden çıkarılmaktadır. Kapalı cerrahi yöntemi ile kişinin iyileşme süreci çok daha hızlı olmakta ve estetik olarak da son derece yüz güldürücü ameliyatlardır.