07.07.2022 - 13:23 | Son Güncellenme:
Latince "milium" sözcüğünün çoğulu olan milia, yüzün belli bölgelerinde görülen beyaz veya sarımtrak renkte olan küçük kabarık kistler, lekeler veya yumrulardır.
Milia Nedir, Neden Olur?
Milia, genellikle yüzde görülen beyaz veya sarımsı renkte kabarıklık, yumru ve lekelerdir. Sivilceye benzer fakat çok farklıdır. Milia, serttir ve adeta bir kum tanesi gibi hissedilir. Tek ya da kümeler halinde genellikle göz çevresinde görülür. Fakat milia kasık ya da genital bölgede de sıklıkla görülmektedir. Ama aslında vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir.
Milianın ortaya çıkmasına sebep olan deri altındaki keratin birikmesinden kaynaklanır. Yaşlandıkça cilt yenilenmesi de yavaşladığından özellikle yaşlılıkta cilt milia'ya karşı daha duyarlı ve hassas hale gelir. Milia ile başetmek istenmiyorsa özellikle cilt temizliğine ve bakımına özen gösterilmelidir.
Milia Tedavisi Nasıl Yapılır?
Milia, sivilceden çok farklıdır ve tedavi yöntemi de değişkenlik gösterir. Kesinlikle kendi kendine milia ile uğraşmamalıdır. Enfeksiyon oluşumuna sebebiyet verilebilir. Milia için bir hekime başvurulmalıdır. Doktorların genellikle uyguladıkları tedavi ise iğne ile çıkarma yöntemidir. Cilt temizlenir ve steril bir iğne ile milia yerinden çıkarılır.