“Havası soğuk, insanı sıcak memleket” diye tanımlıyor yöre halkı burayı. Namıdiğer “Dadaşlar diyarı” Erzurum, Doğu Anadolu’nun tarihi ve kültürüyle zengin şehri. Kışın Palandöken Kayak Merkezi ile ünlü olan Erzurum, şimdilerde özellikle Doğu Ekspresi ile gidenlerin de favori mola yeri. Doğu Ekspresi ile gidenler ya Ankara'ya gidip oradan biniyor trene ya da Erzurum'a uçakla giderek burada bir gün kalıp ardından trenle Kars'a geçiyor. Ben henüz bilet bulamadığımdan Doğu Ekspresi ile tanışmadım. Fakat kışıyla meşhur Erzurum'da dolu dolu bir hafta geçirdim. Öncelikle kış mevsimi, turizm açısından önemli olduğu için otelinizi gitmeden ayarlamanızı tavsiye ederim. Otel sayısı oldukça fazla ve üniversitenin konuk evleri de alternatif kalacak yerlerden biri olduğunu belirtebilirim. Otele yerleştikten sonra soluğu kayak pistinde alanlar da var, önce şehir gezisine çıkanlar da. Biz ikinci kategorideyiz. Önce şehrin yolunu tuttuk.
Nerede Kalırım?
Gezi planı yapılırken ilk soru genelde bu oluyor. Erzurum’da bu soruya cevap bulmak oldukça basit. Şehirde kalmak için çok fazla otel, öğretmen evi, pansiyon ve üniversitenin konuk evi var. Bütçesi uygun olsun sadece yatmak için kullanacağım, şehir içinde bir yer olsun, otelde vakit geçirmeyeceğim diyorsanız kendi kaldığım Atatürk Üniversitesi’nin konuk evini önerebilirim. Hem uygun hem temiz. Yok kayak yapacağım, otel kayağa yakın olsun diyorsanız yine kendi kaldığım Polat Oteli önerebilirim. Merak edenlere otel fiyatları 150’den başlıyor, konuk evinin ise günlük çift kişilik fiyatı 95 TL.
Erzurum Evleri
Öncelikle çok üşüdüğüm için soluğu Erzurum Evlerinde aldık. Semaverle getirilen çaylarımızı yudumlarken bir yandan da Erzurum türküleri eşliğinde, buranın kültür ve geleneklerine özgü eşyalarla donatılmış eski mimari yapıyı inceledik.
Palandöken
Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın (2011) Erzurum'da yapılmasının ardından bu şehir, özellikle Türkiye Kayak Federasyonu’nun sık sık yarış organize ettiği yerlerin başında geliyor. Ejder 3200 Kayak Merkezi, Türkiye'nin en büyük kayak alanı olması itibarıyla kayak tutkunlarının vazgeçilmezi. Özellikle Rusya'dan çok fazla turist tatile geliyor.Merak edenler için belirtelim kayak alanı 3185 m yükseklikte olup kış aylarında 4-5 ay kar ile kaplıdır. Ayrıca Ejder3200 Kayak Merkezi dünyanın dört bir yanındaki Kayak Merkezleri arasında şehre en kısa mesafede olanıdır. Ejder3200 Kayak Merkezinin başlangıç noktasından havaalanına olan mesafe 15 dakika, otobüs Terminali ise Ejder 3200'e 10 dakika uzaklıkta yer alıyor. Dolayısı ile ulaşmak kolay. Kayak takımları da birçok kayak merkezine göre daha uygun. 100-250 TL arasında değişiyor. Hemen hemen birçok otelde kayak öğrenmek isteyenler için eğitmenler mevcut. Birkaç saatinizi ayırdığınızda zevk alacak kadar öğreniyorsunuz.
Ben kayamam diyorsanız da mutlaka kızak keyfini deneyin veya yürüyüş yapın. Gerçekten mükemmel oluyor. Kayak sezonunda açılan Ejder 3200 Sky Lodge Restoran(Küre Restoran) da kar manzarasına aşık olanlar için oldukça dikkat çekiyor. Bunun dışında kar insanın çabuk acıkmasına sebep oluyor. Kar üzerinde sucuk ekmeği de mutlaka denemeden dönmeyin..
Ne Yenir?
Erzurum kendi kültür ve geleneklerinden kopmamış bir şehir. Bu yüzden şehre özgü cağ kebabı ve kadayıf dolmasını mutlaka tatmanızı öneririm. Yalnız kebapları yerken garson, siz dur diyene kadar her cağ bittiğinde tabağınıza cağ kebabını bırakıyor. Bu yüzden “dur” demeyi unutmayın. Yer tavsiyesi isterseniz Aksu Cağ Kebap, Gel Gör Cağ Kebabı gibi yerleri önerebilirim.
Bir de unutmadan bu memlekette çay keyfi bir başka oluyor. Yemek yediğiniz yerlerde çaylar ikram oluyor, çay içtiğiniz yerlerde ise çaylar demlikle getiriliyor.
Gezmeden Gelme
Öncelikle şehri süsleyen Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ardından tarihi Saltuklulara kadar uzanan Ulu Cami, Abdurrahman Gazi Türbesi, Aziziye Tabyaları, Erzurum Evleri ve Atatürk evi başlıca gezilecek yerler arasında yer alıyor. Abdurrahman Gazi Türbesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Buranın uhreviyatı ve manzarası çok başka.
Abdurruhman Gazi Türbesi
Abdurrahman Gazi ismi Erzurum'da büyük önem taşıyor. Şehitlik ve gazilik mertebesine erişmiş bir insan olduğu için O'nun manevi şahsiyeti Erzurumluların daima dilinde ve gönlünde yaşıyor. Palandöken Dağı'nın üst yamaçlarında türbesi bulunan ve bir ziyaretgâh yeri olan Abdurrahman Gazi'nin Hazreti Peygamber'in sancaktarı olduğu halk arasında yaygın.
Ne Alırım?
Erzurum’da geleneksel hediyelik satan yer sayısı çok fazla yok. Ancak oltu taşı işlemeciliği yaygın olduğu için taş mağazalarına giderek, buradan sevdiklerinize oltu taşından takı, tesbih veya bakırdan hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Nasıl Giyinmeliyim?
İlkbahar, yaz ve kış olmak üzere şehri her mevsimde ziyaret etmiş biri olarak akşamları mutlaka yanınızda bir hırka veya şal bulundurun. Dillere destan olan kış mevsimi ise çok soğuk. Dudak koruyucunuz mutlaka olsun.
Köy Gezisini Deneyin
Biz eşimle her gittiğimiz bir şehirde mutlaka köy ziyareti yaparız. Bir şehri ziyaret ettiğinizde o şehrin kültürünü daha yakından tanımak, yöresel ürünleri tatmak açısından mükemmel oluyor.
İnstagram Hesabım: https://www.instagram.com/mervekantarciculha/
İletişim: