Seneyi bitirmek üzereyiz. Kullanılmayan yıllık izinlerin kullanılacağı ve tam da ertelenen pahalı uçak biletlerinin alınabileceği zaman dilimine girdik. Ben de yoğunluktan fırsat bulamadığım kış tatili planını yaparken araştırmalarımı sizinle paylaşmak istedim. Benim gibi çok üşüyenler kış tatilini pek sevmez. Fakat yine benim gibi karda kaymanın bir kere tadına varanlar da bir daha vazgeçemez bu tatilden. Ayrıca fotoğraf çekmeyi seven biri olarak beyaz kar taneleri olağanüstü bir fon...
Bu merakla ilk kar tatilimi Kartepe'de sonrasında Palandöken'de yapmıştım. Beyazın güzelliği şöyle dursun içinizi ısıtan güneşe koşuyormuş gibi dağlardan tepelerden kendini bırakmak bambaşka bir duygu. Kar üstünde arkadaşlarla yenen sucuk ekmekler ve ardından şömine başı çay kahve sohbetleri bir yılın stresini alıp götürüyor. Öyle profesyonel de değilim. Hem üşüyor hem de kendimi öylece doğanın eşsiz güzelliğine bırakıveriyorum...
Kasım ayında olmamız itibarıyla uçak biletleri daha uygun. Bu nedenle kalan izinleri kullanmanın tam zamanı. Ülkemizde doğusundan batısına kadar birçok şehirde kayak merkezi bulunuyor. Bu nedenle çok şanslıyız. Her sene binlerce turist de kış tatiline buraya geliyor. Peki, biz kayak merkezlerimizden haberdar mıyız? Ülkemizdeki kayak merkezlerini sayın desem çoğumuz akla ilk gelen bilindik yerleri sayıyoruz. Hatta bunlar dışında var mı yok mu bilemiyoruz. Oysa ülkemizde keşif bekleyen ve fiyatları da uygun olan birçok saklı beyaz cennet var. İşte size doğusundan batısına kadar bazı kayak merkezleri;
KARTEPE
Kocaeli sınırlarında olan Kartepe, İstanbul'a en yakın kayak merkezi. Sezon aralıkta başlayıp mart ayında bitiyor. Maşukiye'de güzel bir kahvaltı ile güne başlayıp sonrasında Kartepe'ye çıkabilirsiniz. Uzun süre izni olmayanlar bile bir günlüğüne de olsa tercih edebilir. Otel ve apart sayısı oldukça fazla. Fakat kalmak istemeyenler de ücret karşılığında otellerden kayak takımı vs günü birlik kiralanabiliyor.
GÖZDE KAYAK MERKEZİ: ULUDAĞ
Hiç şüphesiz hala kayak merkezi dediğimizde akla ilk gelen yerlerin başında “Uludağ” geliyor. Bursa şehir merkezine 35 kilometre uzaklıktaki tatil merkezi, Türkiye’nin en eski kış turizm bölgelerinden biri. İki tepe üzerine kurulan kış sporları merkezi, millî park statüsüyle korumaya alınmış dev bir doğa parkının içinde bulunuyor. Uludağ; konaklama, yemek, eğlence ve spor olanakları bakımından İsviçre ya da Fransız Alplerindeki mekânları aratmayacak bir çeşitlilik sunuyor. Uludağ’da beş yıldızlı modern tatil köylerinden antika eşyalarla dekore edilmiş butik dağ otellerine ve ekonomik pansiyonlara kadar farklı bütçelere uygun birçok seçenek mevcut.
OLİMPİYAT KÖYÜ: PALANDÖKEN
Erzurum’da kışların uzun sürmesi, şehri kayak yapmak için cazibe merkez hâline getiriyor. Hem tarihi koklamak hem de kayak yapmak istiyorsanız kesinlikle burayı tercih edebilirsiniz. Üstelik fiyatlarda uygun. Havalimanından ulaşım çok rahat. Yol güzergahı karışık değil. Aynı zamanda Universiade 2011 Kış Oyunlarına ev sahipliği yapan Palandöken, dünya standartlarında pistleriyle her sene birçok turisti ağırlıyor. Özellikle Ruslar tercih ediyor. 2 bin 150 metreden başlayarak 3 bin 130 metre rakıma kadar çıkabilen pistleri aynı anda 6 bin kişi kullanabiliyor.
ERCİYES
Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri şehir merkezine 25 km mesafede, Erciyes Dağı’nda yer alıyor. 23 bin 750 metre uzunluğunda teleferik sistemi, saatte 27 bin kişi taşıma kapasiteli tesis, yapılan yatırımlarla gelişen bir kayak merkezi. Türkiye’nin dünya standartlarında kayak pistlerine sahip.
DAVRAZ
Isparta’ya 26 kilometre uzaklıktaki Davraz Kış Sporları Merkezi’ne bağlanan asfalt yol, en soğuk günlerde bile buzlanmaya karşı açık tutuluyor. Davraz Dağı’nın yamacına kurulan merkez, Göller Bölgesi’ne hemen kıyısında kayak yapma olanağı sunuyor. Merkezdeki mekanik tesisler saatte dört bin kişi taşıma kapasitesine sahip. Bubble sistem denilen bu tesis 2 bin 344 metre rakıma kadar çıkabiliyor. Ayrıca merkezde iki tane de baby lift hizmet veriyor.
KARTALKAYA
Bolu şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Kartalkaya’da pist uzunluğu 35 kilometreye ulaşıyor. Merkez, kış sporları için ideal iklim özellikleri, yüksek kar kalitesi ve doğasıyla görsel şölen sunuyor. Ağaçlarla kaplı korunaklı yamaçları sayesinde sert rüzgârlarından etkilenmeyen merkez, uzun süre kuru kalabilen kar tanecikleri, kayak için elverişli bir zemin oluşturuyor. Merkezde kayak, snowboard, kızak, paintball ve motor safariye uygun toplam 13 ana pist bulunuyor. Ocak ile mart ayları arasındaki kar kalınlığı 2,5 metreye ulaşıyor.
KRİSTAL SARIKAMIŞ
Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Kars-Sarıkamış ilçe merkezinin güneydoğusunda yer alıyor. Çamlar arasındaki Sarıkamış kayak merkezi aynı zamanda görsel şölen sunuyor. Dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip. Sarıkamış’ta kayak için en uygun zaman aralık-mart arası. Kar kalınlığı, normal kış koşullarında 1.5 metre dolayında. Sadece Alp Dağları’na mahsus “kristal kar” özelliğine sahip karı, kayak sporu için son elverişli.
SAKLI CENNET: SAKLIKENT
Saklıkent Kayak Merkezi; Antalya’da Toros sıradağlarının bir parçası olan Bakırlıdağ’ın zirvesinin kuzeye bakan yamacına doğru kurulmuş, kayak tesisleri ve dağ evlerinden oluşan bir kayak merkezidir. Özellikle Şubat sonu ve Mart aylarında "Gündüz Kayak, öğleden sonra deniz" sloganı ile öne çıkan Saklıkent kayak merkezi, Ilıman iklimi sayesinde ülkemizdeki sıcaklığın en yüksek olduğu kayak merkezidir.
ILGAZ KAYAK MERKEZİ
Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında zirvesi 2850 m. olan Ilgaz Sıradağları üzerinde, Ilgaz Millî Parkı içinde yer alıyor. Ilgaz Kayak Merkezi'nde kayak mevsimi aralık ayında başlayıp nisan ayına
kadar sürüyor.
ZİGANA
Yaz aylarında turist akınına uğrayan Karadeniz Bölgesi artık kış içinde tercih ediliyor.Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde bulunan Zigana Kayak Merkezi, Gümüşhane il sınırları içerisinde bulunuyor. Kayak sezonu Aralık ayında başlayıp Nisan ayında biterken, kar kalınlığı sezon boyunca yaklaşık olarak 100 cm ile 150 cm arasında. Doğu Karadeniz’in eşsiz havası ve inanılmaz manzarasını tüm dağ, yayla ve kış sporcularına sunan bu eşsiz tesisin hemen yanındaki çam ormanları içerisindeki yürüyüş yolunda, doğanın tüm ihtişamıyla karşınıza çıkıyor. Ayrıca bu çam ormanlarının içerisindeki muhteşem güzellikteki “Limni Gölü” de Yaylakent’e sadece 5 km uzaklıkta bulunuyor.
KAYAĞI ÖĞRENMEK İSTEYENLERE ALTERNATİF:
BOLU GEREDE ESENTEPE ARKUT DAĞI KAYAK MERKEZİ
Arkut Dağı Kayak Merkezi, özellikle kayağa yeni başlayanlar, kayaklı koşu ve Alp disiplini için Bolu civarının tercih edilen güzergâhlar arasında yer alıyor. FIS (Uluslararası Kayak Federasyonu) tarafından onaylı 1,5 ve 5 km'lik iki mukavemet pistinde kayaklı yürüyüş ve kayaklı koşu yapmak mümkün.
Pistlerin fazla zorlu olmaması sayesinde özellikle kayak sporuna ilgi duyan çocuk ve gençlerin sakin ve güvenli bir ortamda bu sporu öğrenmelerine ve kendilerini geliştirmelerine olanak veriyor.
BUBİ KAYAK MERKEZİ
Doğu Anadolu Bölgesi, Ağrı ili sınırları içinde yer alan Kayak Merkezi Ağrı şehir merkezine 18 km. mesafedeki Bubi dağında yer alıyor. Kayak Merkezinde uzunluğu bin 227 m. olan 600 kişi/saat kapasiteli teleski hizmet veriyor.
ATABARI KAYAK MERKEZİ
Artvin Şehir Merkezi'ne 18 km uzaklıkta bulunan Atabarı Kayak Merkezi 2035 metre zirveye sahip. Sosyal tesislerin ve alt istasyonların bulunduğu yerin rakımı bin 878 metreyi buluyor.
Atabarı Kayak Merkezi'nde Kayak sezonu aralık ayının ikinci yarısından başlayıp mart ayının sonuna kadar devam ediyor.
Keyifli bir tatil yapmanız dileğiyle...