Yaşam Matematikçiler kafaya taktı! Trafik sorununa 4 çözüm: 'Sıkışıklıkların çoğu gereksiz'

Matematikçiler kafaya taktı! Trafik sorununa 4 çözüm: 'Sıkışıklıkların çoğu gereksiz'

24.06.2024 - 06:43 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin hatta tüm dünyanın ortak sorunu olan trafik, artık hayatımızda vazgeçilmez bir hal aldı. Bu durum sürücülerin uzun saatler direksiyonda kalmasına, dolayısıyla hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlanmasına neden oluyor. Ancak trafik akışı üzerine uzmanlaşmış matematikçiler, çoğu trafik sıkışıklığının gereksiz olduğuna dikkat çekiyor. İşte matematikçilerin trafik sorunu için geliştirdikleri 4 çözüm.

Matematikçiler kafaya taktı Trafik sorununa 4 çözüm: Sıkışıklıkların çoğu gereksiz

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - İşe okula, gezmeye ya da seyahate giderken zamanımızın büyük bir kısmını trafikte geçiriyoruz. Hem vakit kaybediyoruz, hem gideceğimiz yere geç kalıyoruz, hem de sinirlerimiz bozuluyor. Yaşadığımız bu durum en çok da trafik akışı üzerine uzmanlaşmış matematikçilerin canını sıkıyor. Çünkü çekilen çilenin yani trafik sıkışıklıklarının çoğunun gereksiz olduğundan adları kadar eminler.

Haberin Devamı

Matematikçiler, bu konuda yerel ulaşım mühendislerine ağır sözlerle yüklenirken, bu mühendislerin çoğunun trafik performansındaki sistem bağlantılı artışlar konusunda herhangi bir ehliyete sahip olmadığını düşünüyor. St. Petersburg Üniversitesi'nden matematik profesörü Alexander Krylatov, mühendislerin bazı çözümleri kullanarak kısmi ilerlemeler sağladıklarını ancak sadece akışı yeniden düzenlediklerini ve trafik sıkışıklığının bu sefer de başka bir yerde baş gösterdiğine dikkat çekiyor. 

Matematikçiler kafaya taktı Trafik sorununa 4 çözüm: Sıkışıklıkların çoğu gereksiz

Trafik sorununu sonsuza kadar çözmek isteyen Alexander Krylatov, iki meslektaşıyla birlikte trafik akışı sorununa çözüm önerilerini ve bunların nasıl uygulanacağını anlattığı bir kitap yayınladı. Kitapta gündeme getirilen 4 fikir şöyle:

1- TÜM SÜRÜCÜLER AYNI NAVİGASYON SİSTEMİNDE YER ALSIN

Araçlar, talimatlar yalnızca tek bir merkezden gelirse verimli bir şekilde yönlendirilebilir. Bazı sürücüleri yönlendiren tek bir navigasyon sistemi, trafik sorununu çözmeye yardımcı olmaz.

Haberin Devamı

2- PARK ALANLARI YOLLARA DÖNÜŞTÜRÜLSÜN

Kentlerdeki yolların çoğu çok dar ve fiziki olarak genişletilmeleri mümkün değil. Trafik akışı modelleri, park alanlarının hangilerinin yollara dönüştürüleceğini gösterebilir.

Matematikçiler kafaya taktı Trafik sorununa 4 çözüm: Sıkışıklıkların çoğu gereksiz

3- ELEKTRİKLİ ARAÇ KULLANIMI ÖZENDİRİLSİN

Elektrikli araç kullanımını artırmak isteyen kentlerde bu araçlar için özel şeritler yaratılmalı ve bunların kullanımı için özendiriciler geliştirilmeli.

4- VAR OLAN YOLLARIN 'İKİZİ' YARATILSIN

Trafiğe yönelik talep ve uygun olan altyapı ancak var olan yolların "ikizini" yaratacak dijital modellemeyle dengelenebilir. Bu yazılım, ulaşım mühendislerinin elinde muazzam derecede kullanışlı bir araç olacak.

Trafik modelleme, uygulamalı matematiğin karmaşık alanlarından biri. Çünkü sürücülerin bencil ve kendi amaçlarına ulaşmayı hedeflediklerini varsayıyor. Bu nedenle tahmin edilebilir ya da ortak bir çabaya sahip olmadıkları kabul ediliyor.

Alexander Krylatov, her sene yolların iyileştirilmesi için kayda değer miktarda bütçe ayırıldığını belirtiyor. Ona göre, kendi yaklaşımları bu bütçelerin daha verimli şekilde harcanabilmesi için çözüm önerileri sunuyor.

Yazarlar