YaşamMasaj yapanların hiçbiri görmüyor! Yıllardır değişmeyen kural, cezası 714 bin lira

Masaj yapanların hiçbiri görmüyor! Yıllardır değişmeyen kural, cezası 714 bin lira

18.05.2024 - 06:43 | Son Güncellenme:

Günümüzde masaj, hem rahatlatıcı hem de iyileştirici etkisiyle tüm dünyada bütüncül bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Güney Kore'de masaj yaptırmak isteyenler başka hiçbir ülkede olmayan sıra dışı bir kuralla karşı karşıya kalıyor. Çünkü söz konusu bu ülkede masaj sadece görme engelliler tarafından yapılıyor. Peki ama neden? İşte cevabı.

Masaj yapanların hiçbiri görmüyor Yıllardır değişmeyen kural, cezası 714 bin lira

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Masaj, bağışıklık sisteminden uyku kalitesine, enerji seviyesinden denge ve uyum hissiyatına kadar vücuda pek çok fayda sağlıyor. Doğru ellerde yapıldığında ise vücuttaki kan akışını artırarak oksijen ve besin maddelerinin daha hızlı taşınmasını sağlıyor. Dünyadaki pek çok ülkenin kendi kültürlerine uygun farklı farklı masajları bulunuyor. Ancak bir Uzak Doğu ülkesi olan Güney Kore'de masaj yaptırmak isteyenler başka hiçbir ülkede olmayan ilginç bir durumla karşılaşıyor. Çünkü söz konusu bu ülkede masaj sadece görme engelli bireyler tarafından yapılıyor. Yani Güney Kore'de lisanslı masör/masöz olabilmek için görme engelli olmak gerekiyor. Görme yetisi tam olan herhangi biri bu işi yaparsa, yasaya aykırı sayılıyor. Peki bu ilginç yasanın ardındaki sebep ne?

Haberin Devamı

Masaj yapanların hiçbiri görmüyor Yıllardır değişmeyen kural, cezası 714 bin lira

Bu durum pek çok kişiye oldukça farklı gelse de aslında yasanın kökenleri ve devam etme sebepleri de bir o kadar ilginçlik taşıyor. 1910 yılında Japonya'nın Güney Kore'yi işgal etmesiyle başlayan bu hikâye, yasanın ilk olarak 1912 veya 1913'te yürürlüğe girdiği döneme dayanıyor. Bu yasa ilk olarak Japonya'nın Kore'yi egemenliği altına aldığı 1912 veya 1913 yıllarında çıktı. Bu yasanın üzerinden 50 yıl geçtikten sonra, Güney Kore bağımsızlığını kazandı ancak yasayı değiştirmek için herhangi bir adım atılmadı. Fakat 2006 yılına gelindiğinde yasaya karşı çıkanlar protestolar yapmaya başladılar. Görme engelli olmayan bireylerin neden masör/masöz olamadıklarını sorguladılar.

Söz konusu bu protestolar, bazı görme engellilerin intihar etmesiyle son buldu. Ancak yasanın kaldırılması, önemli sayıda insanın meslekten atılmasına neden olacaktı. Çünkü çoğunun başka bir yeteneği ve hayatını idame etme seçeneği yoktu. Japonya hükümeti bu yasayı çıkarma sebebini, görme engelli insanların geçimlerini sağlayabilecekleri bir mesleklerinin olmaması olarak açıkladı. Güney Kore’de bir taraf görme engelli olmayanların ayrımcılığa maruz kaldığını söylerken, diğer taraf ise görme engellilerin geçim kaynaklarının ellerinden alınacağını savundu.

Masaj yapanların hiçbiri görmüyor Yıllardır değişmeyen kural, cezası 714 bin lira

DÖRT KEZ KARARA TEMYİZ BAŞVURUSU YAPILDI

2008 yılında Güney Kore anayasa mahkemesi, yasanın devam etmesine ve görme engelli insanların masaj sektöründe tekel olarak kalmasına karar verdiğini duyurdu. Yıllar içinde bu karar tartışılmaya devam etti ve itirazlar kesilmedi. Toplamda dört kez karara temyiz başvurusu yapılsa da yalnızca görme engelli insanların masaj yapabilmesine izin veren yasa değiştirilmedi.

Haberin Devamı

Güney Kore’ye gittiğinizde masaj terapistiniz görme engelli değilse söz konusu yerin ruhsatsız çalışan bir işletme olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Ülkede, bu şekilde izinsiz çalışan yerlere hem para (30 milyon Won yani yaklaşık 714 bin lira) hem de hapis cezası veriliyor.

Masaj yapanların hiçbiri görmüyor Yıllardır değişmeyen kural, cezası 714 bin lira

Bu konudaki tartışmalar günümüzde de devam etse de, Güney Kore hükümeti görme engelli insanların iyi bir hayat sürme şansını yakaladıklarını ve bir engeli bulunmayanların başka meslek bulabilme olasılığının daha yüksek olduğunu savunuyor. Ve tüm karşıt görüşlere rağmen söz konusu bu karar, toplumun dezavantajlı kesimine rekabetten korunarak onurlu bir yaşam sürme fırsatı tanıyan yasa olarak anılıyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar