26.02.2021 - 15:31 | Son Güncellenme:
Genel olarak salataların içerisinde, çiğ şekilde tüketilen marulun bazı ülkelerde pişirilerek veya turşu formunda tüketildiği belirtilebilir. Marulun içerisinde yer alan A ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun dışında marulun içerisinde; şeker, potasyum, lif, magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor gibi mineraller bulunmaktadır. Lif bakımından güçlü olmasıyla antioksidan kaynağı olan marul cilt ve saç hastalıkları başta olmak üzere sağlık bakımından birçok yararı bulunan bir sebze türüdür.
Marulun Faydaları Nelerdir?
Marulun faydaları;
- A, C ve E vitaminleri açısından çok zengin bir sebze olan marul, cildin parlak ve canlı olmasına yardımcı olur. Bunun dışında kan dolaşımını hızlandırıp, akne ve sivilce oluşumunun önüne geçer.
- Yıpranmış saçlar için marulun tüketilmesi, saçların köklerine bulunan hücrelerin güçlenmesine yardımcı olur.
- İçermiş olduğu K vitamini ile kemik ve kas gelişimine katkı sağlar. İlerleyen yaşlarda görülen, ostereopoz gibi durumların önüne geçer.
- Sinir sisteminin güçlenmesine destek olur. Bununla beraber beynin çalışmadı adına sinir hücrelerinin arasında iletimi hızlandırmak adına çalışır.
- Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olarak damar tıkanıklıklarının tedavi edilmesinde olumlu rol oynar.
- Yüksek lif içeriğinden ötürü diyet listesinde yer alan bir sebze türüdür. Bununla beraber uzun zaman tok kalmayı sağlayarak, kilo vermeyi hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Marul Zayıflatır mı?
Marul; kalori bakımından çok düşük kaloriye sahip bir besin kaynağıdır. 100 gram marulun kalorisi yalnızca 20 kaloridir. Bununla beraber zayıflamak isteyen kişilerin gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir besindir. Ayrıca marul, diyet programlarının içerisinde çok sık yer alan bir sebzedir.
Marul Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- Marul; anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler için birebir bir sebzedir. Antidepresan özelliğine sahip olan marul, anksiyetenin olumsuz etkilerini en aza indirir.
- Marul; kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı bir sebzedir.
- Marul; anti- mikrobiyal özelliklere sahiptir. Candida albicans gibi pek çok mantara iyi geldiği bilinmektedir.
- Marul; kalp ve damar hastalıkları için olumlu etkilere sahip olan bir sebzedir.