SağlıkMantar enfeksiyonunun sebepleri

Mantar enfeksiyonunun sebepleri

20.08.2015 - 15:34 | Son Güncellenme:

Sıcaklar ile birlikte artan mantar probleminin tedavisi nedir?

Mantar enfeksiyonunun sebepleri

Çoğunlukla yazın karşılaşılan sağlık sorunlardan biri de mantar enfeksiyonları oluyor. Özellikle havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları, yatılı okullar ve camiler gibi ortak kullanım alanları mantar hastalığı için riskli gruplar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Mantar hastalığı genellikle kıl, deri ve tırnak gibi dokulara yerleşen, kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir iltihap türü olarak tanımlanıyor.

Mantar hastalığını oluşturan mikroorganizmaların üremek için sıcağa ve neme ihtiyacı olduklarını vurgulayan Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; “Mantar hastalığı doğrudan kişiden kişiye temas veya ortak kullanılan eşyalarla bulaşır. Ayakların ve ellerin nemli ve ıslak bırakılması, yıkamadan ya da havuz ve denizden sonra yeterince kurulanmaması, özellikle yaz aylarında kapalı ayakkabıların giyilmesi, yaz aylarında derinin uzun süre terden arındırılmaması, kişisel hijyene özen gösterilmemesidir. Özellikle havuz ve plaj gibi ortak kullanım alanları mantarın yayılımı için çok uygun alanlardır” dedi.

Haberin Devamı

Mantarın vücutta sıklıkla tırnak, kasık, baş, vücut ve genital bölgede görülüyor. Mantar tırnakta kalınlaşma, renk değişimi, sertleşme ve kırılmalar şeklinde belirte verirken, kasıkta ise kaşıntı, kızarıklık ve su toplanması şeklinde görülüyor. Vücudun her bölgesinde pullu, kızarık halkalar şeklinde kendini gösterebiliyor. Genital mantar ise kadınlarda oldukça sık rastlanıyor. Kişide beyaz renkli süt kesiği kıvamında vaginal akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikayetler oluşuyor.

Kanser Hastaları ve Gebeler Daha Dikkatli Olmalılar

Mantar hastalığı bağışıklık sistemi baskılanmış AIDS ve kanser hastalığında, gebelikte, diyabet hastalarında daha sık görülüyor. Mantar hastalığının teşhisi için mantardan şüphelenilen bölgeden parça alındığını anlatan Dr. Beykal; “Parça alınan bölgenin üzerine özel bir ilaç damlatılarak mikroskopta incelenir. Ayrıca mantar kültürü yapılarak da tanı konur. Tedavisi için bazı haplar ve kremler mevcuttur. Ancak uzun süreli tedavi gerekir” dedi.

Özellikle bayanlarda görülen vaginal mantar hastalığı da özellikle yaz aylarında ortaya çıkıyor. Çünkü sıcaklıkların artmasıyla genital bölge nemli kalıyor. Özellikle havuz sonrası bu şikayetler daha da artıyor. Bunun nedeni de direk bulaşmadan çok, havuz suyundaki klorun vajina mikroorganizmasını yok edip mantar sporlarının çoğalması ile oluyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar